Ansamblul de cântece și dansuri „Mlădițe românești” al Clubului Copiilor Întorsura Buzăului a obținut Locul I la Festivalul Internațional de Folclor pentru copii și tineret „Lină Chiralină” care s-a desfășurat la Brăila, în perioada  10-14 august a.c..

La concursul care s-a desfășurat pe parcursul a două  zile au participat soliști și dansatori din mai multe județe ale țării- Sibiu, Suceava, Maramureș, Olt, Dâmbovița, Tulcea,  Brăila, Bihor, Iași, Covasna,  reprezentanți ai comunităților elene și de machedoni din zonă precum și oaspeți din Serbia, Turcia, Ucraina, Bulgaria, Macedonia și Nepal.

Membrii Ansamblul de cântece și dansuri „Mlădițe românești” al Clubului Copiilor Întorsura Buzăului, coregraf Rodica Boieru, au reușit să impresioneze juriul care a stabilit că suita de dansuri populare prezentată de artiștii covăsneni merită să primească Locul I, iar solistele Mircea Sânziana Ruxandra și Muntean Daria Ștefania, Locul II.

Rodica Boieru ne-a spus că trupa cu care a partcipat la festival este formată din dansatori începători care au urcat pentru prima dată pe scena unui concurs de o  asemenea anvergură, și o parte de dansatori avansați din trupa veche.

Ne-am prezentat cu o suită de dansuri care presupune o combinație de mai multe dansuri populare, cu durata de 14 minute. Am făcut repetiții mai mult acolo pentru că, sincer, nu am putut face repetiții cu trupa reunită în formula aceasta, deoarece au fost concediile și vacanțele și nu ne-am putut reuni înainte de a merge la Brăila unde am reușit să facem repetiție, la colț de stradă, în fața hotelului în care am fost cazați.  Asta înseamnă că volumul mare de muncă de dinainte, indiferent că este vorba de munca cu dansatorii începători sau cu cei din trupa veche, la care se adaugă dăruirea, pasiunea și ambiția, au stat la baza obținerii acestui rezultat. Dacă nu ar fi fost toate  acestea, doar cu o singură repetiție la colțul străzii nu am fi reușit să obținem această performanță”- a declarat, pentru Mesagerul de Covasna,  coordonatoarea Ansamblului „ Mlădițe Românești”, Rodica Boieru.

Aceasta a menționat că ansamblul Clubului Copiilor Întorsura Buzăului a participat la fiecare ediție a Festivalului Internațional de Folclor pentru copii și tineret „Lină Chiralină” de la Brăila,  „doar că s-au schimbat generațiile de copii” cu care au urcat pe scenă. Astfel, unii dintre participanții de anul acesta au fost prezenți și la o parte din edițiile trecute, însă au fost dansatori  care au participat pentru prima dată la acest festival international de anvergură

Potrivit https://brailachirei.wordpress.com/, cu referire la o ediție anterioară, proiectul Palatului Copiilor „Lină, Chiralină” a început în anul 2000 ca un concurs judeţean la initiativa profesorilor Nedelusa Chirciacov si Vasile Lipan care doreau să promoveze tradiţiile şi obiceiurile populare de la malurile Dunării de Jos, iar ele să fie preluate si transmise urmatoarelor generatii şi, în acelaşi timp, să „sădească in inimile copiilor dragostea pentru frumos si autentic, armonie, gratie, ritm„, dupa cum reafirmă organizatorii. Proiectul a luat amploare in 2012, devenind Festival-Concurs național prin colaborarea cu Primăria municipiului Brăila și cu sprijin financiar de la Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS). „Festivalul a crescut valoric, impunându-se în viaţa cultural-artistică a judeţului Brăila şi a ţării. Parada portului popular, spectacolele folclorice susţinute pe scena Esplanada Dunării, Promenada Mall, cartierele Obor, Vidin, întâlnirile dintre mesagerii diferitelor zone ale ţării, spiritul competitiv, de înalt profesionalism, cunoaşterea tradiţiilor şi obiceiurilor diferitelor colţuri ale ţării s-a înscris în această extraordinară atmosferă magică de bucurie a cântecului şi dansului, aflată sub semnul colaborării şi prieteniei. Manifestarea a fost o adevărată sărbătoare a cântecului şi dansului popular, o explozie de originalitate şi tradiţii, păstrate din generaţie în generaţie şi transmise mai departe prin intermediul artei spectacolului de minunaţii copii care au venit din toate regiunile istorice ale țării”, confirmă organizatorii ceea ce a văzut toată lumea.

Maria Crețu-Graur

Sursa foto: https://www.facebook.com/rodica.boieru.3

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail