Deși nu se afla pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului local Sfântu Gheorghe, care a avut loc în cursul zilei de ieri, subiectul decernării titlului „Pro Urbe” a aprins din nou spiritele în sala de ședință.
Consilierul local Rodica Pârvan (PSD) a propus din nou suplimentarea numărului de titluri acordate, motivând că începând din anul 2014 comunitatea română nu a mai avut niciodată șansa de a câștiga titlul Pro Urbe, și catalogând acest fapt ca fiind discriminatoriu, întrucât aceasta susține că membrii comuniatății maghiare încearcă să își asume premiul. În plus, Rodica Pârvan a propus din nou ca membrii Consiliului local să respecte principiul 75% – 25%, conform căruia, dacă în ultimii trei ani titlul a fost acordat doar cetățenilor de etnie maghiară, anul acesta ar fi rândul comunității românești – reprezentând 25% din populația județului, și că părintele Ioan Cucu – propunerea consilierilor locali români, ar merita să primească mult disputatul titlu.
„Rugămintea mea este, dacă găsiți de cuviință, să suplimentați totuși cu un loc ca să putem da și părintelui Cucu premiul respectiv, sau să respectați procentul acela. Dacă nu, veți demonstra încă o dată că nu doriți să ne dăm mâna, ci să rămânem în continuare două limbi paralele, și că doriți să vă asumați acest premiu. Noi o vom lua ca pe o crasă discriminare, și bineînțeles vom cere legii să spună cuvântul. (…) Poate că în apropierea sărbătorilor pascale Dumnezeu vă va da gândul cel bun și veți găsi o rezolvare pozitivă, în așa fel încât să ne putem strânge mâna de Zilele Sfântul Gheorghe, la conferirea premiului Pro Urbe.”, a declarat consilierul local Rodica Pârvan.
Ca răspuns, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a declarat că nu consideră că premiul „Pro Urbe” ar trebui să aibă „un caracter etnic”, însă a propus încă o dată înființarea unui „premiu de excelență pentru întreaga activitate”, care ar urma să fie acordat unui număr mai mare de persoane, în funcție de propuneri.
„Nu apartenența etnică ar trebui să stea la baza acordării acestui premiu, ci pornind de la dorința inițiatorilor acestui premiu, să se acorde acelor personalități care au demonstrat că au făcut ceva pentru acest oraș, pentru această comunitate, fără a primi bani pentru acea activitate. (…) Propunerea mea va fi să înființăm un premiu de excelență pentru întreaga carieră, pentru acele personalități din municipiul Sfântu Gheorghe care și-au făcut treaba ireproșabil în activitatea lor profesională, pe întreaga durată a carierei lor profesionale. Acest premiu de excelență va putea fi acordat în fiecare an mai multor persoane, nu trebuie să limităm numărul, pentru că s-ar putea să avem ani în care să fie trei persoane care să corespundă criteriilor, în alt an șapte. (…) Dacă vorbim de premiul Pro Urbe, consider că nu ar fi normal să mergem pe acest principiu, pentru că faptul că cineva a făcut ceva pentru acest oraș, dincolo de activitatea profesională pentru care a fost remunerat, nu ar trebui să aibă un caracter etnic. Însă, dacă nu ne putem înțelege pe acest aspect, sunt deschis să avem o discuție în această privință, pentru a depăși aceste momente foarte neplăcute. Sunt de acord că trebuie să găsim acele ocazii în care putem sărbători împreună, nu e bine că Ziele orașului au devenit un eveniment unde în loc să ne bucurăm împreună, ne certăm pentru ceva.”, a declarat Antal Arpad.
Acesta a subliniat că raportul etnic dintre cele două comunități ale județului, în ceea ce privește grupa de vârstă de peste 70 de ani, este de 1 la 7 în favoarea etnicilor maghiari, însă a precizat că părintele Ioan Cucu merită respectul comunității maghiare: „Îl cunosc personal pe domnul Cucu, nu am absolut nicio problemă cu domnia sa, dânsul participă anual la cele 10 zile ale ecumenirii din municipiul Sfântu Gheorghe, practic este singurul preot ortodox din municipiu care participă alături de preoții romano-catolici, reformați, evanghelici și unitarieni la aceste 10 zile. Este singurul preot ortodox care în cadrul acestor evenimente vorbește inclusiv în limba maghiară, și este un om care chiar merită respectul comunității maghiare”.
Rodica Pârvan a subliniat că tocmai datorită faptului că dintre cei 21 de consilieri locali, 17 sunt etnici maghiari, și doar 4 români, titlul Pro Urbe capătă un caracter etnic, întrucât propunerile consilierilor români nu ar avea niciodată șansa să fie acceptate. Aceasta a mai opinat că premiul de excelență propus de primarul municipiului Sfântu Gheorghe reprezintă un titlu „de mâna a doua”, care nu va fi acceptat de părintele Ioan Cucu: „Sinceră să fiu eu nu m-aș prezenta, și nici părintele Cucu nu cred că va fi de acord cu decernarea acestui premiu, pe care eu personal îl consider de mâna a doua. Așa cum instituiți un alt premiu, de ce nu ați fi de acord să veniți cu o suplimentare a numărului de titluri acordate? Cine vă oprește? Sau vreți să spuneți, cu alte cuvinte, că acesta este premiul vostru, și noi nu putem accede la el”.
Consilierul local îl acuză pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe că dorește ca personalitățile de etnie maghiară să poată beneficia atât de premiul Pro Urbe, cât și de premiul de excelență, în vreme ce comunitatea română va putea beneficia doar de titlul de excelență.
Antal Arpad se apără și susține că înființarea unui nou premiu nu va însemna o separare între cele două etnii în privința recunoașterii și aprecierii muncii și devotamentului în folosul comunității din Sfântu Gheorghe: „Nu am spus că cetățenii de etnie maghiară vor primi premiul Pro Urbe, iar cei de etnie română vor primi premiul de excelență, am spus că ar trebui să înființăm încă un premiu care poate fi acordat mai multor persoane, și de o etnie și de alta. (…) Nu pentru comunitatea românească dorim să înființăm acest premiu. (…) Dacă considerați că trebuie să negociem un procent, putem să facem acest lucru, și atunci va fi un an în care premiul Pro Urbe îl va primi doar cineva de etnie română, și nu se va întâmpla nimic, evenimentul va fi la fel de frumos.”, a conchis edilul.
Discuția pe această temă s-a încheiat în același ton încordat, și fără o concluzie finală.
Ioana Ardeleanu