. . OvidiuRo a continuat demersul legislativ privind tichetele sociale, astfel încât comunitățile intrate în program anul trecut, să poată să fie susținute și după finalizarea sa, în anul școlar 2015-2016 din fonduri publice

Conform informațiilor furnizate de una dintre reprezentantele Asociației OvidiuRo, în scurt timp tichetele sociale condiționate de prezența la grădiniță vor fi o opțiune disponibilă în toate județele țării, însă toate celelalte costuri de implementare, extindere și monitorizare ale programului – pentru cei peste 100.000 de copii care trăiesc în condiții de sărăcie extremă – trebuie în continuare acoperite de OvidiuRo. După cum se arată într-un raport întocmit de Asociația OvidiuRo, privind situația anului școlar 2014-2015, prin programul „Fiecare Copil în Grădiniță”, peste 1750 de copii cu nivel ridicat de risc au mers regulat în grădinițe, 4500 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani au participat la ateliere de vară, peste 2500 de copii și membri ai familiilor lor au beneficiat de asistență medicală, peste 1900 de părinți au participat la activități educaționale lunare și peste 550 de profesori au fost formați în metode de predare centrate pe copil. În județul Covasna, în anul școlar 2014-2015 rata medie a prezenței copiilor în învățământul preșcolar a ajuns la 66%.

Reprezentanta Asociației OvidiuRo, Larisa Dumitru, a explicat că odată cu lansarea proiectului „Fiecare Copil în Grădiniță”, prezența zilnică a tuturor copiilor din program a crescut spectaculos. În comunități precum Araci și Covasna, peste 150 de copii merg la grădiniță zi de zi, succesul proiectului datorându-se tichetelor sociale în valoare de 50 de lei  pe care părinții copiilor înscriși în program le primesc lunar și care sunt condiționate de prezența zilnică a copiilor la grădiniță. Tichetele sociale asigură familiilor un venit suplimentar restricționat pentru alimente. Totodată, asociația OvidiuRo alocă și o sumă anuală, de 60 lei de copil, pentru rechizite și alte materiale educaționale. De asemenea, Consiliile Locale susțin costurile pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, administrația locală dezvoltă un Grup Local de Implementare care aprobă programul și îl adaptează nevoilor locale. Consiliul local alocă anual 150 de lei pentru îmbrăcămintea și încălțămintea fiecărui copil din program iar echipa locală (directorul școlii, profesorii, asistentul social și mediatorul școlar) implementează activitățile.

Medicii de familie din patru comunități aparținând proiectului au fost sprijiniți să deruleze controale medicale săptămânale în satele izolate

În vara acestui an Asociația OviduRo, împreună cu 15 medici specialiști implicați în programul „Împreună pentru Sănătatea Rurală” al Societății Studenților în Medicină din București și 20 de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, au organizat o caravană medicală în comunele Vâlcele (jud. Covasna) și Tărlungeni (jud. Brașov). Atunci, 400 de copii și 380 de adulți au beneficiat de investigații gratuite (recoltare de sânge pentru colesterol, trigliceride, glicemie și hemoglobină, electrocardiogramă, ecografie abdominală, teste rapide pentru streptococ, rotavirus și adenovirus). Majoritatea copiilor au fost diagnosticați cu afecțiuni respiratorii, paraziți intestinali, anemie și rahitism. În comuna Vâlcele, din 20 de copii consultaţi, numai cinci erau sănătoși. Hrana acestor copii este săracă în vitamine și nutrienți – majoritatea consumă cartofi prăjiți sau pâine cu parizer, foarte puține fructe sau legume proaspete și beau foarte puțină apă. În cadrul activităților de educație pentru sănătate din grădiniță, copiii au beneficiat de o gustare sănătoasă (fructe, iaurt, cereale). Totodată, în comuna Boroşneu din județul Covasna, directorul școlii anunța că 60 de copii și adulți din zonă consumă apă dintr-o fântănă poluată. Prin sprijinul GSK România, lumea s-a mobilizat imediat și s-a construit, în timp record, o aducțiune nouă, localnicii având acum la dispoziție apă proaspătă și curată.

După prima jumătate a programului, 17 comunități din județele Alba, Braşov, Bacău, Cluj, Covasna, Dolj, Dâmbovița, Mureș, Sibiu și Vaslui au implementat proiecte de sănătate derulate în sprijinul copiilor. 850 de copii au beneficiat de analize medicale de bază, gratuite, la începutul anului școlar trecut. În urma acestor investigații s-a constatat că 15% dintre copii aveau paraziți intestinali, iar 8% infecții streptococice, fiind luaţi în evidenţă de medicul de familie. Datorită programului ”Împreună pentru o sănătate mai bună”, peste 1.000 de copii au primit medicamente, vitamine și au beneficiat de transport gratuit la medic, iar 80 de copii din două sate din Covasna, care fuseseră vaccinați numai la naștere, au reușit să recupereze din decalaj.

Un pas important pentru România – 111.000 de copii din familii defavorizare vor putea beneficia de tichete sociale condiționate de prezența la grădiniță

„Provocarea, și în același timp esența succesului, este să reușești să transformi educația timpurie

pentru copiii aflați în situații de risc în prioritate pentru comunitate.” – a declarat Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.

FCG este un program diferit, cu impact pe termen lung, care previne abandonul școlar prin prioritizarea educației timpurii în comunitățile locale și stimularea părinților săraci să își aducă la grădiniță copiii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani. Programul se adresează celor mai săraci copii – acelora care trăiesc în locuințe improprii și aglomerate, din zone izolate, cu acces limitat la apă potabilă și servicii medicale de bază. Iarna, posibilitățile de angajare sunt aproape inexistente din cauza nivelului scăzut de educație a adulților combinat cu o cerere scăzută pentru munca necalificată. Tichetele sociale condiționate de prezența copiilor la grădiniță s-au dovedit a fi un instrument extrem de eficace și de eficient pentru a motiva părinții foarte săraci și de multe ori analfabeți funcțional (care au, în medie, 4 ani de școală), să își aducă copiii la grădiniță în fiecare zi. Dacă fac acest lucru, părinții primesc la finalul lunii tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună și cum alocația de stat pentru copii în România este de 84 de lei, acest stimulent reprezintă o creștere semnificativă a veniturilor familiilor care supraviețuiesc din alocațiile copiilor. La fel cum valoarea celor 50 de lei pe lună reprezintă un motiv suficient de implicare a părinților fără venituri, metoda de plată (tichetele sociale) este și ea un factor pozitiv. Tichetele, primite de majoritatea magazinelor, sunt mai eficiente decât banii, ddeoarece sunt mai ușor acceptate de către alți membri ai comunității ca o formă de ajutor social, sunt mai ușor de distribuit și monitorizat, mai puțin interschimbabile (cumpărarea de țigări sau alcool este interzisă) și sunt îndreptate direct către nevoile de hrană ale copiilor.

Succesul a fost asigurat de implicarea majoră a echipei și a autorităților locale, prin asumarea atât a unui cost anual/copil de minim 150 de lei pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, cât și a derulării activităților de zi cu zi; angajamentul pe termen lung asumat de OvidiuRo, prin asigurarea tichetelor sociale și a rechizitelor pentru copii, precum și optimizarea constantă a metodologiei de implementare și planul de management al transferului de responsabilitate, pe termen mediu și lung. România a făcut un pas important în gestionarea problemelor cauzate de nivelul educațional scăzut al copiilor din familii defavorizate. Proiectul de lege a fost votat în Camera Deputaților, camera decizională, cu 289 de voturi ,,Pentru”, un vot ,,Împotrivă” și 5 ,,Abțineri”, după ce fusese votat în Senat, în iunie a.c., cu o majoritate la fel de clară. Legea preia soluția propusă de programul FCG și instituie stimulentul educațional sub formă de tichete sociale condiționate de prezență. Prin finanțarea de la bugetul de stat, copiii de vârstă preșcolară din familiile defavorizate vor beneficia lunar de tichete sociale în valoare de 50 de lei dacă au frecvență regulată la grădiniță. Pentru aplicarea legii este necesară elaborarea legislației secundare care va încorpora și adapta la nivel național metodologia rezultată din etapa de pilotare județeană a programului FCG.

Ce urmează după grădiniță?

Profesorii din învățământul preșcolar raportează îmbunătățiri majore în ceea ce privește deschiderea și puterea de acumulare a informațiilor în rândul copiilor proveniți din familii foarte sărace care au beneficiat de educație preșcolară, iar efectele pozitive sunt cu atât mai multe cu cât cei mici au frecventat grădinița mai mult timp. Potrivit OvidiuRo, majoritatea copiilor care au fost în programul FCG continuă să aibă prezență bună și foarte bună la școală (participare de peste 80% din zilele de școală), deși nu mai primesc tichete sociale.

„FCG are un impact puternic asupra ratelor de prezență ale copiilor inclusiv după ce aceștia încep școala.” – Studiu Independent de Evaluare a Impactului FCG, Gabriel Kreindler și Wolfgang Stuppert.

Prin programul Fiecare Copil în Grădiniță au fost cheltuiți aproximativ 769.800 euro, din care 20.000 pentru gustări și îmbrăcăminte, circa 5000 euro reprezentând cheltuieli medicale, 35.000 euro pentru transport, și 180.000 euro – stimulente pentru părinți (tichete sociale)

Raportul complet al Asociației OvidiuRo, pentru anul școlar 2014-2015 este disponibil pe http://www.ovid.ro/studiude-impact/.

Ioana Ardeleanu

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail