Președintele Partidului Social Democrat (PSD) Covasna, deputatul Horia Grama a afirmat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că este mulțumit de rezultatele alegerilor în județul Covasna.

 Horia Grama a declarat că organizația din care face parte va depune toate eforturile ca promisiunile făcute în campania electorală să fie respectate: „Cel puțin eu voi face tot ceea ce ține de mine și mă voi lupta în interiorul partidului, și în Parlament dacă voi ajunge, ca programul nostru de guvernare, cel pe care l-am prezentat în toată campania electorală, să ajungă și realitate. Sper în mai binele României și în mai binele județului Covasna. (…) Păstrând proporțiile și ținând cont de faptul că 75% din populația județului este de naționalitate  maghiară, pot să spun că am avut un rezultat foarte bun, care păstrează trendul pe țară al Partidului Social Democrat, în sensul în care PSD este a doua formațiune politică pe județ, ca număr de voturi, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat. Avem 10 procente pe ambele liste și făcând o medie ponderată, dacă luăm în considerare populația românească, practic noi am realizat un scor asemănător cu cel pe țară, undeva la 46-47%.”

 Liderul PSD Covasna s-a declarat „mâhnit” de faptul că, deși la nivelul județului Covasna prezența la vot a fost apropiată de cea de la nivel național, în zonele „românești” prezența la vot a fost mai scăzută.

 „Acest lucru nu ne-a ajutat foarte mult, pentru că a scăzut procentul, prin neprezentarea la vot am pierdut și din procentele acelea de 22% pe care comunitatea românească le are la nivel de județ.” – a precizat Horia Grama.

 Potrivit unei statistici prezentate de acesta, la Camera Deputaților, Partidul Național Liberal a obținut 4,42%; Uniunea Democratică a Maghiarilor din România 73,93%; Partidul Social Democrat 10,04%; Alianța Liberalilor și Democraților 2,89%; Partidul România Unită 1,20%; Uniunea Salvați România 1,63%, cu 1109 voturi; Alianța Noastră România 0,48%, cu 331 de voturi.

 „În toate localitățile românești PSD a câștigat cu scoruri destul de mari, mai mari decât media pe țară. Noi considerăm că în această campanie ne-am făcut treaba cum trebuie. Rămânem foarte obligați de ceea ce am promis și vom depune toate eforturile ca promisiunile pe care le-am făcut, așa cum a spus și președintele partidului, să devină realitate. Este evident că în urma alegerilor PSD va face următorul Guvern, așteptăm rezultatul oficial al voturilor. Sigur că un mandat de deputat și un mandat de senator vor fi acordate la redistribuire și sper ca softul să reflecte, în rezultatele care vor ieși la redistribuire, opțiunea și voința covăsnenilor.” – a declarat Horia Grama.

 Acesta a mai menționat că PSD Covasna îl va susține în continuare pe actualul prefect al județului Covasna, Sebastian Cucu, despre care a afirmat că „are capacitatea” de a-și îndeplini funcția: „Sebastian Cucu a fost susținut să ajungă prefect de către noi, consider că este un bun prefect și trebuie să rămână în continuare. Este un om tânăr, care nu a făcut politică, este chiar un funcțonar public, în Prefectură a crescut și cred că are capacitatea să își îndeplinească cu succes în continuare funcția, deci îl susținem.”

 „Rămâne de văzut în ce măsură vom reuși să facem o majoritate cu ALDE și în ce măsură ar fi nevoie de UDMR.”

 După ce în urmă cu doar câteva zile deputatul PSD Covasna declara că organizația va forma noul Guvern împreună cu ALDE, nemaiavând nevoie de altă formaţiune politică pentru a face majoritate, în cadrul conferinței de ieri acesta a declarat că nu exclude posibilitatea ca UDMR să fie cooptat, pentru a asigura o „majoritate mai confortabilă în Parlament”.

 „Rămâne de văzut în ce măsură vom reuși să facem o majoritate cu ALDE și în ce măsură ar fi nevoie de UDMR ca să avem o majoritate mai confortabilă în Parlament, tocmai pentru a pune în aplicare programul de guvernare. Niciodată nu am exclus, pentru că deși am avut de multe ori asigurări că UDMR-ul nu va fi, a fost, deci până la urmă numărul voturilor în Parlament contează.” – a declarat Horia Grama.

 În urmă cu câteva zile, liderul PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat pentru Agerpres că UDMR „s-a făcut singură indezirabilă la guvernare”, prin atitudinea şi mesajele avute de-a lungul timpului, dar în mod special în timpul recentei campanii electorale. Acesta a declarat că partidul maghiar a avut „ieșiri extremiste și ofensatoare” la adresa românilor.

 Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail