Începând cu data de 22 noiembrie 2021, poliţiştii Inspectoratul de Poliţie Judeţean Covasna, acţionează pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Scopul activităților desfășurate este creşterea siguranţei cetăţeanului, prin activităţile de prevenire şi combatere a evenimentelor negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) cu consecințe grave asupra ordinii și siguranței publice, generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează confecționarea, deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2021/2022.

În acest sens, sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, până în data de 9 ianuarie 2022, polițiștii vor efectua acţiuni şi controale, atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

Activitățile beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigare a criminalității economice, poliție transporturi și structura de analiză și prevenire a criminalității.

Inspectoratul de Poliție Județean Covasna readuce în atenția tuturor cetățenilor câteva aspecte legate de obiectele cu conținut pirotehnic.

 

Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, apărute pe piața românească, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment de către persoane, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice.

De asemenea, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate.

Totodată, persoanele juridice nu pot comercializa articole pirotehnice din categoriile F2-F4, T2 și P2.

În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului de poliţie judeţean pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Referitor la persoanele fizice, atragem atenția că acestea, dacă au împlinit vârsta de 16 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1, pe tot timpul anului.

Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P1, P2, T1 și T2 nu pot fi confecționate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice în scopuri de divertisment.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

 

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

 

În paralel cu activităţile de control ce sunt efectuate, în această perioadă, este derulată şi o campanie preventivă ce are ca scop informarea cetăţenilor în legătură cu riscurile la care se expun în cazul în care deţin ilegal sau folosesc, în mod necorespunzător, obiecte cu conţinut exploziv.

De asemenea în perioada următoare, polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor desfășura o serie de activități informativ – preventive în zona centrelor comerciale, piețe, târguri, stațiile CFR, etc. de pe raza Județului Covasna. Astfel cetățenilor le vor fi făcute recomandări utile siguranţei lor şi le sunt puse la dispoziţie materiale informative.

Nu în ultimul rând activitățile preventive vor fi îndreptate și către elevii și cadrele didactice din unitățile de învățământ de pe raza județului.

IPJ Covasna- Compartimentul Relații Publice

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail