Evoluția numărului de acte de stare civilă înregistrate în județul Covasna în perioada 2007-2016 arată că oficiile de stare civilă au eliberat în total 9.088 de certificate, dintre care 4.018 certificate de naştere; 1.565 certificate de căsătorie; și 3.505 certificate de deces.

 Potrivit unui raport de activitate al Serviciului Public Comunitar Judeţean de Evidenţă a Persoanelor Covasna, în anul 2016, pe raza judeţului Covasna au fost întocmite un număr de 5.549 acte de stare civilă, dintre care 2.042 acte de naştere, 1.093 acte de căsătorie și 2.414 acte de deces.

 „În cursul anului 2016, au fost depuse şi înregistrate 318 cereri pentru transcrierea certificatelor şi extraselor de stare civilă procurate din străinătate, 9 dintre aceste cereri fiind respinse din motive obiective. În aceeași perioadă, au fost primite 9 cereri de schimbarea numelui şi / sau a prenumelui, pe cale administrativă, privind persoanele fizice, toate fiind rezolvate favorabil. Conform prevederilor art. 58 alin. (1) din Legea 119/1996 republicată, în cursul anului 2016, au fost întocmite 36 dosare de rectificare acte de stare civilă, pentru care au fost emise dispoziţii ale primarilor, cu avizul Serviciului Public Comunitar Judeţean pentru Evidenţa Persoanelor. Ofițerii de stare civilă din cadrul primăriilor au constatat divorțuri pe cale administrativă, fiind alocate un 30 de numere de divorţ din Registrul unic al certificatelor de divorț. În urma modificărilor legislative pe linie de stare civilă, începând cu data de 30 iunie 2016 s-a eliminat procedura de înregistrare tardivă a nașterii realizată în fața instanțelor de judecată. Astfel, înregistrarea nașterii peste termenul de 30 de zile se face printr-o aprobare a primarului unității administrativ – teritoriale de la locul nașterii copilului, cu avizul conform al serviciului public comunitar județean de evidență a persoanelor. Astfel, au fost avizate 21 de cereri de înregistrare tardivă a nașterii.”, se mai arată în raportul întocmit de către reprezentanții Serviciului Public Comunitar Judeţean pentru Evidenţa Persoanelor.

 

Conform aceleiași surse, în cursul anului trecut au fost efectuate 45 de controale tematice pe linie de stare civilă în care au fost cuprinse unităţile administrativ – teritoriale din cinci localităţi urbane şi 40 localităţi rurale.

 

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail