Se află în plină desfăşurare ediţia a XIII-a (care până acum a fost cu…noroc)   a Festivalului Internaţional de Operă, Operetă şi Balet de la Braşov. După regalul dedicat Tinerelor Talente ce a deschis a tradiţionala manifestare muzicală, ca şi după succesul deosebit al Marii Gale de sâmbăta precedentă, urmează un alt moment important ce se adresează de această dată iubitorilor unui gen foarte popular. Ne referim la Seara Operetei Maghiare, planificată pentru data de 14 noiembrie 2015, ora 18.30 la care spectatorii din judeţul Covasna sunt invitaţi cu căldură să ia parte de către conducerea instituţiei din municipiul de sub Tâmpa.

. .  

Eveniment special

După cum ne-a informat în cursul zilei de ieri secretarul PR al Operei braşovene,  colega noastră de profesie, d-na Cecilia Toma, evenimentul artistic amintit le va oferi melomanilor pagini memorabile ale literaturii muzicale ungare, scrise de compozitorii Emmerich Kálmán, Franz Lehár, Ferenc Erkelm Szirmai Albert, Jakobi Viktor,  Budai Dénes.

Vor evolua renumiţi solişti  ai Operelor Maghiare şi Române din Cluj-Napoca, anume Jordán Éva, Fülöp-Gergely Timea, Ádám János, Szabo Levente  şi Fülöp Marton , acesta din urmă o cunoştinţă mai veche şi îndrăgită a publicului braşovean. Există în program şi un “special-guest”, o tânără soprană în plină afirmare venită de la Budapesta – Benedekffy Katalin.

 

Benedekffy Katalin, din Budapesta un agreabil “special-guest”

   

Am aflat că  frumoasa şi talentata solistă  Benedekffy Katalin a absolvit cu succes în anul 2001 Academiei de Teatru din Capitala maghiară,  debutând  pe renumita  scenă „Csokonai Theater” din Debreţin, cu rolul „Rica Maca” din opereta  „Kissing Lady”. A fost un pas făcut cu dreptul, urmând  noi reuşite pe plan artistic pe scenele „Operettszinhaz” din Budapesta, „Szigligeti Szinhaz” din Szolnok etc. Roluri precum „Nanny” din musicalul „Romeo şi Julieta”, „Miss Susy” din opereta „Domnişoara Zsuzsi” de Kálmán ori „Antonia” din opereta „Locotenent Maria” de Huszka Jenő  au impus-o  atenţiei publicului şi specialiştilor.

Gala va fi presărată cu momente de balet relevante pentru ritmurile pline de temperament ale muzicii maghiare, în coregrafia Ramonei Mezei și Genovevei Breaz, cunoscute  maestre de balet ale Opere din Brașov. Vor dansa nu mai puţin talentaţii solişti Iulia Coșeriu, Anca Branea, Ramona Mezei, Cristina Rotundu, Dorin Mirea, Matei Rada. Îşi va da concursul Orchestra Operei, la pupitru aflându-se ca şi la precedentele ediţii, dirijoarea Incze Gergely Katalin de la Opera Maghiară din Cluj-Napoca,  originară din judeţul Covasna.

 

  Dirijoarea  Incze Gergely Katalin

 

    Cunoscuta  şi temperamentala dirijoare Incze Gergely Katalin s-a născut la Sfântu Gheorghe.  A urmat Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Plugor Sandor” din oraşul natal, iar apoi la Braşov a luat lecţii particulare de dirijat orchestră cu maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi. Studiile superioare  le-a continuat la Conservatorul „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, urmând cursuri de compoziţie-muzicologie, pian, dirijat  cor.

Ca orice muzician ce se respectă, artista s-a perfecţionat ulterior, şlefuindu-şi talentul cu   maestrul Yuri Simonov, de la  „Balşoi Teater” din Moscova. Una dintre realizările sale importante în carieră se referă la  obţinerea  doctoratului în muzică.

Din 1993 este cadru asociat la Secţia de teatru a Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai”.

A compus, printre altele, muzica filmului de televiziune „Ochelarii pierduţi”, regizor Cselényi László, fiind  coautoare şi orchestratorul musical-ului „De partea cealaltă a zidului”, autor şi regizor Nae Caranfil. Compune muzica filmelor de televiziune „Fülemüle”, după nuvela cu acelaşi titlu de Kosztolányi D., la invitaţia MTV Ungaria, regizor  Cselényi László, ca şi „New Buda”, regizor Horváth G. Zoltán. Incze Gergely Katalin este invitată în numeroase rânduri în ţara vecină pentru a asigura conducerea muzicală a diverse spectacole de teatru, operă sau operetă.

A creat, de asemenea,  muzica mai multor spectacole de teatru, precum „Leander şi Lenszirom”, „Băieţii de pe strada Pál”, regizor Czeizel Gábor (Ungaria); „Gâlcevile din Chioggia”, regizor Árkosi Árpád (Ungaria);  „Cabala bigoţilor” de M. Bulgakov şi „Opereta” de W. Gombrowicz, ambele avându-l ca regizor pe cunoscutul director de scenă, Tompa Gábor.

 

Un loc bine definit în structura Festivalului

 

„La fiecare ediţie  a Festivalului nostru am ţinut să includem şi un asemenea moment mai special, operatea maghiară având un loc bine definit în structura manifestării, a declarat pentru ziarul nostru  directorul artistic al Operei din Braşov şi, totodată, coordonatorul   întregii manifestări festivaliere  – pianistul Ovidiu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail