Fără îndoială, omenirea evoluează continuu, doar că în anumite etape se produc „salturi” istorice, cum este și cel prezent. Aceste „impulsuri” sunt generate de anumite evenimente ori de anumite personalități.

Pentru a ilustra afirmația, fără a vorbi despre pandemie, putem da ca exemplu anul 2022, cu invadarea Ucrainei de către Rusia, eveniment generat de ambiția nemăsurată a președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Și pentru că acum ne aflăm în anul 2025 și războiul continuă să facă mii de victime și incredibile distrugeri, și să destabilizeze economia mondială dând un exemplu prost altor neamuri, este necesară intervenția altui factor decisiv pentru a restabili echilibrul.

Și a venit anul 2025, un an așteptat de toată planeta, deoarece pe scena lumii urma să urce o altă personalitate puternică: Președintele SUA, Donald Trump, în care toți și-au pus speranța că are puterea și capacitatea politică de a readuce pacea mondială, lucru ce a și început să se vadă, din primele discuții cu președinții Ucrainei și Rusiei, și cu alți lideri politici importanți.

Despre Președintele SUA, Donald Trump, se pot spune multe, însă un lucru e cert: este hotărât și priceput, puternic și ambițios peste măsură, bogat și afacerist cu o imaginție globală, pe care Președintele Rusiei, Vladimir Putin, mai degrabă și l-ar dori prieten decât dușman. Și tocmai de aceea mulți cred că el va avea șanse de a pune capăt războiului ruso-ucrainean.

Afirmația noastră că Donald Trump este „ambițios peste măsură” nu e chiar gratuită, căci însuși și-a declarat intențiile: de a cumpăra Groenlanda, Fâșia Gaza, sau a anexa Canada etc. Având toate pârghiile financiare, militare și politice, Trump are și puterea de a face imposibilul posibil. Așadar, rămâne de văzut ce se va întâmpla în perioada următoare.

În acest context politic internațional tensionat, nici România nu e scutită de influențe, mai ales că alegerile prezidențiale nu s-au încheiat și cum astăzi, 12 februarie 2025, Președintele Klaus Iohannis și-a încheiat mandatul prin demisie și a înmânat puterea unui președinte interimar, turbulențele create pot aduce mari surprize.

În această situație, s-ar cuveni ca principalele instituții ale Statului, partidele politice și cetățenii să conlucreze, pentru ca România să nu piardă ce a câștigat în eforturile depuse în perioada „postdecembristă”. Marile planuri de dezvoltare a țării și investițiile trebuie să continue, însă pentru aceasta e nevoie de legalitate și ordine în țară, altfel toată democrația noastră se destramă. Oamenii nu trebuie să-și piardă speranța unui trai mai bun în propria patrie, nu râspândiți pe tot globul trâind sentimentul de „a fi ai nimănui”.

Acum cel mai important lucru este ca noua realitate creată să fie gestionată fără ură și violență, ci prin înțelepciune, să putem arăta lumii că ne putem găsi singur calea spre un viitor mai bun.

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail