De 24 de ani, voluntarii de la Crucea Roșie – filiala Sfântu Gheorghe, oferă sprijin și îngrijire la domiciliu persoanelor singure, sau care nu au posibilitatea de a se autoîngriji.

Serviciul de îngrijire la domiciliu al Crucii Roșii este un serviciu unic, prin care anual peste 40 de persoane reușesc să supraviețuiască, datorită unor voluntari cu suflet mare, care își alocă puțin din timpul lor pentru a acorda sprijin celor care nu se pot îngriji singuri. Această activitate se desfășoară permanent, începând din anul 1992, serviciul fiind foarte solicitat și apreciat de populația municipiului Sf. Gheorghe.
. .

 „De 24 de ani avem aceste servicii. În Sfântu Gheorghe avem anual între 30 – 50 de persoane care beneficiază de serviciile de ingrijire la domiciliu, dintre care până acum, cea mai scurtă perioadă de îngrijire a fost de o zi, iar cea mai lungă perioadă a fost de 11 ani. Serviciul nostru este unic, mergem de două – trei ori pe zi la persoanele aflate în nevoie, inclusiv sâmbăta și duminica, dacă ni se solicită acest lucru. Nu avem servicii medicale incluse, avem servicii de menaj și îngrijire: de la igiena corporală până la cumpărarea alimentelor, prepararea mâncării, a meselor calde, hrănirea, plata facturilor, efectuarea curățeniei în camera în care persoana vârstnică trăiește și nu are forța fizică să desfășoare această activitate. Avem cam toată paleta de care are nevoie un om vârstnic, iar acest lucru se realizează pe baza unei evaluări, împreună cu beneficiarul, prin care se stabilește un plan de îngrijire, pentru că fiecare caz este aparte dacă luăm în considerare nevoile.” – a explicat directorul Crucii Roșii – filiala Sfântu Gheorghe, Papp Adolf.

Îngrijirea la domiciliu include acordarea unor servicii precum prevenirea escarelor și tratamentul în cazul escarelor, tratarea plăgilor, toaleta generală (igienă corporală), toaleta parțială (igienă intimă), mobilizare, masaj, supravegherea administrării de medicamente orale, cumpărături, plata facturilor, prepararea hranei, hrănire, ajutor la îmbrăcare/dezbrăcare, menaj, curățenia camerei, spălarea rufelor, acompaniere și comunicare.

„Serviciile sunt cu plată deoarece Crucea Roșie nu este susținută financiar, noi ne autosusținem, iar aceste servicii nu sunt acoperite din bugetul public. Singurele surse pe care le avem sunt Consiliul Local și cel Județean, care acoperă o parte, o altă parte o acoperă beneficiarii și o altă parte Crucea Roșie, prin fondurile ei.” – a mai explicat Papp Adolf.

Costurile serviciilor variază în funcție de venitul fiecărei persoane. Potrivit directorului Crucii Roșii – filiala Sfântu Gheorghe, tariful pentru îngrijirea unei persoane variază, de la 50 de bani și până la 13 lei pe oră, iar în majoritatea cazurilor beneficiarii trebuie să pună la dispoziție materialele necesare acordării anumitor servicii.

„Noi nu reușim să aducem toate materialele necesare, o parte din ele le aducem noi, dar sunt cazuri unde este nevoie de mult mai mult. În funcție de posibilități, încercăm să asigurăm noi ce este nevoie, însă nu stăm atât de bine din punct de vedere financiar încât să acoperim noi tot.” – a mai spus Papp Adolf.

Durata minimă de acordare a serviciilor de îngrijire la domiciliu este de o lună, cu o frecvență minimă de o oră pe săptămână, iar durata maximă este nedeterminată. Serviciile sunt acordate pe o durată de 8 ore pe zi, în maxim trei vizite, respectiv dimineața, la prânz și seara, inclusiv în zilele de sărbătoare, sâmbăta și duminica, frecvența și durata îngrijirilor fiind stabilite împreună cu beneficiarii, în funcție de nevoile acestora. Cea mai lungă perioadă de îngrijire pe care voluntarii Crucea Roșie – filiala Sfântu Gheorghe au acordat-o a fost de 11 ani, în cazul unei beneficiare imobilizate la pat.

„Întotdeauna este nevoie de voluntari, situația la ora actuală este una destul de bună pentru că avem peste 200 de voluntari la nivelul județului, dar întotdeauna este loc de mai mult.” – a mai spus directorul Crucii Roșii – filiala Sfântu Gheorghe, Papp Adolf.

Serviciul de îngrijire la domiciliu poate fi solicitat la numărul de telefon: 0267/313.802 în zilele lucrătoare, între orele 09:00 – 16:00, sau la adresele de e-mail: [email protected] și      crucearoș[email protected].

 

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail