Studenții pasionați de dezbateri se pot înscrie în competiția „Dezbate România”, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu „Fischer International” și Editura „Litera”.
Potrivit informațiilor postate pe site-ul organizatorilor, www.fundatiadanvoiculescu.ro, concursul „Dezbate România” este adresat studenţilor, cu vârsta maximă de 30 ani, din toate mediile universitare, indiferent de anul de studiu sau forma de învăţământ (inclusiv studenții la master), în ideea de a încuraja gândirea critică, capacitatea de argumentare și prezentare în rândul acestora.
„Prin intermediul acestui concurs, Fundația <<Dan Voiculescu>> şi-a propus să creeze un cadru în care vocile tinere să îşi poată exprima inteligenţa, creativitatea şi viziunea. Plecând de la situații din viața de zi cu zi, de la probleme care vizează în special tinerii, dezbaterile propuse încearcă să promoveze o cultură a dialogului. Astfel, <<Dezbate România>> promovează dezbaterile dinamice, într-un cadru non-formal, unde argumentele clare sunt îmbinate cu un discurs convingător. Accentul pus pe modul de susținere al argumentelor, pe spontaneitate și pe creativitate, oferă participanților posibilitatea de a-și dezvolta propriul stil în arta dezbaterilor.” – se arată pe site-ul www.fundatiadanvoiculescu.ro.
Conform aceleiași surse, competiția se va desfășura sub forma unei serii de patru dezbateri, urmată de două semifinale și dezbaterea finală. În cadrul fiecărei dezbateri vor exista două echipe, una afirmatoare şi una negatoare care, în funcție de calitatea sa, va argumenta în sprijinul sau împotriva ipotezei propuse spre dezbatere.
Înscrierea în concurs este gratuită și se face prin completarea formularului disponibil pe site-ul Fundației, până în data de 29 ianuarie 2017. Grupați în echipe formate din câte 4 persoane, tinerii vor trebui să argumenteze (în vederea înscrierii) pro și contra ipoteza: „Cuvântul <<secret>> este inadmisibil într-o societate liberă și deschisă. Cât s-a păstrat din esența democratiei în epoca Big Brother și cât de mult sunt îngrădite libertățile sub pretextul protecției lor?” – pornind de la un citat al lui John F. Kennedy – postat pe site-ul organizatorilor.
Aceeași sursă arată că selecția concurenților se va desfășura în două etape, astfel că în prima etapă, fiecare echipă va fi evaluată în funcție de  încadrarea în tema propusă în formularul de înscriere spre a fi argumentată, originalitatea argumentării, logica argumentelor precum și respectarea normelor gramaticale ale limbii române, iar primele 16 echipe (în ordinea punctajelor) se vor califica pentru faza următoare a selecţiei, care va consta în susținerea unei dezbateri demonstrative la sediul fundației. În urma acesteia, vor fi anunțate cele opt echipe care vor participa la cea de-a opta ediţie a concursului “Dezbate România”.
Regulamentul competiției și informații suplimentare privind înscrierea pot fi aflate accesând site-ul www.fundatiadanvoiculescu.ro, secțiunea „Concursuri”.
Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail