Clusterul Inovativ al Biomasei „Green Energy”, ce are sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe a sărbătorit cinci ani de la înființare printr-o conferință la care au participat numeroși invitați din țară și din străinătate.
Conferința a avut loc la finele săptămânii trecute, la un hotel din Tușnad Băi și a reunit un număr mare de participanți – reprezentanți ai firmelor membre, reprezentanți ai unor universități și institute de cercetare ai „ESEIA” – the European Sustainable Energy Innovation Alliance (n.r. – Alianța europeană pentru inovarea energiei regenerabile; alianță în cadrul căreia și clusterul „Green Energy” este membru), ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, ai Asociației Clusterelor din România; ai unor autorități și instituții publice (primari, reprezentanți ai Ministerului Economiei, ai Ministrului Muncii, Familei și Persoanelor Vârstnice, ai Consiliului Județean Covasna, Agenției Metropolitane Brașov, ai Agenției de Dezvoltare Durabilă a județului Brașov, ai Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, ai clusterelor și organizațiilor partenere din țară și din străinătate, dar și alți invitați.
La ceas aniversar, președintele clusterului, Vajda Lajos, prezentat un scurt bilanț al activității derulate de-a lungul celor cinci ani – ani despre care a mărturisit că nu au trecut ușor, însă în care s-au creat legături, s-au stabilit parteneriate naționale și internaționale și s-au realizat proiecte importante.
„Nu au fost ușori acești cinci ani… nu am avut susținere din partea Guvernelor, în schimb, foarte multe clustere s-au înființat în România în mod natural. Avem realizări, am reușit să creăm lanțul valoric, atât în cultivarea plantațiilor energetice, colectarea deșeurilor, deci ne bazăm pe biomasă, pe producția de biomasă, respectiv pe folosirea biomasei. Pe măsură ce am evoluat în timp, ne-am dat seama că sunt foarte multe teme de cercetare. Am creat mai multe parteneriate naționale și internaționale și cred că a venit momentul bilanțului.”- a spus președintele clusterului „Green Energy”.
. . Parteneriat între mediul economic și cel universitar – institute de cercetare, administrații locale, instituții catalizator
Vajda Lajos a amintit faptul că un cluster reprezintă, în primul rând, cooperare între foarte multe entități. Acesta a afirmat că „baza, rădăcina clusterului <<Green Energy>> constă în parteneriatul format între mediul economic și cel universitar – institute de cercetare, administrații locale, respectiv instituții catalizator”.
„Am considerat că este nevoie de o perioadă de 3-5 ani până când un cluster se consolidează, deci este important în viața clusterului acest timp de consolidare. Cooperarea se creează în timp, încrederea se formează în timp. Cele mai importante aspecte într-un cluster sunt încrederea și cooperarea dintre membri. Rolul managementului este foarte important și aici menționez și faptul că participăm la foarte multe proiecte internaționale. Am ținut să formăm și relații cu alte clustere similare, dar și cu alte clustere trans- sectoriale. Ne ocupăm și de partea de resursă umană și ne bazăm pe tineret. Noi proiectăm deja următorii zece ani, unde implicația tinerilor, generației viitoare este deosebit de importantă.” – a mai spus președintele clusterului inovativ al biomasei „Green Energy” („Energie verde”).
Referindu-se la realizările clusterului, vicepreședintele acestuia, Bagoly Miklos Levente și președintele Asociației Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV) a spus: „(…) Am considerat mereu că pentru cluster cea mai mare realizare este momentul în care reușești să câștigi încrederea membrilor. ASIMCOV a fost întotdeauna o asociație foarte deschisă la diferite idei noi. Împreună cu domnul Vajda Lajos, acum 6-7 ani, când am văzut că trebuie să dăm un impuls Asociației (nr. ASIMCOV) ne-am gândit să punem baza pe asociații profesionale. Aceste asociații profesionale, ulterior au devenit inițiatorii clusterizării și am ajuns în situația în care în cadrul ASIMCOV sunt șase clustere, mai noi, mai vechi.”
Prezent la conferință, Prof. univ. dr. Ion Vișa, vicepreședinte ESEIA – European Sustainable Energy Innovation Alliance (n.r. – Alianța europeană pentru inovarea energiei regenerabile), Director General al Institutului de Cercetare Dezvoltare al Universității „Transilvania” din Brașov, a vorbit, printre altele, despre importanța mediului economic în dezvoltarea clusterului:
„(…) Zic eu, fără mediul academic, nu se poate dezvolta un cluster, iar mediul academic are două misiuni extrem de importante: în primul rând, aceea de a forma resursele umane de care are nevoie un cluster. Clusterul <<Green Energy>>, fără resurse umane dezvoltate în ideea de a fi utile promovării produselor în acest concept de <<green energy>> (n.r. –energie verde), promovării aspectelor legate de sisteme de energii regenerabile și implementarea lor în mediul real, în mediul construit, protecția mediului, valorificarea deșeurilor – fără a forma oameni în acest domeniu, nu poate merge mai departe (…). A doua misiune este misiunea de cercetare științifică. Noi am dezvoltat un institut de cercetare, în cadrul unui proiect major, un proiect european, finanțat din fonduri structurale și fonduri ale Universității, care a dus la dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare, de excelență (…) și a unor direcții de cercetare care oferă tinerilor pe care îi instruim, după ce i-am instruit în ciclul I, ocazia să continue la master și apoi în cercetare, pentru a putea activa mai departe în aceste domenii, cu brio. Sunt încă multe paliere pentru a implementa aceste aspect din viața noastră reală (…).” – a spus Prof. univ. dr. Ion Vișa.
„Green Energy” – implicat în definirea domeniilor de specializare inteligentă din strategia Regiunii Centru
La ceasul bilanțului clusterului, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Ovidia Caba a amintit că „Green Energy” a avut un rol important în definirea domeniilor de specializare inteligentă din strategia Regiunii.
„Îmi amintesc că încă de la începutul înființării clusterului <<Green Energy>> am avut o colaborare foarte bună cu domnul Vajda Lajos, cu echipa dumnealui. Am colaborat la dezvoltarea unor documente regionale de planificare și clusterul a avut un rol foarte important în definirea priorităților de dezvoltare și în special în definirea domeniilor de specializare inteligentă din strategia noastră. Noi avem nevoie în Regiune și în România, de astfel de structuri care să catalizeze dezvoltarea (…).”- a declarat directorul ADR Centru, Ovidia Caba.
Au luat apoi cuvântul și reprezentanți ai firmelor din cadrul clusterului. Benkő Sándor –reprezentant al firmei din Miercurea Ciuc care acum 10 ani ani a cumpărat licența pentru cultivarea salciei energetice în România și în Republica Moldova, a declarat că prin clusterul „Green Energy” „s-a încercat și s-a reușit (…) coagularea a diferite structuri – coagularea oamenilor de pe teren, oamenilor din partea de cercetare și a celor din sectorul de valorificare, de producere de utilaje necesare pentru utilizarea biomasei”.
Invitați din Austria, Germania, Ungaria
La evenimentul aniversar au participat și reprezentanți ai clusterelor și organizațiilor partenere din străinătate. Rudolf Lukavsky, consilier comercial în cadrul Ambasadei Austriei s-a numărat printre cei care au luat cuvântul:
„În primul rând, felicitări clusterului <<Green Energy>> pentru aniversarea celor cinci ani. La clusterele din România am văzut o dezvoltare bună de-a lungul anilor, am văzut schimburi de experiență între clustere.” – a spus Rudolf Lukavsky. Acesta a amintit faptul că există proiecte ample în implementare, în România, cu participarea Austriei.
Printre invitații din străinătate care au mai luat cuvântul se numără și președintele unui cluster cu care „Green Energy” are o bună colaborare – clusterul „ArchEnerg” din Ungaria (cluster înființat în 2007 cu scopul creării unui model economic și social bazat pe sursele de energie regenerabilă și eficiență energetică), dr.Bulkai Dénes. Acesta a adresat, la rândul său, gândurile sale bune, cu ocazia aniversării.
Prezentă la eveniment, Birgit Schliewenz, reprezentantă a Regiunii Brandenburg, a transmis, la rândul său, urările către clusterul „Green Energy” cu ocazia aniversării celor 5 ani de la înființare:
„Eu am observat activitatea clusterelor – și în special a echipei domnului Vajda Lajos – de mai mult de cinci ani (…). Vă felicit pentru cei cinci ani și vă doresc mulți ani în continuare, vă doresc ca clusterul dumneavoastră să fie în continuare tot atât de solid, atât de curajos și de îndrăzneț!” – a spus Birgit Schliewenz.
„Green Energy” medaliat cu argint
Referindu-se la realizările clusterului și la însemnătatea evenimentului dedicat aniversării, președintele Asociației Clusterelor din România, Daniel Coșniță, a spus :
„Este un eveniment care marchează o frumoasă realizare și o încununare a activității clusterului <<Green Energy>>, a firmelor membre în acest cluster, care au identificat nevoia comunităților locale din această Regiune pentru soluții energetice viabile și durabile și au dezvoltat soluții la care poate ar fi trebuit statul să se gândească. Statul nu s-a gândit, și atunci mediul economic a venit și a adus soluția aceasta a rezolvării problemelor energetice a comunităților locale și arată încă o dată importanța clusterului ca motor de dezvoltare economică la nivel regional și național. Este, în al doilea rând, un succes personal al domnului Lajos Vajda, care conduce acest cluster (…). Domnul Vajda Lajos este vicepreședintele Asociației Clusterelor din România, este unul dintre cei care împinge fenomenul clusterizării la nivel național și a reușit deja, cred, să impună acest concept al regionalizării și în Asociația Clusterelor noi avem deja patru consorții regionale ale clusterelor în România (…)” – a declarat Daniel Coșniță.
Acesta i-a înmânat apoi președintelui clusterului medalia de argint care atestă nivelul ridicat de excelență în managementul de cluster la nivel european. Medalia a fost obținută de clusterul <<Green Energy>> în urma unor audituri severe derulate de către experții Secretariatului European pentru Analiza Clusterelor (experții ESCA – European Secretariat for Cluster Analysis).
Președintele Asociației Clusterelor din România, Daniel Coșniță, a menționat că în momentul de față, în România există opt clustere medaliate cu argint, ceea ce plasează țara noastră pe locul II în Europa la această categorie (după Germania).
„Noi avem în România 24 de clustere care au obținut medalia de bronz pentru excelența în managementul de cluster, la nivel european, și avem nu mai puțin de 8 clustere care au obținut medalia de argint. Suntem, din acest punct de vedere, pe locul II în Europa, după Germania. Suntem în situația în care succesul clusterelor din România este mai recunoscut la nivel european, decât este cunoscut în țară, dar este un mare succes!”- a declarat Daniel Coșniță.
În cadrul evenimentului, firmele din cluster, partenerii, susținătorii acestuia au primit certificate de apreciere din partea conducerii „Green Energy.”
Președintele clusterului, Vajda Lajos, a amintit că evenimentul dedicat aniversării a fost înscris în comunitatea „Afaceri.ro” – platformă în cadrul căreia ”se derulează cel mai mare program național de conferințe locale de afaceri și evenimente care adună reprezentanții mediului de afaceri și ai administrațiilor locale și naționale pentru a stimula dezvoltarea economică echilibrată pe întreg teritoriul României.” Coorganizatori ai conferinței dedicate aniversării clusterului „Green Energy” a fost compania „Arhipelago” și compania „Deloitte”- ce oferă servicii pentru antreprenori; și revista „Transilvania Business”. Partener al evenimentului a fost și Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru.
***
Acordul de înființare a clusterului inovativ al biomasei „Green Energy” din România s-a înființat în februarie 2011. Astăzi, clusterul are peste 70 de membri – reprezentanți economici, administrații publice locale, universității, firme de consultanță și instituții care pot să contribuie la dezvoltarea domeniului energiei verzi și la obținerea și valorificarea biomasei ca sursă de energie regenerabilă.
De-a lungul celor cinci ani de existență, clusterul s-a implicat sau a realizat mai multe proiecte. Printre cele mai recente se numără proiectul, intitulat „Biomasa – o afacere verde”, implementat în parteneriat de către Asociația „Green Energy” în calitate de beneficiar și Oxford Research AS din Norvegia, ce se desfășoară până în aprilie 2016 și este cofinanțat din Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, programul „Inovare Verde în Industria din România”.
Obiectivul proiectului constă în dezvoltarea și promovarea unui sistem de încălzire la nivelul comunităţilor locale, bazat pe biomasă și încurajarea dezvoltării eco-întreprinderilor. În Estelnic va fi implementat, în scurt timp un astfel de sistem – pilot. În acest sens, acolo a fost înființată o plantaţie de salcie energetică pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, pentru obţinerea biomasei. Totodată, în cadrul proiectului au fost achiziţionate utilajele necesare pentru colectarea şi măcinarea deşeurilor lemnoase, iar curând va fi pusă în funcţiune o centrală termică pe bază de biomasă, prin care să se asigure apa caldă şi căldura pentru Primăria, Căminul Cultural și centrul de tineret din localitate.
Ana Alina Costache