Fundația Comunitară Covasna (HKA) va distribui, începând de săptămâna viitoare, cei 2.000 de puieți de pomi fructiferi autohtoni pe care îi va oferi anul acesta în cadrul programului „Un copac pentru generația următoare”.

Conducerea Fundației a anunțat ieri că, în cadrul Programului, în perioada 28 martie și 7 aprilie (a.c.), în opt localități ale județului Covasna: Chichiș, Zagon, Filia, Bățanii Mici, Barcani, Valea Crișului, Sânzieni și Herculian vor fi distribuiți puieți de pomi fructiferi.

„Având în vedere interesul deosebit asupra acestui program, Fundația va livra, anul acesta, 2.000 de puieți, cu 500 mai mulți decât anul trecut. Aceștia vor fi distribuiți egal în cele cinci zone ale județului: Zona municipiului Sfântu Gheorghe, zona Târgu Secuiesc, zona Covasnei, zona Baraolt și zona Întorsurii Buzăului.”- a spus reprezentanta Fundației Comunitare Covasna (HKA), Nagy Lazar Kincso.

Directorul executiv al Fundației, Bereczki Kinga, a declarat că programul – lansat în anul 2015 – are ca scop revitalizarea livezilor şi a soiurilor autohtone aflate pe cale de dispariţie şi promovarea unei atitudini responsabile faţă de natură.

Bereczki Kinga a amintit că ideea programului „Un pom pentru generația următoare” s-a conturat cu ani în urmă: „Am avut un program de grant la care a aplicat o organizație civilă din Herculian și care a venit cu ideea replantării de pomi fructiferi. Ne-a plăcut foarte, foarte mult ideea (…) și atunci am zis că e un exemplu pozitiv care poate fi extins la nivelul județului. De acolo a pornit această idee (…). Proiectul nostru vizează și un fel de reîntoarcere la tradiții și promovarea unei alimentații sănătoase, dar și responsabilizarea oamenilor cu privire la protejarea naturii și a mediului înconjurător, pentru că dacă un om se ocupă cu plantarea, se gândește la viitor, nu pe termen scurt, ci pe termen lung. Sunt foarte multe componente pozitive, care odată cu derularea programului se promovează în rândul comunității.”- a declarat directorul executiv al HKA, Bereczki Kinga.

Fundația a finalizat anul acesta achiziționarea unui teren de aproximativ o jumătate de hectar la Valea Crișului, unde va amenaja o pepinieră și de unde va distribui anual pomi fructiferi localităților din județul Covasna.

Programul urmează a fi derulat pe parcursul a zece ani, timp în care HKA și-a propus să ofere, gratuit, aproximativ 15.000 de puieți care să acopere integral județul.

***

Fundația Comunitară Covasna (HKA) a fost înființată la inițiativa unor întreprinzători locali și reprezentanți ai unor organizații civile, din fonduri private, în scopul de a dezvolta comunitatea locală.

De-a lungul timpului, Fundația a organizat şi alte programe – Programul „Card comunitar”, programul „Mai mult decât un loc pe hartă”, derulate la nivel de județ, dar și  campanii și acțiuni de strângere de fonduri pentru finanţarea unor proiecte locale, precum „Pedalează pentru un scop bun”, „Licitaţie Civilă”, și nu numai.

. . Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail