Un jandarm covăsnean întors din Misiunea de pace în Kosovo povesteşte (2). Plt. Radu Vatamanu: „Am avut o îndatorire nobilă ce ne-a adus onoare, dar şi prestigiu României”.
La începutul lunii august a.c. a apărut în cotidianul nostru un amplu material dedicat prezenţei în Provincia Kosovo, în cadrul misiunii de menţinere a păcii, a doi jandarmi ce activează la Sf. Gheorghe. Ne referim la cpt. Dragoş Baltariu şi plt. Radu Vatamanu. Despre primul dintre ei, cel mai mare în grad, am publicat atunci un prim articol, promiţând să revenim cu partea a doua, care să-l vizeze pe colegul de armă mai tânăr. Conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Gheorghe Doja” Covasna, respectiv, lt. col. Cristian Paliştan are cuvinte de apreciere la adresa prestaţiei celor doi vajnici luptători, aşa încât prezentarea unor noi elemente din interesanta lor experienţă profesională şi de viaţă, nu poate fi decât utilă.
Desăvârşire a pregătirii militare
Chiar dacă CSAT a analizat la finele lunii trecute Raportul privind prezenţa României cu jandarmi şi poliţişti în Kosovo şi a hotărât retragerea lor odată cu terminarea turului de serviciu peste două luni, tema rămâne de interes. E clar, nu orice cadru militar are parte în carieră de o asemenea oportunitate, putându-şi desăvârşi pregătirea într-un teatru de operaţiuni internaţionale.
Dovadă a profesionalismului şi experienţei ofiţerilor români, o parte dintre aceştia au fost desemnaţi să ocupe importante funcţii de conducere şi supervizare, cum ar fi “Regional Commander Supervisor”, “Team leader” sau “Leading investigators”, efectuând cercetări în dosare din sfera crimei organizate, traficului de persoane, infracţiuni economice şi corupţie. Ţara noastră a fost principalul contribuitor cu personal la misiunile civile de menţinere a păcii derulate sub sigla U.E.
“România a devenit nu numai un partener solid al ţărilor aliate, ci şi un factor important de decizie în stabilirea liniilor directoare în politica externă a Uniunii Europene. Meritul pentru această performanţă revine în cea mai mare măsură Jandarmeriei Române”, a declarat secretarul de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, chestorul Ioan Dascălu.
O prestaţie salutară
În acest context onorant, prestaţia celor doi jandarmi covăsneni în Kosovo se cuvinte salutată, ei făcând faţă fără probleme misiunii de pace din Balcani. „M-am simţit mândru că-s român!”, ne declarase la încheierea misiunii căpitanul Dragoş Baltariu, citat pe care l-am pus drept titlu primului articol din acest mic serial. Este o afirmaţie pe care o auzim rostită, din păcate, de tot mai puţini conaţionali care se deplasează în străinătate. („Prietenii/duşmanii ştiu de ce”, vorba unei celebre reclame).
„Nu a fost o misiune uşoară”
Plutonierul Radu Vatamanu este un pic mai taciturn, relatările sunt fiind strict la obiect. L-am îndemnat să ne istoriseacă şi el, totuşi, câte ceva din cele trăite în Kosovo timp de şase luni. A sintetizat în câteva propoziţii, precizând că „nu a fost o misiune uşoară”.
– Deşi i se spune acţiune de pace, pericolele apar la tot pasul. Mocnesc tensiuni interetnice, sunt felurite interese materiale în joc, nu lipsesc fenomenele de corupţie, infracţiuni şi aşa mai departe. Ni s-a spus încă de la plecare că avem o îndatorire nobilă, ce ne va aduce cinste şi onoare. Nu doar nouă, dar şi familiilor noastre. Şi nu în ultimul rând, va aduce prestigiu internaţional României. Cariera de până acum mi-a fost încununată prin această participare în cadrul Detaşamentului de Misiuni Internaţionale al Jandarmeriei Române în Provincia Kosovo. Acolo am executat felurite misiuni specifice de menţinere a păcii în cooperare cu forţe multinaţionale, sub egida Uniunii Europene.
O nouă provocare?
– Stimate Radu Vatamanu, te-ai mai încumeta să iei parte la o asemenea experienţă?
– Cu siguranta mi-aş dori să particip şi la alte misiuni internaţionale. E posibil sa aleg teatre de operaţiuni mai îndepărtate geografic, poate cu un alt profil, diversificate din punctul de vedere al complexităţii misiunilor.
– Prima dată-i mai greu, nu ştii dacă faci faţă…
– Aşa este. Oricine are o anumită reţinere în faţa unei provocări noi. Apoi adrenalina şi „virusul” misiunilor îţi intră în sânge, neamiavând timp de specualaţii.
– Ce recomandări le-ai face celor care au intenţia de a porni într-o asemenea aventură?
– N-aş numi-o aşa. Este o activitate bine organizată, cu reguli precise, nu se lasă nimic la întâmplare. Sigur, există un grad ridicat de risc, de aceea este nevoie de profesionişti; camarazi adevăraţi, eficienţi şi de încredere. Doar cei ambiţioşi, bărbaţii cu caractere puternice pot face faţă situaţiilor neprevăzute. Elementele surpriză se pot ivi la orice pas.
– Cum aţi colaborat, voi, jandarmii români, cu militari din alte ţări?
– Foarte bine. Misiunile executate în cooperare cu forţe multinaţionale au reprezentat un pas important în evoluţia mea profesională, fără doar şi poate. Dar au constituit şi o provocare. Am avut acolo ocazia să-mi desfăşor activitatea la un alt nivel şi sunt mândru că am reuşit să-mi îndeplinesc acest vis.
– Ce faci în prezent?
– Acum sunt luptător în cadrul Detaşamentului mobil al IJJ Covasna şi execut activităţi de asigurare şi restabilire a ordinii publice.
– Şi cu… adrenalina, cu „virusul” acela care ţi-a pătruns în sânge în timpul misiunilor din străinătate, cum rămâne?
– Aşteaptă doar să fie din nou provocată…
Horia C. Deliu