Cu desaga în spate, și grăbit să ajungă în casele tuturor, Moș Nicolae a pornit ieri la drum, să pună în ghetuțele copiilor cuminți dulciuri și fructe, iar în ale celor celor năzdrăvani, vestita nuielușă.

mosul-1Seara de 5 decembrie este una deosebită pentru toti copiii, este prima care deschide oficial sărbătorile de iarnă, și în care cei mici știu că trebuie să-și lustruiască ghetuțele sau cizmulițele, pentru că Moș Nicolae va trece pe la ei să le aducă daruri, dacă au fost cuminți, sau nuielușe celor mai poznași. Noi l-am întâlnit pe Moșul, ieri, pe străzile orașului Sfântu Gheorghe, și l-am rugat să le transmită un mesaj tuturor copilașilor care l-au așteptat cu nerăbdare tot anul.     

„Copilașii să își lustruiască cizmulițele, să scrie o listă cu ce își doresc să primească, iar dacă sunt pe lista copiilor cuminți vor primi cadouri, dacă nu, vor primi nuielușe.” – ne-a declarat Moș Nicolae, care a pornit mai apoi grăbit, să termine de împărțit cât mai multe daruri până la lăsarea serii.

Mihăiță, un băiețel de 7 ani, ne-a declarat că deși încă nu și-a întocmit lista cu darurile pe care dorește să le primească, îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș, și speră că acesta îi va aduce cât mai multe cadouri: „Am fost cuminte anul acesta. Încă nu i-am scris Moșului, dar voi merge acasă să-mi lustruiesc ghetuțele și voi face curățenie, și sper că îmi va aduce multe cadouri”. 

Legenda lui Moș Nicolae spune că erau odată trei fete sărace, care neavând zestre, nu puteau să se căsătorească și urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați înstăriți. Aflându-le durerea, într-o noapte, Sfântu Nicolae le-a aruncat fiecăreia dintre ele pe geam câte un săculeț cu bani, săculeți care au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghetele fetelor. De atunci, înaintea zilei de Sfântul Nicolae, copiii își lustruiesc ghetuțele, pe care mai apoi le așează pe pervazuri, pentru a fi umplute de darnicul Moș. Se mai spune că atunci când intră în casele micuților, Moșul citește dintr-o carte mare, în care sunt scrise toate faptele bune, dar și cele rele ale copiilor, iar cei care nu au fost cuminți vor primi doar nuielușe.

. . Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail