Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu referitor la propunerea Comisiei Europene, depusă în aprilie anul trecut, de modificare a Regulamentului privind legislaţia alimentară generală, informează miercuri Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)
„Un important dosar legislativ preluat şi gestionat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), pe perioada deţinerii de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, este propunerea de Regulament privind Legea Generală a Alimentelor. În data de 11 februarie, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu referitor la propunerea Comisiei Europene, depusă în aprilie anul trecut, de modificare a Regulamentului privind legislaţia alimentară generală. Este o reuşită a echipei de experţi ai ANSVSA, care a purtat negocieri susţinute pe parcursul a trei întâlniri trialog Parlament, Consiliu şi Comisie şi a opt întâlniri tehnice, care au avut loc începând cu data de 1 ianuarie, când România a preluat Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în domeniile veterinar şi siguranţa alimentelor”, se arată într-un comunicat al ANSVSA, remis miercuri AGERPRES.
Propunerea urmăreşte iniţiativa cetăţenilor europeni şi creşterea transparenţei evaluării riscurilor la nivelul UE în lanţul alimentar, consolidarea fiabilităţii, obiectivităţii şi independenţei Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi revizuirea guvernanţei acestei instituţii, pentru a asigura sustenabilitatea sa pe termen lung.
De asemenea, propunerea răspunde controlului de sănătate al Legii Generale a Alimentelor, încheiat în ianuarie 2018.
„Este o materializare a dezideratului UE de a orienta viitoarele strategii în domeniul siguranţei alimentelor către perfectarea modului de soluţionare al problematicilor cheie la nivelul spaţiului comunitar, cum ar fi: gestionarea situaţiilor de criză, utilizarea de instrumente de evaluare a riscului în luarea deciziei şi comunicarea riscului. Se urmăreşte înfiinţarea unei baze de date europene comune a studiilor comandate pentru substanţierea dosarelor de autorizare depuse de companii. Proiectele de norme care să asigure transparenţa şi independenţa procedurii UE de evaluare a riscurilor pentru siguranţa alimentară au fost convenite provizoriu cu Preşedinţia Română”, se menţionează în document.
Procedural, acest acord urmează să fie confirmat în cadrul Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi şi apoi înaintat Parlamentului European spre aprobare, iar în final va fi retransmis Consiliului, pentru adoptarea finală.
Noile norme vor intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
AGERPRES