Un nou proiect internațional destinat tinerilor vine în premieră, în județul Covasna, la inițiativa Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS.

Săptămâna viitoare, un nou proiect destinat educării tinerilor în ceea ce privește protecția mediului și educația ecologică urmează să fie demarat în județul Covasna. Proiectul care se numește „Tineri în Pădurile Europei”- Young People in European Forests(YPEF) este un proiect internațional, al cărui organizator principal este Regia Națională a Pădurilor (RNP) „Romsilva” și urmează să fie implementat, în premieră în județul Covasna, la inițiativa Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus” în parteneriat cu Compartimentul Tineret/Tabere al Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna.

„Mă bucur foarte mult că județul Covasna devine iarăși, prin intermediul Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS, gazda unui proiect deosebit destinat tinerilor. Proiectul presupune în ansamblul său trei etape, o etapă de promovare, printr-o caravană, în rândul a 20 de județe din țară, cu participarea a 5 licee din fiecare județ, o etapă intermediară, de selectare a câte unui liceu din fiecare județ participant, urmând ca Centrul de Agrement Pădureni aflat în subordinea DJST Covasna să găzduiască etapa finală” – a declarat Cătălin Lazăr, Președintele Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS.

Potrivit acestuia, în perioada 16-20 mai a.c., aproximativ 100 de tineri se vor întâlni la Pădureni, urmând ca, alături de conducerea RNP „Romsilva”, de reprezentanții Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus” și cei ai DJST Covasna, să se definitiveze echipa de tineri care va reprezenta România la etapa europeană a acestui concurs, ce va avea loc anul acesta în Estonia. La bază, concursul prevede creșterea gradului de conștientizare în rândul tinerilor elevi a valorilor cadrului natural european, educarea în ceea ce privește gestionarea durabilă a pădurilor și a conservării biodiversității.

„Este un concurs destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 13 și 20 de ani, ale cărui obiective sunt creșterea gradului de conștientizare cu privire la managementul forestier responsabil și conservarea biodiversității. (…) Începând cu acest an am încheiat, la inițiativa Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS, un parteneriat cu DJST Covasna pentru a organiza acest eveniment. Se va derula în 20 de județe din țară, cu implicarea a minim 5 licee la nivel de județ; după această etapă va fi desemnată o echipă județeană câștigătoare. Echipele se vor întâlni într-o fază finală la sfârșitul lunii mai, la Centrul de Agrement Pădureni al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Covasna, unde va fi desemnată echipa câștigătoare, care va participa și va reprezenta România la etapa europeană a concursului, care în acest an se va organiza în Estonia.” – a declarat coordonatorul proiectului din partea RNP, Robert Pache.

Potrivit acestuia, în prima fază, cea pe licee, echipele vor trebui să parcurgă un material educațional prin care vor trebui să răspundă la un set de întrebări grilă, iar în etapa finală, pe lângă probele teoretice, aceștia vor trebui să realizeze anumite prezentări pe diverse tematici și vor efectua activități pe teren, acestea urmând a fi stabilite în preajma fazei finale a concursului.

„Evident, premiul cel mare este participarea la etapa europeană și vom asigura și premii, încă nu am definitivat în ce vor constau premiile, dar tocmai am pus bazele parteneriatului și acum trebuie să mai clarificăm câteva aspecte.”  – a mai spus Robert Pache.

Proiectul a fost organizat pentru prima dată în 2011, în „Anul Internațional al Pădurii”, și s-a desfășurat anual, cu o singură excepție. Coordonatorii spun că speră ca începând de anul viitor, cu ajutorul și implicarea Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS, proiectul să ajungă la nivel național și să se încheie o colaborare cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

„Anul trecut am organizat chiar noi, Romsilva, la Bușteni, etapa europeană unde au fost invitați reprezentanți și echipe din circa 11 sau 12 țări, și s-a văzut clar cum nivelul participanților, cel puțin din România, a crescut considerabil. În urma participărilor anterioare au văzut și au preluat bune practici și din cadrul altor țări și le-au putut implementa și la noi.” – a explicat reprezentantul RNP.

. . Este foarte important să atragem programe naționale și internaționale  destinate tinerilor

„Mă bucur foarte mult să pot spune că județul Covasna este gazdă anul acesta, prin intermediul Centrului de Agrement Pădureni al DJST Covasna, a fazei finale a celei de-a șasea ediții a acestui concurs european. Totodată, sunt bucuros să pot afirma că, pe lângă proiectul de educație ecologică prin scufundări <<Regatul Apelor>>, ce a obținut finanțare și anul acesta în cadrul componentei <<Spații Verzi. Arii Naturale Protejate>> al Fundației pentru Parteneriat și MOL România, aducerea acestui concurs în județul Covasna coincide cu dorința Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS de a promova, în calitate de custode al siturilor Natura 2000 Râul Negru din județul Covasna și Bisoca din județul Buzău, importanța protejării valorilor naturale. Ori, pe lângă habitatul acvatic și zonele umede, pădurea este cel de-al doilea element fundamental care necesită o atenție deosebită. De aceea, asociația pe care o coordonez  este în discuții foarte avansate cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, pentru ca acesta să fie inclus în Calendarul Activităților de Educației Națională(CAEN) și să devină un eveniment de tradiție, iar gazda să fie județul Covasna, prin Centrul de Agrement Pădureni. Totodată, am reușit, în urma discuțiilor purtate la București cu conducerea Regiei Naționale a Pădurilor –Romsilva să devenim parteneri oficiali în organizarea pe viitor al acestui concurs internațional. În strategia noastră, un loc aparte îl ocupă tinerii și componenta educațională. Credem că este foarte important să reușim să atragem în județ programe naționale și internaționale de care să beneficieze și tinerii covăsneni și astfel județul nostru să devină un pol de atracție la nivel național destinat acestui segment de vărstă. Județul Covasna are toate atuurile care justifică un asemenea demers. Detalii despre acest proiect se pot regăsi la adresa http://www.ypef.eu/ ” – a mai  spus Cătălin Lazăr, Președintele Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS.

Lansarea celei de-a doua ediții a singurului proiect de educație ecologică prin scufundări din Europa, „Regatul Apelor”, va avea loc curând și atunci vom reveni cu detalii: „Ceea ce vreau să punctez este importanța și rolul educației nonformale alături de cea formală. Fie că vorbim de Cercul de Ornitologie „Mugurar” de la Palatul Copiilor, de singurul concurs național de ornitologie si educație ecologică din România – „Cip-Cip”, recunoscut oficial de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și inclus în Calendarul Activităților de Educație Națională(CAEN 2016), de „Regatul apelor” sau „Tineri în Pădurile Europei”- Young People in European Forests (YPEF), ca să amintesc doar câteva dintre demersurile și inițiativele  Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS, toate acestea, fără excepție, au fost prilejuri în care am constatat cât de implicați și deschiși au fost tinerii atunci cand le-ai oferit alternative inedite de a înțelege noțiunile teoretice, și câtă nevoie au de asemenea abordări ” – a conchis Cătălin Lazăr.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail