Zeci de tineri cu dizabilități, din România și din Ungaria, participă începând de vineri, 30 iunie, și până în 8 iulie, la tabăra malteză organizată în apropierea localității covăsnene Vâlcele.

Tabăra, aflată la cea de-a 15-a ediție, se desfășoară la Benedekmező, în apropierea localităţii Vâlcele, fiind derulată de Secretariatul General al Serviciului de Ajutor Maltez în România (SAMR), în strânsă colaborare cu filiala din Sfântu Gheorghe și sucursala din Miercurea Ciuc, conform informațiilor postate vineri pe site-ul Serviciului Maltez din România, www.maltez.ro.

Programul este structurat pe zile tematice, cuprinzând diverse ştafete şi concursuri sportive adaptate persoanelor prezente, călărie, păstrarea tradiţiilor, excursie, turul oraşului.

„Programul taberei conţine, pe lângă focuri de tabără şi sesiuni de karaoke, activităţi sportive, creative şi jocuri logice, excursie la lacul Sfânta Ana. Tinerilor le este propusă o zi întreagă cu tematică sportivă – călărie, darts, moară, şah, aruncări la coş, tenis de masă şi o altă zi a meşteşugurilor şi activităţilor tradiţionale – olărit, pictură, plimbări cu căruţa etc. O activitate iubită de tineri este terapia cu animale: câinele terapeut este o prezență familiară pentru participanți, un factor motivant și, totodată, o sursă de sprijin. Terapia este implementată în parteneriat cu asociația <<Dog Assist>>. În premieră va fi provocarea pentru tineri de a realiza scurte filme pe parcursul taberei, care vor fi prezentate la final. O altă noutate este folosirea platformei <<MIRA>>, dezvoltată şi suţinută de <<Telekom România >>– o aplicație destinată recuperării copiilor şi adulţilor cu deficiențe, printr-o serie de exerciţii complexe, antrenante şi motivante. Ultima zi a taberei va fi în 8 iulie, când tinerii au ocazia să participe la pelerinajul maltez de la Şumuleu Ciuc, unde vor fi prezenţi voluntari şi membri maltezi din toată ţara, dar şi maltezi din străinătate.”- se arată pe site-ul Serviciului Maltez din România.

Potrivit aceleiași surse, tinerii participanți în tabără sunt cazaţi în căsuţe împreună cu voluntarii care îi asistă în toate activităţile zilnice. Toate costurile taberei sunt suportate de SAMR, cu sprijinul substanţial al „The Global Fund for Forgotten People” din cadrul Ordinului de Malta.

Zeci de copii au participat, recent, la o altă tabără, organizată în județ, de Serviciul Maltez

O tabără pentru copii cu situaţie materială precară s-a derulat în perioada 19 -24 iunie, în organizarea Serviciului Maltez din România,  în aceeași locație – Benedekmező.

Tabăra, și aceasta fiind una cu tradiție, a reunit aproximativ 50 de copii din Aiud, Satu Mare, Ghelinţa şi Sfântu Gheorghe.

Activităţile au fost împărţite în zile tematice. Participanţii s-au bucurat de diverse jocuri interactive, întreceri sportive, îndeletniciri practice, concursuri de exprimare a talentelor; au vizitat sediul Serviciului de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe şi alte instituţii din oraş; au fost în excursie la Şugaş-Băi, unde s-au bucurat de Parcul de aventuri și au avut parte de sprijinul , atenţia şi de căldura sufletească a voluntarilor din Sfântu Gheorghe şi nu numai.

Reprezentanții Serviciului Maltez din România – filiala Covasna au transmis mulțumiri persoanelor, firmelor şi instituţiilor care sprijină asemenea acţiuni, precum şi voluntarilor pentru munca depusă.

***

Serviciul de Ajutor Maltez în România este o asociaţie non-profit cu sediul la Cluj-Napoca, având 17 filiale şi sucursale în ţară. În 26 de ani de existență, SAMR a dezvoltat o reţea naţională eficientă de servicii sociale în beneficiul celor aflaţi în nevoie – vârstnici, bolnavi, persoane cu deficienţe şi alte grupuri vulnerabile – conform site-ului www.maltez.ro.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail