. . În cadrul Acțiunii E8 – „Promovarea conceptelor de conservare a lupilor în școli”, Agenția pentru Protecția Mediului Covasna organizează pentru primul an, în județul nostru, concursul interșcolar „Din Viața Lupului” care se adresează unităților de învățământ din 32 de localități din Covasna. 

În perioada 1 mai aprilie – 3 iunie, Agenția Pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, în parteneriat cu APM Vrancea, APM Harghita și Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB), organizează un concurs interșcolar de desene, intitualt „Din Viața Lupului” (Wolflife). Concursul se va desfășura în localitățile din arealul de răspândire a speciei lup din Vrancea, Covasna, Harghita, Mureș, Bacău și Neamț. Această competiție face parte dintr-o serie de activități din cadrul proiectului Wolflife „Implementarea celor mai bune practici pentru conservarea in-situ a speciei Canis lupus, la nivelul Carpaților Orientali, finanțat de către Comisia Europeană prin programul „LIFE+Nature.”

Concursul de desene este dedicat elevilor din clasele V-VIII, care vor trebui să realizeze individual câte o lucrare în format A4, cu tema „Din Viața Lupului”. Lucrarea va avea titlu pentru identificare și va purta numele autorului, iar pe spatele fiecărei lucrări elevii vor trebui să menționeze clasa, școala și localitatea din care provin. Perioada pentru realizarea lucrărilor este 1 aprilie – 1 mai, urmând ca în intervalul 1-15 mai lucrările să fie colectate la nivel școlar și trimise către Agențiile pentru Protecția Mediului aferente fiecărui județ din care provin elevii. Jurizarea lucrărilor se va derula în perioada 16-30 mai, urmând ca pe data de 31 mai să fie anunțați câștigătorii. Lucrările vor fi expuse în „Săptămâna Verde”, în perioada 30 mai – 3 iunie, prilej prin care vor fi aleși câștigătorii. Cele mai reușite desene vor fi premiate astfel: Locul IV va câștiga un set pentru camping/cort; Locul III va fi premiat cu un telescop; Locul II va primi un binoclu; iar marele premiu va consta într-un aparat foto digital. Totodată, organizatorii vor pune la dispoziție și un premiu special, pentru cea mai implicată școală, urmând ca 40 de elevi ai școlii care va înscrie cele mai multe lucrări să fie selectați pentru a merge într-o excursie la Brașov.

„Credem că se vor înscrie mii de desene, pentru că am mai avut un alt proiect, în cadrul căruia am avut înscrise în jur de 1600 – 2000 de desene. (…)” – a declarat Berde Győrgy Lajos, responsabil proiect.

La nivelul județului Covasna, concursul se va derula în unitățile de învățământ din localitățile Herculian, Ojdula, Turia, Bodoc, Malnaș, Bixad, Micfalău, Cernat, Dalnic, Ghidfalău, Arcuș, Valea Crișului, Vâlcele, Ilieni, Reci, Boroșneu, Zagon, Zăbala, Ghelința, Sânzieni, Estelnic, Brețcu, Vârghiș, Brăduț, Bățani, aita Mare, Hăghig, Poian, Dobârlău, Sita Buzăului, Zăbrătău și comandău.

”Școlile din municipiul Sfântu Gheorghe nu sunt vizate pentru că au fost selectate doar localitățile care provin din arealul de răspândire a speciei lup, deci doar satele și localitățile de pe lângă păduri.” – a explicat Berde Győrgy Lajos.

Elevii covăsneni care cred în șansa lor de a câștiga pot trimite desenele în perioada 1-15 mai, la adresa Agenției pentru Protecția Mediului Covasna, Departamentul Biodiversitate, Str. Grigore Bălan, nr. 10, Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, Cod Poștal: 520013.

Pentru informații suplimentare, persoanele interesate pot apela la numerele de telefon 0748 616 482 sau 0267 323 701 – persoană de contact Berde Győrgy Lajos, sau la numărul de telefon 0747775624 – persoană de contact Alina Dragomir.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail