Analizele făcute preventiv pot schimba vieţi, însă, din lipsă de timp şi poate mai ales din lipsă de bani, dar şi din neştiinţă, tot mai multe persoane îşi neglijează astăzi sănătatea. Înţelegând acest lucru, reprezentanţii Fundaţiei „Izabella” din Sfântu Gheorghe doresc să fie aproape de oameni, oferindu-le testarea gratuită a glicemiei şi controlul tensiunii arteriale.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la fiecare 8 secunde o persoană moare din cauza diabetului şi a complicaţiilor acestuia, boala afectând un număr din ce în ce mai mare de tineri. La nivel global, aproximativ 246 milioane de persoane suferă de diabet, această afecţiune fiind a patra cauză de deces în ţările dezvoltate. Astfel, dacă fiecare om şi-ar sacrifica puţin din timpul său pentru o simplă testare a glicemiei, statisticile ar putea sta altfel. Iar când testele sunt gratuite, scuze nu prea mai există.
Zilele acestea, covăsnenii îşi pot testa glicemia, gratuit, la sediul Fundaţiei „Izabella” din Sfântu Gheorghe. De altfel, Fundaţia oferă servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, acordând o atenţie deosebită bolnavilor în stadiu avansat de boală.
„Văzând atâţia bolnavi, atâtea boli, aş dori să mă axez mai mult pe prevenţie decât pe îngrijire, pentru că a preveni o boală este mai uşor decât a o trata. Și din lucrarea mea de licențiat, având ca temă «Prevenirea bolilor cardiovasculare» a reieșit că prima cauză a mortalităţii sunt bolile cardiovasculare, nu numai în Sfântu Gheorghe, ci şi în Europa. Spre exemplu, în judeţul Covasna au fost 2.400 de decese în 2008-2009, din care 1.400 s-au datorat bolilor cardiovasculare. Dorim să contribuim și noi, într-o mică măsură, la prevenirea acestor boli, astfel că am decis să oferim testări gratuite de glicemie şi, de asemenea, să măsurăm tensiunea, tot gratuit”, ne-a declarat Domokos Izabella, preşedinta Fundaţiei.
Deşi încă de săptămâna trecută la sediul Fundaţiei se fac aceste teste gratuite, doar 15 persoane au venit să le facă. Acţiunea de la Sfântu Gheorghe vine după altele de acelaşi gen care au fost făcute la Târgu Secuiesc şi la Covasna.
Povestea „Izabellei”
Anul acesta, „Izabella” împlineşte 11 ani, şi, ca fiecare fundaţie, şi aceasta are povestea ei pe care Domokos Izabella, un om cu suflet mare, care ştie bine cum este să fii în situaţia celui bolnav, a fost de acord să ne-o dezvăluie: „Eu am terminat facultatea de medicină, nu demult timp, însă Fundaţia a luat ființă cu mai mulţi ani în urmă. Şi asta datorită faptului că m-am îmbolnăvit, având probleme cu coloana vertebrală, şi, deşi atunci aveam mare nevoie de îngrijire la domiciliu, nu am avut la cine să apelez. Singurul furnizor de asemenea servicii, la acea vreme, era Crucea Roșie, însă și aceasta era suprasolicitată de avalanșa de cereri. Am avut trei operaţii la nivelul coloanei, am stat foarte mult în pat, şi am fost îngrijită de soţul meu şi de părinţii mei. Astfel, simţind pe pielea mea această lipsă de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, pe vremea aceea am participat la un curs organizat în București de către Dr. Vladu Valentin – președintele Fundației de Îngrijiri Comunitare. De fapt, dânsul a fost unul dintre inițiatorii îngrijirilor medicale la domiciliu, la nivelul Casei Naționale de Sănătate. Ulterior, am participat la mai multe programe finanțate de Banca Mondială, împreună cu alți furnizori de îngrijiri medicale din țară. În anul 2000 a luat ființă Fundația Izabella și, în scurt timp, am început să lucrăm în colaborare cu Direcția Muncii și Primăria Sfântu Gheorghe. Între timp şi eu mi-am revenit, am început să lucrez, deci cumva am trecut peste boală”, ne-a povestit Domokos Izabella.
Alături de fiecare, cu servicii personalizate
Începând din anul 2003 Fundaţia are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, şi astfel multor oameni li s-a făcut viaţa mai uşoară. „Ne axăm mai degrabă pe îngrijirea bolnavilor oncologici şi cu accident vascular cerebral, în faze avansate. La noi nu trebuie să fii vârstnic, nu avem criterii legate de vârstă, religie, sex, naţionalitate. Bolnavii oncologici, în stare avansată, nu mai pot să fie trataţi, şi atunci au nevoie de îngrijire paleativă, mai degrabă, care constă în alinarea suferinţelor, a durerii, a oricărui simptom care apare datorită acestei boli. Şi acestea trebuie eliminate, dacă se poate, deşi durerile nu prea cedează întotdeauna. Pacienţii au nevoie de analgezice foarte puternice, ca să aline durerea, dar atunci, datorită afectului acestor medicamente nu mai pot fi tocmai lucizi”, ne-a explicat Domokos Izabella.
Aceasta ne-a spus că serviciile oferite de fundaţie diferă în funcţie de necesităţi, de nevoile pacientului. Asistenţii medicali care sunt angajaţi aici oferă servicii medicale, perfuzii, injecţii intra-musculare, intra-venoase, îngrijirea plăgilor, îngrijirea escarelor, dar la nevoie pot oferi masaj, gimnastică medicală, kinetoterapie, îngrijire de tip infirmier și/sau consiliere. În prezent, „Izabella” se ocupă de nouă pacienţi, toţi din Sfântu Gheorghe. Activitatea Fundaţiei este sprijinită şi de Consiliul Judeţeana Covasna, dar şi de Primăria Sfântu Gheorghe. Pentru serviciile oferite pacienţii nu trebuie să plătească nimic. „Acestea se asigură oricărei persoane care beneficiază de indicaţii de tratament de la un medic specialist, ca să nu dăm noi tratamentele de capul nostru (bineînțeles în limita fondurilor disponibile). Oricum, tratamentele sunt personalizate, în funcţie de pacient şi de boală”, a precizat preşedinta Fundaţiei.
Un semnal de alarmă – cancerul, „duşmanul tăcut”
Aceasta a ţinut să tragă un semnal de alarmă cu privire la necesitatea efectuării, de către femei, a unui un control ginecologic anual, pentru depistarea la timp a cancerului de col uterin: „Avem foarte multe paciente care au ajuns la noi datorită neglijenţei, şi pentru că nu s-au dus la ginecolog. Un control pe an este obligatoriu, pentru că, citându-l pe domnul doctor Balint Istvan, «dacă o femeie se duce odată pe an la un medic specialist, nu ar trebui să moară de cancer de col uterin»! Acest tip de cancer evoluează în 4-5 ani, nu doare, şi, din păcate, dă semne, simptome, în ultima fază, când nu mai poate să fie tratat. Trebuie mers la medic pentru că, descoperit în fazele incipiente, cancerul se poate trata. Am avut şi avem foarte multe femei bolnave, şi fiecare are diferite tumori, dar deja tumoarea principală e ginecologică (…) Anual, la noi în judeţ mor 400-500 de bolnavi de cancer, aşa a reieşit încă din anul 2008, şi totuşi sunt foarte multe femei care nu se duc la control”, a spus Domokos Izabella.
Cei care doresc să apeleze la serviciile Fundaţiei o pot face mergând la sediul acesteia de pe strada Pescarilor nr. 32, ap. 3, Sfântu Gheorghe, jud.Covasna, telefon 0367/409873.
Ana Alina Costache