După ce, cu ani în urmă, locuitorii din Sfântu Gheorghe au renunţat la încălzirea în sistem centralizat, şi şi-au montat centrale de apartament, fostele centrale termice din oraş şi-au încetat activitatea. Ca urmare, marea majoritate a clădirilor în care au funcţionat acestea „au rămas de paragină”, doar câtorva dintre ele dându-li-se o altă întrebuinţare.
După ce în locul centralei de pe strada Presei „a luat naştere” Incubatorul de Afaceri, iar clădirea centralei de la Gară a fost transformată în sală de sport, a venit rândul clădirii fostei centrale termice din apropierea ştrandului din Sfântu Gheorghe, care ar putea fi transformată într-un bloc de locuinţe sociale.
În legătură cu acest proiect, viceprimarul municipiului, Balint Jozsef, a declarat că, în primă fază, este nevoie de încheierea unei înţelegeri cu familia care posedă terenul pe care se află clădirea centralei termice din apropierea ştrandului, de pe strada Nagy Gyorgy. Acesta a declarat că proprietarii terenului vor fi despăgubiţi de către Consiliul Local, urmând ca aceaată suprafaţă să intre în posesia municipalităţii.
„Pentru început, vom putea termina faza de proiectare, pentru că sunt multe date care necesită şi date de identificare. Aşadar, până nu am avem făcută cartea funciară cu toată suprafaţa, nu se putea pune problema proiectării”, a explicat Balint Jozsef.
Acesta a precizat că, în cazul mai multor clădiri în care au funcţionat centrale termice, în Sfântu Gheorghe, trebuie clarificată situaţia juridică a terenurilor pe care se află. „Se fac paşi, dar cu majoritatea acestor centrale au fost probleme. S-au construit pe terenuri luate abuziv de la proprietari, şi nimeni nu a mai făcut corecţii la întabulare. Apoi, ne pomenim că avem clădirea centralei, şi terenul dedesubt nu este al Consiliului”, a încheiat Balint Jozsef.
Ana Alina Costache