Recoltele vor depăşi media din ultimii 5 ani

România va obţine, în 2011, o producţie agricolă peste media ultimilor cinci ani, potrivit raportului publicat de MARS Bulletin, de la centrul de cercetare din cadrul Comisiei Europene.

Producţia medie de grâu va fi de 3,46 de tone pe hectar, cu 23,5 la sută peste nivelul înregistrat anul trecut şi cu 33,9 procente peste media obţinută în ultimii cinci ani, se arătă în raportul publicat pe site-ul centrului de cercetare. În cazul porumbului se estimează obţinerea unei producţii de 3,86 de tone, cu 5 la sută sub nivelul de anul trecut, dar cu 20,6 la sută mai mult decât media ultimilor cinci ani. În acelaşi timp, la cartofi se estimează o producţie de 15,12 tone la hectar, mai mare cu 12,4 la sută faţă de 2010 şi cu 5,4 la sută faţă de ultimii cinci ani.

Creşteri se vor înregistra şi în cazul orzului de primăvară, cu 2,06 tone pe hectar, reprezentând o creştere de 17,3% faţă de 2010 şi 12,9% faţă de media ultimilor cinci ani. De asemenea, în cazul orzului de toamnă, va fi o producţie de 3,13 tone la hectar, cu 8,4% mai mult decât anul trecut şi cu 17,9% mai mult decât în ultimii cinci ani. La floarea soarelui, în acest an se va înregistra o scădere de 2,4 la sută faţă de 2010, însă va fi o creştere de 15 procente în comparaţie cu media ultimilor cinci ani.

Rezultatele bune se datorează unor condiţii meteorologice favorabile, inclusiv temperaturi apropiate de normal, cu excepţia zonelor de vest, unde au fost mai ridicate cu 1 – 2 grade decât valorile normale. De asemenea, distribuţia precipitaţiilor a fost bună, în acest an, deşi a rămas sub medie, tot în zonele din vestul ţării.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail