Aflat printre cei 12 finalişti pentru titlul de „Arborele Anului”, Ulmul din Căpeni conducea competiţia, detaşat. Însă, se pare că sute de voturi pentru arborele nostru au fost anulate.

Sute de voturi pentru Ulmul din Căpeni au fost anulate, tocmai în momentul în care ne bucuram că bătrânul copac covăsnean are şanse foarte mari să câştige competiţia.

În urma analizei voturilor exprimate în cadrul competiţiei Arborele Anului 2011, administratorii site-ului http://www.arborele­anului.ro au constatat că, în cazul arborilor clasaţi pe primele două locuri – stejarul din Tăietura şi ulmul din Căpeni, sute de voturi au fost exprimate de pe adrese de e-mail „fantomă”,  generate prin site-uri de genul yopmail.com, nincsmail.hu, etc.

Aşadar 926 de voturi au fost anulate în cazul Ulmului din Căpeni şi de 604 pentru stejarul din Tăietura din judeţul Harghita. Organizatorii au trimis un email prin care s-a cerut reconfirmarea votului, dar fiindcă adresele de email erau false, voturile respective nu au avut cum să fie confirmate. Aceştia şi-au exprimat indignarea legată de aceste proceduri de vot şi au precizat că până la finalul concursului vor anula toate voturile venite de la site-urile precizate, precum şi de la alte site-uri similare: „Rugămintea noastră este să încercăm să păstrăm concursul în limitele corectitudinii”, au adăugat organizatorii.

Totuşi, mai sunt câteva zile în care bătrânul ulm poate fi votat, accesând linkul http://www.arboreleanului.ro/voteaza.php?id=22. Termenul limită este 31 octombrie a.c.

Copacul a fost inclus în competiţie datorită reprezentanţilor Asociaţiei „Lumea Pierdută”, de la Baraolt, iar iniţiativa i-a aparţinut lui Antal Jenő, tehnician silvic pensionar din Baraolt, care a decedat între timp.

Aflată la cea de-a doua ediţie, competiţia „Arborele Anului” este derulată de către Fundaţia pentru Parteneriat. Potrivit organizatorilor, persoana sau asociaţia care a înscris în concurs arborele care va fi declarat câştigător, va primi 3.000 de lei, pe baza unui contract prin care se obligă să protejeze copacul, să-l trateze dacă e bolnav sau să amenajeze spaţiul din jurul său, pentru a atrage cât mai mulţi turişti.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail