Într-un interviu acordat ziarului „Mesagerul de Covasna”, managerul clusterului regional de textile „Transylvania Textile and Fashion”, Bogyo Mirela, şi preşedinta clusterului – Gászpor Éva, au vorbit despre începuturile și despre scopul acestuia, despre realizări și planuri, dar și despre greutățile cu care membrii – reprezentanți ai companiilor de textile – se confruntă în activitatea lor și despre măsurile ce ar putea fi luate pentru rezolvarea acestora.

 

–          Pentru început, vă rog să ne spuneți care este povestea clusterului „Transylvania Textile and Fashion” în fruntea căruia vă aflați? Cum și când s-a înființat acest cluster și ce și-au propus inițiatorii săi?

–          Bogyo Mirela: Primii pași pentru înființarea acestui cluster s-au făcut în anul 2011, când a fost semnat un acord de parteneriat între mai multe firme (…), iar în anul 2013 am primit propunerea de a mă ocupa de acest cluster și am acceptat. Între timp, s-a făcut și apelul pentru proiectul pentru clustere și așa s-a înființat atunci Asociația profesională „Transylvania Textile and Fashion” – care este entitatea de management a clusterului. Prin înființarea acestui cluster, am dorit, în principal, să ne asociem și să ne dezvoltăm împreună – noi, cei din industria textilă; am dorit să fie cooperare între membrii clusterului, să informăm membrii despre ce se mai întâmplă în lume, în acest domeniu. Cam aceasta a fost ideea constituirii acestui cluster.

Am aplicat apoi la un proiect de dezvoltare și colaborare în industria textilă, cu cofinanțare europeană. Proiectul, intitulat „DE-MA-CO”- „Developement – Management – Cooperation in Textile Industry” s-a derulat pe perioada a 18 luni și a fost accesat prin Programul Operațional Sectorial de creștere a competitivității economice (POSCCE), fiind cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Prin acesta, s-a urmărit, în principal, dezvoltarea clusterului și a firmelor membre – din industria textilă şi de confecţii, dar și întărirea relațiilor de cooperare dintre acestea. Eu zic că prin acel proiect am realizat foarte multe atât în ceea ce privește managementul clusterului, cât și pentru membrii clusterului.

–          Gászpor Éva: Clusterul, cu sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe, este regional, cu membri din trei județe, Harghita, Covasna și Brașov – şi s-a înființat deoarece considerăm că împreună suntem mai puternici. Și chiar am avut astfel o mulțime de oportunități, acces la o mulțime de informații, la care altfel nu am fi avut acces.

 

–          Câți membri are în prezent clusterul?

 

–          Bogyo Mirela: Clusterul a pornit cu zece firme din domeniu, din județele Covasna și Harghita, dar și cu diverse instituții și cu un institut de cercetare din București adică, am pornit cu aproximativ 20 de membri, apoi au mai intrat câteva firme în cluster, dar avem colaborări și cu instituții, entități din domeniu, din țară, dar și foarte multe colaborări internaționale. Deci, într-un an și jumătate (n.r. – cât s-a derulat proiectul DEMACO) am ajuns să avem o activitate foarte bună de internaționalizare a clusterului. Avem protocoale de colaborare cu multe clustere din Ungaria, suntem membri în rețeaua „Balkan & Black Sea Cluster Network”, suntem pe platforma „Cluster Colaboration”, avem colaborări cu clustere din China, am vizitat foarte multe expoziții de profil din străinătate. La inițiativa noastră s-a înființat Rețeaua Clusterelor din domeniul textil, din România- NOATEX, anul trecut în luna martie, în care sunt incluse toate cele patru clustere de textile din țară (…) Dar, revenind, acum avem în total cam 30 de membri și așteptăm, în continuare să ne mărim echipa.

 

–          Deci, se pot înscrie noi membri…

 

–          Bogyo Mirela: Da, poate să ni se alăture oricine dorește să lucreze cu noi. Nu trebuie neapărat să aibă legătură strict cu domeniul textilelor… de exemplu, avem alături de noi și o firmă producătoare de ambalaje, sau firme de IT, pentru că punem accent și pe colaborarea cross -sectorială și oricine dorește să lucreze cu noi, poate să se înscrie în cluster. Ca membri, vor primi întotdeauna informații de la noi – chiar trimitem săptămânal un buletin de informații din domeniu, prin email; transmitem informații privind oportunitățile de afaceri, facilităm legătura membrilor cu entități din domeniul industriei textile din străinătate.

 

–          Cum vi se pare direcția actuală a industriei textile a județului?

 

–          Bogyo Mirela: În opinia mea, este o tendință de creștere…fiecare dintre membrii clusterului nostru a avut foarte, foarte mult de lucru în ultimul timp…cu greu am reușit să ne adunăm la activități, pentru că aveau foarte, foarte mult de muncă. Și asta e bine… doar că, după părerea mea, ar trebui ca valoarea adăugată să fie mai mare, ca să-și permită și ei să dea salarii mai mari și pentru ca să vină oamenii să lucreze. Cea mai mare problemă este lipsa forței de muncă…Deci, comenzi au avut, au avut foarte mult de lucru, doar că nu au avut cu cine să lucreze.

Gászpor Éva:  Industria textilă dă semne de revigorare, produsele noastre fiind competitive pe piața europeană. Tocmai în cadrul rețelei Noatex am discutat despre modalități de promovare a produselor noastre. În viziunea mea, această ramură a industriei are viitor, cu toate că ducem lipsă de personal calificat, dar având acces la o mulțime de informații și ținând cont că industria textilă are o tradiție multiseculară în regiunea noastră, noi trebuie să mergem înainte, să ducem această tradiție mai departe și în acest sens faptul că ne-am organizat in cluster, ne ajută foarte mult!

–          Bogyo Mirela: Da… Nu sunt atât de multe persoane pregătite pe câtă nevoie ar fi în această industrie… nu pot să spun că oamenii nu doresc să lucreze în acest domeniu. Sunt mulți oameni talentați și care fac munca aceasta cu drag, însă nu lucrează în serie, ei vor să creeze, să aibă libertatea să creeze. Tineretul nu vrea să lucreze în serie, să intre pe o linie de producție și să facă asta toată ziua. Dar ca meserie, nu cred că va dispărea, pentru că sunt persoane interesate, dar vor libertate de creație… și mai e și vorba despre salarii… care poate nu sunt la nivelul la care și-ar dori…dar eu îi înțeleg și pe producători, fiindcă și ei câștigă foarte puțin, deci toată lumea muncește foarte mult și câștigă puțin, deci nici ei nu-și permit să dea salarii mai mari, oamenii nu vor să lucreze pentru salariile acelea și aici este problema…

. . –          Gászpor Éva: Noi oferim produse de calitate la prețuri decente. Din păcate, prețul este un criteriu important…În ceea ce privește personalul….sinceră să fiu, oamenii nici nu vor să vină. Cei care știu meserie, probabil că au deja firmă sau autorizații. Chiar la o conferință de la București am discutat despre faptul că ar trebui schimbată denumirea meseriei și concepția despre croitorie. Adevărul este că dacă știi meserie, poți să trăiești din croitorie, dar pentru asta, trebuie să știi meserie. Eu asta știu foarte bine…mama mea a fost o croitoreasă foarte bună, aici în Sfântu, dar mama mea a învățat meserie și știa meserie! Mie îmi place ce fac, îmi place industria textilă și văd viitorul acesteia!

–          Ce ați dori să le transmiteți viitorilor absolvenți ai claselor profesionale de profil, posibililor angajați?

 

–          Gászpor Éva: Mai întâi trebuie să vedem ce își doresc ei, dacă vor să lucreze. Eu pot să fac promisiuni, dar dacă omul nu vrea să lucreze, ce mă fac? Degeaba vine și stă 8 ore aici și nu se văd rezultatele muncii sale… se pierde și timpul lui și timpul meu. Poate că ar fi o meserie mai atractivă dacă s-ar schimba toată concepția despre industria textilă.

–          Bogyo Mirela: Da… În plus, eu cred că viitorul în industria textilă din județ constă în serii mici și în produse de marcă. Chiar în perioada următoare ne vom axa pe strategia de branding, să dezoltăm și să folosim brandul, ceea ce poate ar putea aduce plus valoare…

 

–          Când se vorbește despre clustere se amintește și despre produse inovative…

 

–          Bogyo Mirela: Așa este…acesta este trendul și trebuie să ne conformăm și noi, dar se pot face nu numai inovații de produs, ci și inovații de proces…dar eu zic că ar trebui să punem accent și pe produsele tradiționale, pe materii tradiționale…

 

Realizări și planuri…

 

–          Revenind la activitatea clusterului, vă rog să ne spuneți cum a fost anul 2015 pentru „Transylvania Textile and Fashion”?

 

–          Bogyo Mirela: 2015 a fost un an foarte bun pentru Clusterul regional de textile …am avut și finanțare și astfel am lucrat mai ușor… am văzut foarte, foarte multe lucruri…nu numai noi, cei din managementul clusterului, ci și membrii clusterului; am reușit să vedem tendințele din domeniu, de anul acesta. Aș aminti aici despre cea mai recentă deplasare în străinătate. La finele anului trecut am participat, împreună cu membrii clusterului „Agrofood”, la un eveniment în Coreea, printr-un proiect. Am ajuns să participăm la acel proiect datorită rețelei Enterprise Europe Network (n.r. – organizație al cărei scop principal este să ofere servicii de consultanță gratuită pentru IMM- uri, în scopul creșterii competitivității economice și a gradului lor de inovare). Au luat parte patru entități din România, dintre care două din județul Covasna – respectiv clusterul de textile și clusterul Agrofood. Ne -am întâlnit cu oameni de afaceri de acolo, am văzut tendințele, am văzut produse noi, idei noi.

Tot în 2015 am avut și demersuri pentru obținerea medaliei de bronz;  am dezvoltat și înregistrat brandul clusterului și cea mai mare realizare a fost că, prin clusterul nostru, industria textilă a fost inclusă între domeniile de specializare inteligentă din Regiunea Centru și chiar ne bucurăm pentru acest lucru!

 

–          Ce vă propuneți pentru anul 2016, care sunt planurile clusterului pentru acest an?

 

–          Bogyo Mirela: Împreună cu Rețeaua clusterelor din România dorim să reinventăm ceea ce a fost odată…târgurile de profil, la care erau doar producători, adică nu ca acum, când la unele târguri expozanții aduc marfa de undeva și o vând… deci am vrea să reînviem târgurile de altădată, târgurile pentru producători, la care să se facă și contractări. În plus, dorim să participăm și la alte evenimente, la alte proiecte, la expoziții, împreună.

Pot aminti și faptul că am aplicat la un proiect InterReg, cu mai multe clustere din Europa, din zona Dunării, urmează să vedem ce rezultate vom avea și ce oportunități mai apar! (…). La inițiativa domnului Vajda Lajos (n.r. – Vicepreședintele Asociației Clusterelor din România), dorim să facem un proiect și pentru liceele tehnologice, clasele profesionale și să ne implicăm mai mult în pregătirea acestor elevi și, dacă am găsi finanțare, să ne implicăm și în pregătirea lor profesională, să întărim legăturile cu şcolile profesionale în vederea formării de meseriaşi în domeniul industriei uşoare  (…), dar mai multe informații despre acest proiect, vor fi oferite la momentul oportun.

Dorim să promovăm clusterul, în continuare, să dezvoltăm partea de internaționalizare, să găsim colaborări cu alte clustere și să oferim tot ceea ce putem pentru membri și pentru cei din industria textilă!

 

A consemnat Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail