Un număr de 21 de piese medievale relevante pentru istoria Clujului şi a Transilvaniei vor fi restaurate, descrise şi reintroduse în circuitul cercetării ştiinţifice naţionale şi internaţionale.
Cele 21 de piese aparţin Bibliotecii Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române şi fac parte dintr-un lot de 169 de volume şi 10 fragmente de manuscrise medievale inventariate în anul 2018, la iniţiativa conf. dr. Adrian Papahagi de la Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai”.
„Operaţiunile se vor desfăşura în cadrul proiectului ‘FRAGMED – Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medievală din fragmente de codice”, finanţat prin granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a Academiei Române.
Biblioteca Filialei Cluj a Academiei Române este unul dintre principalii depozitari ai memoriei Clujului medieval. Aici se conservă o mare parte din patrimoniul care a aparţinut bibliotecilor instituţiilor ecleziastice ale oraşului medieval: parohia catolică Sf. Mihail, abaţia benedictină din Cluj-Mănăştur, conventurile franciscan şi dominican, trecute toate în patrimoniu iezuit sau unitarian, în sec. al XVI-lea.
AGERPRES