Peste 1500 de persoane au participat, pe tot parcursului anului trecut, la evenimentele organizate de către Cercul de Alergare „Gall Lajos” din Sfântu Gheorghe. Sportivi de performanță sau amatori, copilași care abia au învățat să meargă, sau veterani, cu toții au răspuns încântați chemării către sport.
Cel mai mare succes l-a avut cea de-a șaisprezecea ediție a „Ștafetei Comemorative 1848-1849”, la care au luat parte peste 400 de persoane. Nici „Ziua de Alergare <<Gáll Lajos>>”, cel mai longeviv eveniment sportiv organizat de Cercul de Alergare cu același nume nu a fost mai prejos, la cea de-a douăzeci și șaptea ediție luând parte 390 de sportivi entuziasmați.
Și ediția a șasea a „Alergării Șugaș”, organizată de către Centrul Europa Direct şi Cercul de Alergare „Gáll Lajos”, cu sprijinul Consiliului judeţean Covasna, al Primăriei Sfântu Gheorghe şi al Direcţiei pentru Sport şi Tineret Covasna, care a avut loc în luna septembrie, a fost un real succes, la start aliniindu-se sportivi amatori din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Ilieni, Arcuș, Bodoc, Sâncraiu și Ozun.
În luna octombrie a fiecărui an, are loc „Semimaratonul Sfântu Gheorghe”, la startul căruia, în 2017 s-au aliniat aproape 200 de alergători. La începutul lunii decembrie, veselia a cuprins centrul orașului, când 300 de copii au alergat în „Crosul Moș Nicolae”, fiind așteptați la linia de sosire de Moș Nicolae, cu cadouri și ceai cald. Și pentru a încheia anul în același spirit sportiv și plin de voie bună, în jur de 120 de copii, părinți și bunici au luat parte la cea de-a șasea ediție a „Alergării de Sfârșit de An”.
Sportivi de plăcere, membrii Cercului de Alergare „Gáll Lajos” câștigă premiu după premiu
Membrii Cercului de Alergare „Gáll Lajos” au sportul în sânge, iar stilul de viață activ i-a ajutat să câștige de-a lungul timpului trofee și medalii la competiții naționale și internaționale de prestigiu. Astfel, însuși președintele Cercului de Alergare, Csutak Tamas, a reprezentat cu succes România în 2008 la Campionatele Mondiale de la Clermont-Ferrand, din Franța, la proba de semimaraton, obținând locul patru, același loc fiind obținut și de sportiva Szabo Iren în 2010 la Campionatele Europene de la Nyiregyhaza, la proba de maraton. Un alt sportiv dedicat, membru al Cercului de Alergare „Gáll Lajos”, este Covaciu Augustin, care a obținut locul doi, cu echipa României, la categoria de vârstă peste 60 ani, la Campionatul European de alergare montană deasfășurat în Spania. La Supermaratonul internaţional Békéscsaba-Arad-Békéscsaba echipa Haromszek a obținut locul trei la general și locul întâi la categoria de vârstă 175-200 ani (suma vârstelor concurenților unei echipe). Cercul de Alergare se mai mândrește cu reprezentanţi la Campionatele Naționale de Sala şi Pistă pentru veterani, precum și la alte concursuri locale.
„Aceste rezultate au fost posibile datorită sprijinului primit de la Consiliul Local Sfântu Gheorghe, Consiliul Judeţean Covasna, Direcției Județene de Sport și Tineret Covasna şi a unor sponsori, cărora le mulţumim pe această cale.”, a declarat Csutak Tamas, președintele Cercului de Alergare „Gáll Lajos”.
În anul 2017, membrii activi ai Cercului de Alergare „Gáll Lajos”, au participat la șaptesprezece concursuri în ţară şi străinătate la care au obţinut treizeci și nouă de medalii, dintre care nouăsprezece de aur, doisprezece de argint şi opt de bronz.
Puterea rezidă în fiecare, dar vine de la energia echipei
„Noi suntem singura asociație sportivă din județ cu atâtea activități organizate. Alții se mulțumesc (…) să meargă la concursuri în țară sau afară, dar noi încercăm să aducem aici oameni, să vadă orașul și să participe la noi la concurs. În Cercul de alergare suntem cam 12-15 persoane care concurăm la campionatele de veterani, iar restul membrilor sunt mai tineri și participă la celelalte concursuri, în echipă sau individual. În total suntem cam douăzeci de membri activi. Din păcate nu prea avem tineri care să vină să participe la competiții. Sunt mulți care aleargă, dar nu prea vin și la concursuri.”, a mai precizat Csutak Tamas.
Există sportivi solitari și sportivi de echipă. Dar apartenența la un cerc, un club, o asociație sportivă este întotdeauna benefică, întrucât energia grupului, informațiile, comunicarea constantă și chiar sprijinul și solidaritatea pe care le au unii față de alții, membrii acestor grupuri, dau un plus de putere individului, pentru a-și atinge obiectivul ca sportiv. Csutak Tamas a subliniat importanța apartenenței la o astfel de organizație: „În cercul de alergare suntem majoritatea foști sportivi de performanță. Dar mai sunt și membri care s-au apucat mai târziu de sport și care nu au mai participat la concursuri, care nu au avut activitate sportivă competițională în tinerețe. În Cercul de Alergare suntem organizați, știm unde sunt concursurile, ce posibilități financiare avem. Dacă un concurent participă singur la un concurs, costurile sunt mai mari. Cercul de Alergare << Gáll Lajos >> are deja douăzeci și șapte de ani de vechime și un renume atât în țară, cât și în străinătate. Iar când un sportiv participă la o competiție ca membru al acestui club, deja are un alt statut.”
Cercul de Alergare „Gáll Lajos” împlinește 17 ani de existență
Povestea Cercului de Alergare „Gáll Lajos” a început în 1991, în Turcia: „Preambulul înființării Cercului de alergare au fost două alergări de-ale noastre: la prima, am alergat în 1990, cinci sportivi și un însoțitor, din Sfântu Gheorghe, până în Veszprem, iar în 1991 am alergat din Zagon, până în Tekirdağ, în Turcia. Aceasta a fost o alergare în memoria lui Mikes Kelemen, care s-a născut în Zagon și a murit în orașul Tekirdağ. Tot atunci am participat și la semimaratonul din Istambul. Acolo am văzut niște moșnegi echipați frumos, în același echipament și am intrat în vorbă cu ei. Ne-au spus că fac parte din clubul de veterani. Și atunci mi-a venit ideea că, dacă tot alergăm, să fie într-un cadru legal și organizat și așa am înființat cercul de alergare.”, a povestit Csutak Tamas.
În cinstea lui Gáll Lajos se aleargă încă de acum patruzeci de ani
Csutak Tamas a mai adăugat: „Crosurile << Gáll Lajos >>, organizate de școala sportivă se organizau din 1978, pe deal, pe teren accidentat. Noi le organizăm pe șosea, în oraș, din 1991.”
Gáll Lajos, „tânărul scund, bondoc simpatic”, după cum era prezentat în presa vremii, sportiv „campion de Balcani”, s-a născut în localitatea Dănești din județul Harghita, în anul 1900, s-a mutat în Brașov, la 22 de ani pentru a deveni croitor, dar și-a petrecut o bună perioadă a vieții în Sfântu Gheorghe.
În anii 1930 a fost campionul României la maraton, şi a câştigat de trei ori campionatul de Balcani la acelaşi sport. Interesant este faptul, că în 1935 Regele român Carol a invitat atletul în Bucureşti, şi l-a medaliat personal, ca pe cel mai bun sportiv al anului. România l-a desemnat pe el pentru olimpiada din 1936. (sursa: www.felcsik.ro)
Din păcate, tânărul sportiv a avut parte de un sfârșit tragic, fiind executat, în 1944, împreună cu alți trei camarazi de către soldații sovietici, în localitatea Corund, din județul Harghita. În cinstea sa, o sală de sport din comuna Dănești a fost denumită Gáll Lajos, la Sfântu Gheorghe, la iniţiativa profesorului de educaţie fizică Kövér Sándor se organizează din 1978 cursa de alergare „Gáll Lajos”, iar în 1991, sportivul Csutak Tamas a înființat Cercul de Alergare „Gáll Lajos”.
Anul 2018 se anunță la fel de plin de evenimente, ca și cel precedent
„Planul nostru pentru 2018 este să putem continua să organizăm competițiile care au devenit deja tradiție și să participăm la campionatele naționale, la supermaratonul Békéscsaba-Arad-Békéscsaba și la alte competiții internaționale. Asta va depinde și de câți bani vom primi de la sponsori sau de fondurile primite de la primărie și de la Consiliul Județean, în urma prioectelor sportive. Din fericire, tot ce ne-am propus în acești douăzeci și șapte de ani de existență, am realizat, toate proiectele începute le-am dus până la capăt. Costurile pentru o echipă de patru oameni, pot să ajungă la 120 de euro, la care se adaugă transportul, cazarea și masa. Pentru un concurs internațional, cum ar fi supermaratonul Békéscsaba, costurile ajung la aproximativ patru mii de lei. Primul concurs la care vrem să participăm anul acesta este campionatul național de sală, la începutul lunii martie. Apoi urmează Ștafeta Comemorativă 1848-1849, care ajunge la a șaptesprezecea ediție, iar apoi urmează maratonul Rotary din Debrecen, la care anul trecut nu am reușit să ajungem. Acum doi ani și acum patru ani, echipa noastră a ocupat locul trei la această competiție.”, a mai declarat președintele Cercului de Alergare, „Gáll Lajos”, Csutak Tamas.”
Acesta a adăugat optimist: „De acum ne pregătim și ne facem planuri. Plecăm cu gândul <<Să nu fie mai rău decât anul trecut>>”.
Oana-Mihaela Costache