Un album de fotografii intitulat „Din patrimoniul cultural românesc al județelor Covasna și Harghita” va fi lansat, în acest an, de Centrul European de Studii Covasna – Harghita, în contextul în care 2018 este desemnat Anul European al Patrimoniului Cultural.

Albumul, realizat cu cofinanțare din partea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, Consiliului Județean Covasna și Consiliului Local Sfântu Gheorghe, și editat la editura „Eurocarpatica” din municipiu, va fi lansat oficial în acest an și „va acoperi un mare gol de informare, reprezentând o valoroasă oportunitate de a introduce în circuitul public principalele repere ale patrimoniului material și imaterial creat, în decursul veacurilor, de românii din această parte de țară.”- conform reprezentaților Centrului European de Studii Covasna-Harghita.

Fotografiile ilustrează, printre altele, obiecte precum cele de: arhitectură bisericească (biserici, mănăstiri, obiecte de cult, cimitire, clopotnițe); monumente de for public; cimitire și monumente ale eroilor; sculpturi în lemn ( troițe, păpușare – tipare de caș, bâte ciobănești etc.); meșteșugari (în lemn, piatră, metale); patrimoniu cultural imaterial: jocuri tradiționale, ritualuri, obiceiuri de Crăciun și Anul Nou (colindători, urători, capre, urși); folclor; formații artistice profesioniste și de amatori; rapsozi populari, festivaluri, hramuri etc.; manifestări culturale, științifice și civice (sesiuni, simpozioane, colocvii, hramuri, marșuri, pelerinaje, baluri ale costumelor populare etc.); patrimoniu etnografic: interiorul locuințelor, războaie de țesut,  port tradițional, ocupații, industrie casnică; textile de interior (țesături, covoare, broderii, ștergare, fețe de masă); artă populară (pictură icoane, arta decorării ouălor, ceramică) și nu numai.

Este important „ a pune accentul nu pe ceea ce ne desparte, ci pe ceea ce ne apropie!”

„Albumul este finalizat și va fi o modestă contribuție a noastră la punerea în valoare a ceea ce s-a creat în decursul veacurilor și în ceea ce este astăzi mai reprezentativ din punct de vedere al patrimoniului material și imaterial, a patrimoniului construit și a patrimoniului etnografic, cultural, o lucrare care va elimina anumite clișee și prejudecăți despre ceea ce am fost și suntem, noi, românii, în această parte de țară, și care va completa în mod fericit patrimoniul cultural realizat de concetățenii maghiari în decursul veacurilor. Volumul nostru, albumul nostru va vorbi despre faptul că acest spațiu binecuvântat din inima României nu a fost niciodată și nu este un spațiu exclusiv maghiar; este un spațiu multi-etnic și pluri-confesional în care, în cea mai mare parte, oamenii au trăit în bună armonie și fiecare și-a creat valorile proprii, existând numeroase interferențe culturale create în decursul veacurilor, care, din păcate, nu întotdeauna sunt puse în valoare. Nici nu realizăm cât de multe lucruri avem în comun, rezultate din conviețuirea noastră cu concetățenii maghiari, și de multe ori nu le punem, atât noi, cât și concetățenii maghiari, cărturarii, în valoare și, odată cunoscute, afirmate și popularizate aceste interferențe, ar putea constitui baza, temelia eliminării acelor stridențe din conviețuirea interetnică și a pune accentul nu pe ceea ce ne desparte, ci pe ceea ce ne apropie!” – a declarat dr. Ioan Lăcătușu, reprezentant al Centrului și unul dintre principalii coordonatori ai proiectului. Data lansării oficiale a albumului va fi anunțată la momentul oportun, a precizat dr. IoanLăcătușu.

Centrul European de Studii Covasna- Harghita împlinește 20 de ani de activitate culturală, științifică și civică

Centrul European de Studii Covasna – Harghita (CESCH) este o organizaţie nonguvernamentală, apolitică, nonprofit şi autonomă, cu caracter ştiinţific, cultural şi social care militează pentru dezvoltarea societăţii civile şi promovarea ideilor umaniste, sens în care desfăşoară activităţi de cercetare, educaţionale, umaniste, universale. CESCH s-a înființat în urmă cu 20 de ani – în 1998, la Sfântu Gheorghe, la iniţiativa unui grup de intelectuali din zonă, din ţară şi din străinătate, răspunzând unor imperative de cercetare interdisciplinare a zonei Covasna-Harghita – conform reprezentantului Centrului, dr. IoanLăcătușu.

Potrivit aceleiași surse, printre obiectivele stabilite prin statut, se numără: realizarea de cercetări ştiinţifice în domeniile sociologiei, geopoliticii, istoriei, teologiei, economiei, politologiei; organizarea de evenimente ştiinţifice (colocvii, mese rotunde, dezbateri, conferinţe, emisiuni şi rubrici în mass-media etc.), activităţi de consultanță şi transfer de cunoștințe și de experiență; dezvoltarea de programe educative în cadrul unor cursuri postuniversitare, universităţi de vară şi tabere studenţeşti; înfiinţarea unei bănci de date cu utilizator multiplu, cuprinzând documente audio-vizuale şi scrise, referitoare la zona Covasna-Harghita; dezvoltarea de parteneriate culturale, sociale şi ştiinţifice cu instituţii şi organizaţii guvernamentale şi nonguvernamentale din ţară şi străinătate; promovarea unor programe culturale, sociale şi ştiinţifice cu instituţii, organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale din ţară şi străinătate; editarea de lucrări, studii şi periodice în cadrul editurii proprii, „Eurocarpatica”.

Prin eforturile CESCH, de-a lungul timpului, la Editura „Eurocarpatica” și editurile partenere s-au tipărit peste 300 de volume.

Prin întreaga lor  activitate,  Centrul European de Studii Covasna-Harghita, împreună cu  Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”,  au devenit importante instituții de știință și cultură, cu un nucleu  important de cercetare, cu un potențial de interpretare a realității, competitiv la nivel național și dincolo de el, care își împlinesc cu echilibru și onestitate menirea pentru care au fost înființat. O recunoaștere a acestor aprecieri o reprezintă hotărârea Biroului Prezidiului Academiei Române, potrivit căreia Centrul European de Studii Covasna-Harghita va funcționa sub egida Academiei Române.

 

2018, Anul European al Patrimoniului Cultural

Anul 2018 a fost desemnat Anul European al Patrimoniului Cultural, prin Decizia UE 2017/864 a Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene.

 

Obiectivul Anului european al patrimoniului cultural este de  a încuraja cât mai multe persoane să descopere și să aprecieze patrimoniul cultural al Europeiși de a consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun

. Sloganul Anului este Patrimoniul nostru: la confluența dintre trecut și viitor.

 

Anul va fi marcat de o serie de inițiative și evenimente care vor avea loc în toată Europa, pentru a le permite cetățenilor să se implice și să se apropie mai mult de patrimoniul lor cultural. Patrimoniul cultural ne modelează personalitatea și viața de zi cu zi. El face parte integrantă din orașele, peisajele și siturile arheologice ale Europei. Nu îl întâlnim doar în literatură, în artă sau în obiecte, ci și în meșteșugurile pe care le-am moștenit de la străbunii noștri, în poveștile pe care le spunem copiilor noștri, în mâncarea de care ne bucurăm împreună, în filmele pe care le vedem și în care ne recunoaștem.”- se aratăpe site-ulhttps://europa.eu, de unde pot fi aflate detalii cu privire la activitățile și evenimentele specifice organizate.

 

Ana CioriciCostache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail