Ansamblul de dansuri populare „Oltul” din Hăghig este compus din peste 20 de elevi cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani, „copii talentați care iubesc dansurile populare și muncesc la fiecare repetiție”, pentru a perpetua comorile folclorice lăsate de strămoși, după cum afirmă, în cadrul unui interviu acordat ziarului „Mesagerul de Covasna”, coordonatorul Laura Andrea Incze. Potrivit acesteia, Ansamblul s-a format în urmă cu aproximativ trei ani, la inițiativa primarului comunei Hăghig, Alexandru Cucu. Printr-un proiect cu fonduri europene, câștigat de Primărie, s-au realizat costume populare, iar sub îndrumarea coregrafului Gică Popa și cu coordonarea Laurei Incze, membrii Ansamblului „Oltul” au început repetițiile, iar în prezent pot pune în scenă dansuri populare din mai multe zone ale țării. 

 

–          Stimată doamnă Laura Andrea Incze, vă rog să ne să ne spuneți care este povestea Ansamblului „Oltul”? Când și cum s-a înființat acesta?

–          Povestea Ansamblului „Oltul” a început în urmă cu câțiva ani, la inițiativa unui om extraordinar, demn de toată stima și respectul din lume, domnul primar al comunei Hăghig, Cucu Alexandru. Ansamblul „Oltul” a fost înființat în luna ianuarie 2013. La început au fost peste 60 de membri, dar pe parcurs au rămas doar cei care au ținut pasul cu cerințele maestrului coregraf Gică Popa, care nu lasă nimic la voia întâmplării. Dansurile populare sunt frumoase, dar grele și trebuie să ai talent, să muncești mult și să pui suflet în fiecare pas, fiecare mișcare, pentru că doar așa iese ceva frumos.

 

–          Ce fel de dansuri are Ansamblul în program?

–          În repertoriul ansamblului avem dansuri din zona Bran, Făgăraș, Banat, Someș, Oaș câmpie.

 

–          Câți membri are Ansamblul în prezent și ce vârste au aceștia?

–          În prezent, avem peste 20 de copii cu vârste între 8 și 16 ani.

 

–          Cum i-ați descrie?

–          Sunt copii talentați care iubesc dansurile populare și muncesc la fiecare repetiție. Actualii membri sunt de aproximativ un an, cei vechi au fost nevoiți să renunțe deoarece drumul vieții ne-a despărțit, unii muncesc în străinătate, alții sunt studenți, iar timpul nu le mai permite să vină la repetiții.

 

–          Pot să vi se alăture și alți membri? . .

–          Orice copil indiferent de naționalitate din comuna noastră, care este talentat și care iubește folclorul românesc este binevenit să se alăture Ansamblului.

 

–          Unde se desfăşoară repetițiile şi cât timp durează?

–          Repetițiile se desfășoară în fiecare zi de sâmbătă la Căminul Cultural din localitate, timp de trei ore.

 

–          Ce ne puteți spune despre vestimentația membrilor, din timpul spectacolelor?

–          Costumele populare sunt pe trei categorii de vârstă și au fost făcute prin fonduri europene printr-un proiect făcut de Primărie.

 

–          Cum este văzut Ansamblul „Oltul” în comunitate?

–          Copiii din satul Iarăș, ce aparține comunei Hăghig, vin la repetiții cu microbuzul scolii. Membrii ansamblului sunt un mix de români, maghiari si romi motiv pentru care sunt iubiți și apreciați de comunitatea noastră.

 

–          Care ne puteți spune despre aparițiile pe scenă ale Ansamblului?

–          Prima apariție pe scenă a fost în noiembrie 2013 în căminul cultural din localitate unde au fost aproape 300 de spectatori. Au urmat spectacole la Zilele Vâlcele, în 2014, 2015 și 2016, zilele Feldioarei 2015, în Brașov la Zilele Recoltei și Zilele „Doripesco”, Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe și la diferite evenimente – nunți, botezuri, Balul bobocilor, Balul Crăciunului sau Rusalii. În perioada următoare, Ansamblul va avea reprezentații la câteva nunți.

 

–          Activitatea Ansamblului presupune costuri. Cum vă descurcați, din ce fonduri?

–          Toate costurile privind transportul, necesitățile și plata coregrafului sunt suportate de Primărie.

 

–          Mi-ar plăcea să ne spuneţi mai multe despre pasiunea pentru cântul și jocul popular. Este o pasiune moștenită din familie?

–          Despre mine vă pot spune că mi-am început activitatea ca membru activ în ansamblu unde am dansat aproximativ trei ani alături de colegii mei, eu fiind cel mai în vârstă membru încă de la început. Domnul primar s- a bazat pe mine să am grijă de colegii mei. De la îmbrăcarea costumelor la așezarea în scenă și altele, colegii așteptau un sfat sau un semn de la mine. Maestrul coregraf nu poate fi prezent la toate spectacolele și de aceea coordonez Ansamblul, am grijă de acești copii cu drag și încerc să îi îndrum și să îi ajut, atât cât îmi permite experiența. Dragostea pentru dansurile populare am moștenit-o de la părinți mei care au dansat in tinerețe. Datorită faptului că avem sprijinul Primăriei, că avem un maestru coregraf extraordinar și niște copii minunați în ansamblu, vom duce mai departe tradiția și dansurile populare, deoarece este păcat că aceste neprețuite valori să se piardă.

 

–          În final, dacă aveți un mesaj pentru cititori…

–          Oricine indiferent de vârstă care iubește folclorul românesc și dansurile populare, are talent si posibilitate, să învețe să danseze și împreună să ducem mai departe tradiția pentru că este ceea ce ne definește ca popor. Niciodată nu este prea târziu!

 

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail