Prefectul Gyorgy Ervin cere inscrip­ţionarea bilingvă (română şi maghiară) a denumirilor tuturor instituţiilor publice din judeţul Covasna.

Prefectul Gyorgy Ervin

El a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că, la cererea sa, Departamentul pentru Relaţii Interetnice din Guvernul României i-a transmis punctul de vedere cu privire la inscripţionarea bilingvă a instituţiilor din zonele în care trăiesc minorităţi naţionale, clarificând astfel această problemă controversată.

„În opinia lor, e obligatoriu ca denumirile să fie inscripţionate şi în limbile minorităţilor, fie că este vorba despre instituţii aflate în subordinea administraţiei locale, fie servicii publice deconcentrate”, a precizat Gyorgy Ervin, menţionând că acest răspuns este ‘suficient’ pentru a trimite în cursul zilei o circulară către toate aceste instituţii şi a le cere să se conformeze.

Prefectul a mai spus că, în calitate de garant al respectării legalităţii, are obligaţia de a veghea atât la respectarea drepturilor populaţiei majoritare, cât şi ale minorităţilor, amintind, în context, că în ultima perioadă a primit mai multe sesizări privind încălcarea prevederilor legale referitoare la inscripţionarea în spaţiile publice atât din partea unor români, cât şi a unor etnici maghiari, printre aceştia din urmă fiind primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

Gyorgy Ervin a menţionat că, potrivit legii, denumirile vor fi scrise prima dată în limba română, limba oficială a statului, şi apoi în limbile minorităţilor naţionale.

În ce priveşte judeţul Covasna, prefectul a susţinut că, dincolo de lege, este o „chestiune de bun-simţ” ca într-o zonă locuită în proporţie de aproape 75% de maghiari inscripţionarea să se facă şi în limba maternă a acestora.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail