. . Senatorul PNL Covasna, Marius Obreja, insistă asupra necesităţii introducerii în legislaţia românească a condiţiei de reciprocitate la vânzarea terenurilor către străini.
Parlamentarul covăsnean menţionează, într-un comunicat de presă, remis ieri AGERPRES, că anul trecut a depus, împreună cu alţi colegi, un proiect de modificare a Legii privind reglementarea vânzării şi cumpărării de către străini a terenurilor agricole, ce prevede introducerea unei clauze de reciprocitate.
„De luni de zile, am depus în Parlament o iniţiativă legislativă, care asigură un filtru în ceea ce priveşte vânzarea terenurilor către persoane fizice străine. În esenţă, propun ca investitorii străini să poată achiziţiona aceste terenuri, respectând, prin simetrie, legislaţia ţării din care provin. În urma studierii prevederilor din legislaţia ţărilor membre UE, referitoare la vânzarea terenurilor agricole către cetăţenii străini, se poate constata că există o serie de condiţii care nu se regăsesc în legislaţia din România. Acestea îmbracă forme diferite – de la plafonarea suprafeţelor terenurilor ce pot fi achiziţionate de străini (Estonia, Polonia, Spania), la condiţii de utilizare a terenurilor în scop productiv (Bulgaria, Letonia, Lituania, Cehia, Suedia), până la interdicţia de achiziţionare a terenurilor (Ungaria)”, se arată în comunicatul de presă.
În aceste condiţii, senatorul liberal propune introducerea în lege a unor condiţii de reciprocitate, astfel încât un cetăţean străin să aibă exact aceleaşi drepturi la achiziţionarea de terenuri agricole, precum cetăţenii români în statele UE.
„Am convingerea că această lege conferă dreptul fundamental la identitate şi respect, pe care cetăţenii români încă se străduiesc să îl recapete în raport cu cetăţenii UE”, a mai spus parlamentarul covăsnean.
Marius Obreja a făcut un apel public către Camera Deputaţilor, în special către preşedintele Valeriu Zgonea, să urgenteze dezbaterile pe marginea acestui proiect, dat fiind faptul că „înstrăinarea terenurilor agricole a devenit un fenomen de amploare pe care nu-l mai putem ignora”.
De asemenea, senatorul i-a sugerat premierului Dacian Cioloş, care a avut recent o poziţie publică pe marginea acestui subiect, că poate cere dezbaterea proiectului în regim de urgenţă,„’pentru a nu mai asista pasiv la înstrăinarea terenurilor agricole”. Oana Mălina Negrea/AGERPRES