Președintele clusterului inovativ al biomasei „Green Energy”, Vajda Lajos, efectuează zilele acestea o vizită de lucru în Republica Moldova.
Vajda Lajos a declarat că în cadrul vizitei va participa la pregătirea ședinței de constituire a conducerii Clusterului Energiei din Biomasă, înființat după modelul și cu sprijinul „Green Energy”.
„Voi fi plecat de marți până sâmbătă. Voi conduce prima ședință a clusterului format în Republica Moldova. Vom alege organizația de management, vom alege conducerea clusterului de acolo și vom constitui echipele de lucru – în domeniul cercetării, comunicării, dezvoltarea pieței, formarea lanțului valoric, formarea resursei umane, respectiv internaționalizarea. Ședința va fi joi (astăzi – n.r.).” – a declarat Vajda Lajos, care a amintit că reprezentanți ai clusterului „Green Energy” au mai efectuat vizite de lucru în Republica Moldova, în cadrul unui proiect (intitulat „Energie şi Biomasă”) finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite, în scopul promovării sistemelor de încălzire pe bază de biomasă, în Republica Moldova.
„<<Green Energy>> continuă să își transfere experiența în Republica Moldova (…). S-a format o relație bună între clusterul nostru și echipa din Republica Moldova din cadrul Programul Națiunilor Unite. Dorim să punem experiența noastră la dispoziția celor din Republica Moldova. Ideea ar fi să formăm și să ajutăm să formăm echipa de management al clusterului și dacă e posibil, în viitoarele programe europene, cei din Republica Moldova să fie partenerii noștri în diferite proiecte europene. Am depus cam acum un an propunerea de a ne implica în acest proiect, împreună cu partenerii noștri din Norvegia. Prima deplasare a fost în noiembrie (2016 – n.r.), apoi am fost în ianuarie 2017 și în martie a.c. a fost constituit Clusterul Energiei din Biomasă, în Republica Moldova, acordul (de înființare a clusterului – n.r.) fiind semnat de 23 de organizații, instituții, entități. Acum începem activitatea propriu-zisă, în cadrul clusterului din Republica Moldova!”- a spus Vajda Lajos.
Clusterul inovativ al biomasei „Green Energy” are sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe, a fost înființat în urmă cu șase ani, și, potrivit președintelui acestuia, Vajda Lajos, „reprezintă o asociere liberă, o formă de cooperare și de bună înțelegere și are elemente inovative și de cercetare.”
Scopul „Green Energy” este să contribuie la dezvoltarea domeniului energiei verzi și la obținerea și valorificarea biomasei ca sursă de energie regenerabilă. În acest sens, de-a lungul timpului, clusterul s-a implicat în proiecte internaționale, având legături cu entități din domeniul biomasei, din diverse țări.
Ana Ciorici Costache