Actualul viceprimar al comunei Vâlcele, Nicolaie Cucu, este candidatul Partidului Social Democrat (PSD) pentru funcția de primar și pentru Consiliul Local, la alegerile locale din iunie. Într-un interviu pentru „Mesagerul de Covasna”, Nicolaie Cucu a vorbit despre proiectele pe care și le-a fixat.

–                     Candidați pentru funcția de primar al Primăriei Vâlcele. Cum v-ați decis să candidați și cu ce gânduri ați pornit în cursa electorală?

–                     M-am hotărât să candidez, datorită faptului că de prin anul 1992 m-am implicat mai tare în politică, să zic așa. Am  intrat în acel an ca și consilier și din 1992, tot în administrație am lucrat, până în 2008 ca și consilier, iar din 2008, ca viceprimar, până în prezent, și am zis că am dobândit atâta experiență ca să pot să candidez la Primăria comunei pentru funcția de primar. Cu ce gânduri? Doar cu gânduri bune, și în primul rând, cu gândul la faptul că Vâlcele, cândva, a reprezentat ceva pentru județ, nu doar satul Vâlcele, ci comuna Vâlcele, prin satele ei aparținătoare – Ariușd, Araci, Vâlcele; Ariușd prin faptul că e cea mai veche localitate; Araci, prin personalitățile pe care le-a avut – Colan, Romulus Cioflec, și așa mai departe; Vâlcele, prin stațiunea care a fost, și pe mine, sincer, mă doare faptul că la ora actuală este într-o stare care mie nu-mi place. Întotdeauna vorbesc cu plăcere despre Vâlcelele care a fost cândva, dar aș vrea ca în urma mea să mai rămână ceva, deci vreau să dau o altă față localității.

 

–                     Cum vă propuneți să revigorați stațiunea Vâlcele? Ce soluții ați identificat?

–                     Soluții sunt multiple. Noi, deja, cu actualul primar, avem un proiect început privind alimentarea cu apă a localității; avem două proiecte pentru grădiniță – pentru construirea grădiniței (…), iar la Vâlcele, în stațiunea Vâlcele, prin faptul că au fost deschise Băile –acolo sunt chiar multe de făcut, începând de la locuri de cazare; m-am gândit și la o posibilitate de a da o utilitate fostei clădiri a Spitalului de Neurologie – pentru că deși ne-am tot zbătut să aducem pacienții cu distrofie înapoi, nu am reușit.

 

–                     Clădirea nu aparține Primăriei…

–                     Nu, clădirea aparține Ministerului Sănătății, noi am făcut de multe ori demersuri în acest sens, am fost și la Ministerul Sănătății, înainte de a cădea Guvernul Ponta; acum am trimis iar niște adrese  la Spitalul de Cardiologie, pentru a vedea ce se întâmplă cu clădirea (n.r.- fostului spital din Vâlcele), pentru că eu nu aș dori ca și acea clădire să ajungă o ruină în Vâlcele, ci am dori să îi găsim o utilitate, dacă nu se va găsi posibilitatea  de a duce acolo pacienții cu distrofie (…). Acolo s-ar putea face, dacă nu, chiar farmacii, cabinete de medici de familie, și de ce nu, chiar și o materninate, pentru că populația la noi e în creștere și zona ar avea nevoie de așa ceva.

 

–                     Ce obiective v-ați mai fixat?

–                     Obiective sunt multe… însă mi-aș dori să fac oamenii să înțeleagă că Vâlcele are potențial (…). Prioritare sunt și investițiile în cultură, în școli, grădinițe, în educație. Apoi, mie mi-ar plăcea să văd la  fiecare poartă flori, să văd disciplină, curățenie și sper să reușesc ceea ce mi-am propus – din punct de vedere al administrației, să dau o altă față localității –  să avem mai multă curățenie, mai multă disciplină, mai multă siguranță a cetățeanului pe stradă (…) și să se înțeleagă că democrație nu înseamnă anarhie. Am umblat mult prin țară și din fiecare loc în care am fost, am învățat câte ceva și cred că și cu un efort financiar mic se pot face lucruri frumoase. (…) Tata și bunicul îmi spuneau că Vâlcele era cândva o perlă și se știe din scrieri că era comparată cu Karlovy Vary (…) și aș vrea ca și nepoții noștri, cândva să poată vorbi despre Vâlcele așa cum îmi povesteau mie tata și bunicul. Deci, vreau să fac ceva pentru a schimba fața localității. E greu, sunt conștient, însă nu îmi place să mă dau bătut. Când îmi pun ceva în cap, de obicei, fac. Știu că nu pot să fac singur toate acestea, sunt conștient că îmi trebuie și un consiliu  local bun, și bineînțeles, contează foarte mult aportul cetățenilor. Pe mine mă deranjează faptul când se face ceva și altcineva vine și distruge. Ca să meargă treaba bine, lăsând la o parte tot felul de idei preconcepute și faptul că e campanie electorală, cred că pentru a merge treaba bine, e nevoie de disciplină, ordine, implicare totală a celor care vor să facă ceva.Totodată, educația este foarte importantă – iar Vâlcele are în momentul de față cadre didactice califcate, în proporție de 99%. În plus, aș aminti că în ceea ce privește proiectul „Fiecare copil în grădiniță” , în 2008, directorul actual aș școlii din localitate a citit că se derula undeva în Constanța, a venit la mine, mi-a spus despre ceea ce a citit, și ne-am urcat în mașină și am plecat acolo, astfel că Vâlcele a fost printre pionierii proiectului „Fiecare copil în grădiniță”, și a devenit lege (…). De asemenea, e nevoie de sănătate. Dacă acestea se respectă și e și implicarea oamenilor, a comunității, a conducerii, cu eforturi

 

–                     . . Care este cea mai stringentă nevoie a comunității, pe care v-ați propus să o rezolvați?

–          Cea mai stringentă problemă este cea a apei, pentru că suntem în apropierea municipiului și nu știu dacă mai e undeva prin țară o localitate atât de aproape de municipiul reședință de județ și care să nu aibă apă. Mai sunt localități în județul nostru care nu au apă potabilă, însă sunt la distanță mare, ori noi suntem la o distanță relativ mică de municipiu (…). Alimentarea cu apă este necesară și cât mai urgentă, atât în Vâlcele, în cartierele locuite de către romi, la Araci, la Ariușd, chiar și joi în vatra satului (…), deci apa este o prioritate. Bineînțeles, apoi și canalizarea și drumurile. O altă nevoie stringentă constă în alimentarea cu energie electrică a locuințelor. Aici e o problemă mare, pentru că foarte mulți etnici romi au case, dar nu au terenul intabulat, pentru că e foarte greu, ori, RENEL-ul (Regia Autonomă de Electricitate-  nr. actuala Societate Energetică Electrica) are un ordin intern prin care trebuie ca acele persoane să ducă actul de proprietate. Am umblat foarte mult pentru soluționarea acestei probleme și am găsit înțelegere la directorul de la Transilvania Sud, la Brașov, și acum au înțeles și cei e la Sfântu Gheorghe. Este importantă rezolvarea problemei alimentării cu energie electrică. Spre exemplu, printr-un proiect de Guvern, copiii defavorizați pot primi calculatoare. Copilul vine la școală, învață, s-ar duce acasă să își facă temele și să lucreze la calculatorul primit de la Guvernul României, dar nu poate folosi acest calculator pentru că nu are curent. Aici, cred că ar trebui găsită o formă de simplificare a legislației, care să nu permită încălcarea ei, dar care să simplifice această situație. Nu este doar la nivelul localității și la nivelul județului această situație a romilor, ci la nivel de țară și se tot bate monedă pe partea de integrare a romilor, iar eu văd  acest lucru ca fiind o posibilitate de a-i integra (…). La noi în comună, foarte mulți stau pe terenuri în litigii (…), pentru că e un proces lung, trebuie să se judece, deci eu cred că și aceasta este o problemă care trebuie neapărat rezolvată, pentru că nu ai cum să civilizezi un om dacă îi ții fără energie și fără apă (…). Oamenii nu cer niște lucruri exagerate, ci niște lucruri normale și la fel le cer și eu. Nu mă duc să le promit, ci să le spun ce am de gând să fac, pentru ca ei să poată să aleagă.

 

–                     Candidați și pentru Consiliul Local. Ce ne puteți spune despre echipa de consilieri pe care ați propus-o și cu care doriți să lucrați?

 

–                     Eu, în momentul în care mi-am depus candidatura pentru funcția de primar, m-am gândit și la echipa de consilieri, pentru că e foarte important. Am o vârstă, și vrem, nu vrem, timpul trece peste noi și va trebui să ne retragem, nu vom putea merge până la infinit, și așa cum eu, la 18-20 de ani eram deja în administrația locală, ca și consilier ani la rând, apoi, devenind viceprimar, și dacă mă ajută Dumnezeu, primar acum, și tinerii de azi trebuie să aibă o șansă și trebuie să îi pregătim. Astfel, am mers pe ideea de a împrospăta echipa de consilieri, iar pe locuri eligibile, am băieți și fete – tineret, cu facultăți (…), întreprinzători, care știu să conducă o firmă; muncitori, electricieni, frezori, oameni muncitori din comună, dar și consilierii care sunt deja de ceva timp cu mine și care au fost alături de mine și de partid, dar printre ei am pus chiar în față, tineri, care pentru prima dată intră într-o cursă electorală. Deci, am adus tineret, în ideea că în  patru ani vor învăța ceva bun  de la mine, pentru ca după ce noi ne vom retrage și vom merge să ne plimbăm nepoțeii prin parcuri, să lăsăm comuna pe mâini sănătoase, pe oameni care știu să facă ceva pentru comunitate.

 

–                     Ce mesaj aveți pentru locuitorii comunei?

–                     Așa cum am mai spus, le transmit că vreau să schimb fața localității. Cu dragoste, dăruire și putere de muncă, doresc să împlinesc idealul înaintașilor noștri, acela de a ridica istorica noastră comună pe piedestalul de frunte al județului. Pentru mine, Vâlcele e locul în care m-am născut, am trăit, locul în care muncesc și niciodată nu m-am îndepărtat de Vâlcele, în afara momentului în care am plecat la studii și în armată. În rest, traiul meu s-a derulat aici, iar pentru mine, Vâlcele înseamnă mai mult decât orice altceva! Multă sănătate tuturor locuitorilor și le doresc să le dea Dumnezeu înțelepciunea ca pe 5 iunie să meargă să voteze, nu doar din obligația cetățenească, ci cu responsabilitate (…)!

 

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail