Ministerul Agriculturii face apel către beneficiarii de subvenţii din ţară să depună toate cererile până la termenul de 15 mai, pentru a putea oferi sprijinul financiar aferent lui 2018 în cursul acestui an, a declarat vineri, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Dorin Corcheş.
El a precizat că, pentru prima dată, până pe 1 aprilie, au fost acordate 98% din subvenţii.
„Rugămintea noastră, a ministerului, este ca până în 15 mai să fie depuse toate cererile şi solicitările pentru subvenţie. Vă spun de ce. Ne dorim ca în acest an avansul să-l acordăm în lunile septembrie-octombrie, de aceea e termenul limită 15 mai, iar restul de plată să-l putem acorda în decembrie 2017, astfel încât infuzia în circuitul financiar a acestei subvenţii să poată fi derulată pe tot parcursul anului 2018. Deoarece nu e tot una să ai aceşti ani în circuitul financiar cinci-şapte luni sau să ai în derulare pe tot parcursul anului”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Dorin Corcheş.
Acesta a precizat că acordarea subvenţiilor la timp e o chestiune normală, foarte benefică pentru cei care lucrează în agricultură, fiind printre primele măsuri pe care guvernul actual le-a luat imediat după instalare.
„Îmi pare rău că au fost situaţii, precum anul trecut, când aceste subvenţii au întârziat. Ne dorim normalitate”, a spus Corcheş.
„La 31 martie 2017, s-au plătit peste două miliarde de euro subvenţia pentru anul agricol 2016, un procent de aproape 98%. Este pentru prima dată când, la 1 aprilie, subvenţia a ajuns în câmp, dacă îmi permiteţi formularea. A fost un efort extraordinar al colegilor mei care se ocupă de resortul respectiv. Mai avem în jur de trei la sută de acordat pentru că sunt corecţii de făcut, dar avem un procent mare acordat. Un lucru extraordinar şi un feedback foarte bun pe care îl avem de la fermierii activi”, a subliniat Corcheş.
Reprezentantul ministerului Agriculturii a adăugat că Programul „Tomate” este în aplicare, iar Programul „Carne de porc din fermele româneşti” va fi demarat săptămâna viitoare.
„Îi vom da drumul, probabil, de săptămâna viitoare. Considerăm că un astfel de sprijin este normal pentru acest sector, pentru că România a fost unul dintre cele mai importante procesatoare de carne de porc, dar în ultimii ani înregistrează o situaţie deficitară”, a spus Dorin Corcheş.
Potrivit acestuia, în prezent se lucrează la legea irigaţiilor, proiectul fiind în circuit parlamentar, dar şi la realizarea Registrului agricol electronic.
Specialiştii ministerului se mai preocupă de viitorul fermierilor din România, având în vedere şi creionând un pachet pentru a sensibiliza tinerii, în special cei din mediul rural, şi a le deschide dorinţa pentru investiţii în agricultură.
„Putem face acest lucru prin informare directă privind programele în care pot accesa fonduri şi printr-un stimul financiar. Sunt instrumente ce ţin strict de instrumente naţionale pe care vrem să le creăm. De exemplu, sprijinirea tinerilor care vor să-şi achiziţioneze teren agricol. E un pachet integrat, pentru că avem în analiză, legea 17, cea cu vânzarea terenurilor, despre care, probabil pe sfârşitul lunii, vă vom trimite un comunicat de presă cu o poziţie a ministerului şi guvernului. Ne gândim ca statul – după familie, după vecini – să devină unul dintre posibilii cumpărători. Vom oferi în curând un comunicat de presă”, a spus Corcheş.
AGERPRES