Înscrierile la „Ciclobiblio 2017”, manifestare ce își propune promovarea ciclismului și promovarea lecturii, printr-un tur al bisericilor fortificate și al bibliotecilor – se apropie de final. La eveniment au anunțat participarea persoane din țară, dar și din Republica Moldova.
Inițiat și organizat de un grup de bibliotecari din România, cu sprijinul asociațiilor profesionale: ANBPR (Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România) și ABR (Asociația Bibliotecarilor din România), turul „Ciclobiblio 2017” se va desfășura în perioada 28 august- 1 septembrie 2017, pe traseul Brașov – Sibiu. Startul va fi dat la ora 10.00, din fața Bibliotecii Județene Brașov.
„Timp de cinci zile pe traseul Brașov – Sibiu, în cadrul <<#CicloBiblio2017>> vom pedala împreună, roată la roată, pentru a aduce în atenția publicului importanța bibliotecilor și a lecturii în dezvoltarea sănătoasă a fiecăruia dintre noi și a comunităților noastre. Timp de cinci zile vom avea ocazia să ne împărtășim experiențele personale și profesionale legate de lectură și biblioteci. Vom trece prin Brașov, Sfântu Gheorghe, Sighișoara, Sibiu și vom face asta în grup compact – nu lăsăm pe nimeni în urmă! Vom trece pragul bibliotecilor din calea nostră și pe traseu vom vizita biserici-fortărețe săsești și alte obiective turistice.” – au transmis organizatorii, printr-un comunicat de presă.
La eveniment au anunțat participarea persoane din țară, dar și din Republica Moldova.
„Ciclismul și lectura oferă celor care le practică, o libertate, un simț, un spirit de libertate”
Bibliotecarul Kiss László, din Sfântu Gheorghe, se numără printre participanți. Anul trecut, acesta s-a implicat în organizarea ediției – pilot a acestei manifestări, sub genericul „Academia de vară a cicliobibliotecarilor”, la Tușnad Băi.
„Sunt un împătimit al ciclismului și al lecturii!”- ne-a declarat, ieri, Kiss László. În 2015, el a pedalat peste 3.000 de kilometri, din Sfântu Gheorghe până la Haga, pentru a atrage atenția asupra rolului important pe care bibliotecile școlare, universitare și bibliotecile publice le au în societatea contemporană, pentru a schimba percepția asupra bibliotecarilor și asupra lecturii.
„Ciclismul și lectura oferă celor care le practică, o libertate, un simț, un spirit de libertate. Lectura deschide orizontul virtual, iar ciclismul, orizontul fizic. Ciclismul și lectura sunt în strânsă legătură, în opinia mea. Dacă citesc, știu unde vreau să merg. Practic, eu am parcurs toată Europa, de la un capăt la celălalt, pe bicicletă. Deci, practic, prin lectură, am ajuns la ciclism!”- a spus Kiss László.”, a declarat Kiss László.
Kiss László, despre „Ciclobiblio 2017”: „Va fi un traseu extrem de frumos, pe care participanții nu-l vor uita niciodată!”
Biblioecarul Kiss László așteaptă cu nerăbdare debutul „CicloBiblio2017”.
„Vom merge în nişte locuri, care nu sunt la îndemâna oricui. Va fi un traseu extrem de frumos, pe care participanții nu-l vor uita niciodată!”- a spus Kiss László.
Prin intermediul grupului special creat pe o rețea de socializare, pentru promovarea evenimentului, organizatorii au transmis câteva observații cu privire la ce trebuie să știut înainte de înscrierea la „Ciclobiblio”. Spre exemplu, pe perioada turului participanții au nevoie de o bicicletă adecvată și în stare tehnică bună; ei trebuie să aibă suficientă experiență (și motivație) pentru a se deplasa în siguranță pe bicicletă alături de grup. Se precizează că traseul este pe drumuri publice și prin urmare participanții trebuie să respecte reglementările rutiere.
De asemenea, este necesar ca participanții să aibă echipamentul corespunzător, deoarece deplasarea pe traseu se va face chiar și în condiții de vreme rea și vizibilitate redusă; cască de protecție și un minim de pregătire fizică, fiindcă traseul propus este de aproximativ 350 km (care vor fi parcurși în 5 zile).
„Participanții minori, dar cu vârsta minimă de 14 ani împliniți, vor putea participa numai dacă sunt însoțiți de părinți. Ne vom bucura dacă cei care susțin cauza lecturii și a bibliotecii ni se vor alătura pentru a pedala împreună pe distanțe mai mici. Pentru susținători nu este însă necesară înscrierea în tur.” – au transmis organizatorii.
Înscrierile la „Ciclobiblio 2017” se realizează completând un formular – ce poate fi descărcat accesând: https://goo.gl/forms/gJaPtZnUW90xJOwb2.
Taxa de înscriere pentru participare la „CicloBiblio” este de 500 lei. Ea va acoperi pachetul de start și cheltuielile de cazare (în condiții de cămin școlar) și masă (mic dejun și prânz).
Înscrierea în tur este confirmată doar după achitarea taxei de înscriere și este programată să se încheie astăzi. Detalii privind modalitatea de plată pot fi aflate prin email la adresa [email protected] și accesând grupul special creat online: https://www.facebook.com/groups/cicliobiblio2017/.
Ana Ciorici Costache