După incursiunea în mitologie din episodul trecut, când vam făcut capul calendar cu descrierea Colosului, să trecem cu voia domniilor voastre, dragi cititori, la prezentarea  Capitalei  Rhodos Town  şi a atracţiei ei principale, Palatul  Cavalerilor Cruciaţi ai  Ordinului Sf. Ioan de Ierusalim.

Foto-1.-Cetatea-Rhodos

 Dar mai întâi să vă spun   că o interesantă mărturie a celebrităţii insulei provine din vechime, aflându-se consemnată  în  lucrarea biblică “Faptele Apostolilor”. Acolo se  arată  că  însuşi Sf.  Pavel sa oprit în Rhodos  în timpul călătoriei sale către Ierusalim. De aceea localnicii omagiază cu veneraţie şi în prezent acest episod duhovnicesc.   Micul port  din Lindos, unde se crede că a acostat nava cu înaltul prelat, poartă  numele Sfântului Apostol.

 „Cel mai mare oraş medieval locuit din Europa”

     Să începem prin a preciza că principala  aşezare de pe Insula Rhodos este socotită  „Cel mai mare oraş medieval locuit din Europa!” Deşi, fie vorba între noi,  am  mai întâlnit  asemenea categorisiri extreme. De pildă, şi despre  urbea mea natală,  vechiul burg  Sighişoara,  se spune că ar deţine un asemenea titlu onorant;  cu care mă mândresc. Deşi nu am nici un merit.

Apoi ajungând mai an în splendidul  Dubrovnik, mi s-a spus acelaşi lucru despre  eleganta cetate croată, încât nu mai ştiu ce să cred?

În fine, toate cele trei localităţi pomenite sunt celebre şi pot sta pe picior de egalitate, fiind nişte bijuterii arhitectonice şi având o istorie considerabilă.

…Vizitând pe îndelete Rhodos Town în mai multe rânduri, am putut admira o aşezare medievală  bine  fortificată, ce abundă în construcţii care amintesc pe rând de Antichitate, Epoca Bizantină, Evul Mediu şi perioada stăpânirii turceşti.

Evoc câteva obiective principale ce se cer vizitate, cum ar fi Fortăreaţa Marilor Maeştri  Cruciaţi, Palatul  Castellan, Clădirea  Collachium,  Spitalul  Cavalerilor, dar şi sobrele lăcaşuri de cult, pitoreştile conace şi case tradiţionale. M-am plimbat pe străzi labirintice, călcând apăsat pe aleile pavate cu piatră, admirând şi pozând creneluri, arcade, ziduri enorme, abside şi…oameni.

Am încercat să descoper pe ziduri urmele atacurilor prelungite şi devastatoare ale invadatorilor, însă nu se mai văd. Au fost astupate. Doar amintirile şi unele glumele au rămas. Cum se zice la noi, haz de necaz…

Cică  după o luptă  epuizantă de câteva  luni  între  asediatorii otomani aflaţi pe mare şi  vrednicii ostaşi din Cetate, se  epuizaseră proviziile şi muniţia. Aşa că abia se mai trăgea câte un foc pe zi din ambele tabere, distrugându-se  ici, colo, câte o mică  porţiune de fortificaţie, sau  puntea vreunei  nave atacatoare.  La un moment dat s-a făcut linişte, nu s-a mai  tras nici  o salvă. Comandantul   otoman a strigat plin de speranţă:

– De ce nu mai trageţi? Vă predaţi, în sfârşit ????

– Aş. Ne odihnim un pic. Vă trimitem imediat giuleaua înapoi, numai să încărcăm tunul!, veni răspunsul asediaţilor şugubeţi.

 

Citadela

Gazetarul-Horia-C.-Deliu-în-Citadela-din-Rhodos

Capitala  Rhodos Town  se află situată  în  partea de Nord a insulei, fiind alcătuită  din trei orăşele: antic, medieval şi modern. Perimetrul cel mai vechi datează din anul 408 Î.Hr. şi adăposteşte  ruinele Templelor lui Apollo, Atena şi Zeus, ca şi  Stadionul, plus  Teatrul.

 M-a impresionat plăcut Citadela, cu  fortificaţiile ei magnifice, foarte bine conservate. Este vorba de  aşa-numitul Palat al Cavalerilor Cruciaţi ai  Ordinului Sf. Ioan de Ierusalim, ridicat pe locul unei străvechi  cetăţi bizantine. Este  practice  un fel de oraş în oraş, fiind  împărţit în  micul Collachio şi marele Burgo (Hora). Nu…Horia!

În timpul ocupaţiei otomane de sute de ani construcţia  a fost parţial deteriorată. I-a pus capac  explozia unui depozit de pulbere ce a avut loc în anul 1856. Pentru următoarea jumătate de veac, Cetatea medievală  Rhodos a rămas o ruină. Punctul de cotitură şi renaştarea ei au survenit abia  în  anul 1912,  când Italia a preluat controlul Insulei Rhodos de la Imperiul Otoman, după Războiul italo-turc.

Restaurarea impozantului edificiu s-a realizat relativ târziu (între anii 1937 şi 1940), fortificaţiile, turnurile şi spaţiile interioare  recăpătându-şi pe rând grandoarea de odinioară.   Li s-au adăugat nişte picturi murale, aşa că în prezent Citadela  se prezintă  în  toată splendoarea ei.

Şi pentru a termina povestea, să adaug că după încheierea  Celui de-al Doilea Război Mondial s-a definitivat  soarta „Insulei Trandafirilor şi a Soarelui”, tratatele internaţionale consemnând reunirea ei  cu Patria-mamă, Grecia, începând din anul 1947.

Impresii excelente

 

Din orice parte  priveşti   această  măreaţă  Cetate, care deşi nu se întinde pe o suprafaţă uriaşă (ocupă „doar” 1.000×800 de metri, având  forma rectangulară) impresionează pe oricine. Are porţi de acces impozante,  de asemenea excelează în turnuri, metereze, bastioane, încăperi generoase ca suprafaţă.

…Într-o dimineaţă plăcută de iunie am  avut acces întâia oară în  Palatul Cruciaţilor prin cea mai populară  intrare – „Poarta Amboise”.  Supervizorul care mi-a verificat  legitimaţia a dat din cap şi a zis:

– Aha, Rumánia!!!

– E ceva în neregulă? Am  viza la zi.

– Nu, nu. Îmi amintesc de…„tzuika” băut-o într-o vacanţă la voi. E mai tare ca…uzo.

Am mai povestit apoi puţin, ca între cunoştinţe…vechi, informându-mă că   există în total 11 asemenea  porţi, aproape toate cu nume  celeste: „Sf. Pavel”, „Sf. Ioan”, „Sf. Paul”, „Sf. Athanasius”, dar şi Turnurile „Sf. Maria”, „Spaniei”, „Italiei” ori  „Bastionul Sf. Gheorghe”, al „Morilor” .

Pătruns aşadar legal şi gratuit în Citadelă, am fost impresionat în primul rând de soliditatea şi grosimea  zidurilor. Sunt  colosale. Cavalerii Ioaniți ştiau să se apere, de aceea au condus vreme de două secole Cetatea. Se temeau cel mai tare de atacurile puternice şi prelungite venite de pe mare.  Cum s-a şi întâmplat cu otomanii, care până la urmă i-au cucerit.  Deci s-a adeverit zicala, „De ce ţi-e frică, nu scapi!”

Iniţial s-au efectuat lucrări de apărare la scară  mică, fiind refăcute şi întărite   mai vechile fortificații  bizantine. Dar nu a ajuns. Ghiulele azvârilite de catapultele invadatorilor făceau ravagii, „bortele” din pereţii de cărămidă cu greu putând fi acoperite.  La începutul sec. XIV-lea deja zidurile de piatră aveau  o  înalţime de cca. zece metri  şi o lăţime de doi metri. Totuşi, erau dimensiuni insuficiente pentru a face faţă asaltului masiv al invadatorilor.  Ca atare, din loc în loc s-au ridicat  şi turnuri de observație.

Numai că în timp s-a perfecţionat  tehnica  militară de atac, punându-se accent pe modernizarea armelor de foc  de mare calibru. Ca atare,   pentru a rezista  puternicilor lovituri ale tunurilor inamice s-a impus  o regândire a proporţiilor  vechilor fortificaţii. În sensul dublării  grosimii zidurilor defensive. S-a trecut treptat  la realizarea unor  metereze  gigantice, care impresionează şi azi. De pildă, între  parapeţi ce măsurau în jur de patru metri s-au aşezat sute, poate mii de bolovani, dar  şi  umplutură de moloz,  pereţii  exteriori ajungând în final la…12 metri lăţime!

Şi tot n-a fost suficient. Complementar  s-au extins şi   şanţurile de apărare, care  ajunseseră să măsoare  45 de metri lăţime  şi peste 20 de metri adâncime.

Ţinând cont de aceste măsuri extreme, Cetatea Rhodos ajunsese o fortăreaţă inexpugnabilă. Însă conducătorii ei  tot nu s-au oprit.

Erau precauţi sau fricoşi? Poate amândouă. S-a acţionat concomitent şi în direcţia  modernizării armamentului din dotare, mai cu seamă a armelor grele de foc.

Dar a apărut un impediment la care nu s-au gândit iniţial: vechile foişoare de pază erau prea înalte şi nu mai exista  suficient spaţiu pentru reculul noilor tunuri de mare calibru urcate acolo. Aşa că,  neavând  încotro,  diriguitorii au fost nevoiţi să  reducă  înălţimea teraselor de observaţie, aducându-le  la  dimensiunea  zidurilor, pierzând astfel supremaţia aeriană. Totodată, s-a trecut la schimbarea  formei acestor obiective  de pază, iniţial pătrate, adoptându-se una  rotundă. O modificare ce s-a dovedit  salutară, contribuind la creşterea  rezistenţei în faţa  atacurilor artileriei adverse.  Iar pentru apărarea porților au fost ridicate  şi  bastioane solide, încercându-se prin toate mijloacele sporirea siguranţei Citadelei.

Şi cu toate acestea, până la urmă Fortăreaţa tot a fost cucerită!

 

Gestul reprobabil al unui…trădător

 

Iniţial, bravii Cruciaţi au  reuşit  să ţină piept  cu brio asalturilor. Cei mai insistenţi au fost  oştenii  egipteni  în anul 1444, iar  mai târziu  ienicerii   Sultanului otoman Mehmet  al II-lea. Însă Rodosul nu s-a predat, părând  o cetate  de necucerit, ideală pentru neguţători şi pelerini. Au mai urmat  incursiuni de supunere, dar inutile.

Ei bine, mitul invincibilităţii a durat până în 1522. În acel an fatidic, aducător de nenorocire pentru localnici,  o armată de o sută de mii de soldaţi  turci, condusă de vestitul Sultanul Soliman Magnificul, a desfăşurat un asediu prelungit, care s-a întins pe o jumătate de an.

Cum Fortăreaţa condusă cu înţelepciune şi vitejie de Marele Maestru Philippe de Villiers de L’Isle-Adam  nu dădea semne că se predă, asediatorii au căutat (şi găsit) în cele din urmă un…trădător din interior. Nimeni altul decât  Marele  Cancelar d’Amaral. Doar aşa  otomanii au găsit o cale  de acees aflată în subteran, prin care au intrat în Cetate şi  au pus  stăpânire pe  ea.

Uimit de dârzenia şi curajul apărătorilor, Sultanul într-un gest admirabil de mărinimie, le-a permis în final  cavalerilor supraviețuitori  să plece împreună cu persoanele avute din oraş, aceştia îmbarcându-se pe  treizeci de corăbii. Au luat în grabă o parte din bogăţii, dar şi arhivele  Cetăţii şi  unele relicve sfinte, printre care prețioasa Icoană a Fecioarei de Filerimos – simbol al Ordinului Cruciaţilor.

 

La plimbare

 

În prezent câteva dintre vechile terenuri de apărare au devenit… loc de promenadă. Au fost umplute cu moloz, pământ, pietruite frumos şi s-au amplasat ziduri  false, pentru a creea o imagine  interesantă de „old town”.  Am identificat cel puţin două construcții de acest fel, una  lângă „Turnul Spaniei” şi  alta la „Poarta Sf. Athanasius”. Pe harta fortificațiilor ele poartă denumirea „Terre plein”.

Să te tot plimbi şi să le admiri…(Va urma)

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail