Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultură şi civilizaţie”, organizată de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna” și Asociaţia „Ştefadina”, cu sprijinul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, Asociației Cultural – Creștine „Justinian Teculescu”, Asociației de Tineret GRIT și Hotelului Bradul din Covasna, începând din anul 1995, a devenit o manifestare recunoscută pentru valoarea contribuţiilor din domeniul cercetării istoriei, culturii şi civilizaţiei româneşti din sud-estul Transilvaniei. Ajunsă anul acesta la ediţia a XXII-a, sesiunea s-a impus treptat ca una dintre activităţile ştiinţifice cu impact social şi cultural semnificativ la nivel local, regional şi naţional.
Lucrările ediţiei din acest an, în plen şi pe secţiuni, se vor desfăşura în perioada 23 -24 septembrie 2016, la Hotel Bradul din Covasna, conform programului:
- Vineri, 23 septembrie 2016, orele 1500 – 1900, lucrări în plen şi lansări de cărţi
- Sâmbătă, 24 septembrie 2016, ora 900 . . – 1400, lucrări pe următoarele secţiuni: Istorie, Istorie bisericească şi spiritualitate creştină, Etnografie şi cultură românească, Managementul relaţiei majoritate –minoritate în România, Arhivistică şi muzeologie
La sesiune vor prezenta comunicări peste de 70 de cunoscuţi specialişti – cercetători, cadre didactice universitare, muzeografi, arhivişti, etnografi, sociologi, teologi, profesori, preoţi şi alţi oameni de ştiinţă şi cultură, din aproape 30 de localităţi din întreaga ţară, precum și din Germania și Rusia. În cadrul evenimentului vor fi lansate 16 noi apariții editoriale care abordează teme de interes integrate în programul sesiunii și se va amenaja un stand de cărți editate de Institutul Național pentru Studierea Totalitarismului, din cadrul Academiei Române.
Şi la actuala ediţie, pe lângă probleme referitoare la istoria şi cultura naţională, majoritatea temelor ce vor fi prezentate tratează aspecte ale istoriei şi culturii româneşti din sud-estul Transilvaniei şi ale convieţuirii interetnice din zona Arcului Intracarpatic, precum și cele referitoare la marcarea a 100 de ani de la declanşarea Războiului de Reîntregire Naţională, la proiecte de aniversare a centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și la priorităţile arhivistice în era digitizării.
Comunicările cuprinse în programul sesiunii vor fi publicate în revista „Acta Carpatica” nr. 3/2016, anuarul românilor din sud estul Transilvaniei editat de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrul European de Studii Covasna-Harghita şi Asociaţia „Ştefadina” Bucureşti.
Biroul de presă al Sesiunii