Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a condamnat statul român la plata unei daune de 5.450 de euro către urmaşii maiorului de miliţie Aurel Agache (ucis în decembrie 1989), pe motiv că nu le-au acordat asistenţa necesară pentru urmărirea şi executarea pe latură civilă a ucigaşilor fugiţi în Ungaria.

Aurel Dionisie Agache, fiul cel mare al maiorului, a declarat marţi pentru AGERPRES că CEDO a obligat statul român la plata unei daune morale de 4.800 de euro şi a 650 de euro daune materiale pentru încălcarea articolului 6 alineatul 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, iar decizia a fost publicată pe site-ul instituţiei.

Agache a explicat că ucigaşii tatălui său au fost condamnaţi la închisoare şi la plata unor despăgubiri către urmaşi, dar doi dintre ei au fugit în Ungaria, drept urmare a demarat procedurile de executare pe cale civilă a acestora.

„Statul român trebuia să îmi acorde sprijinul, dar timp de patru ani Ministerul Justiţiei nu a trimis documentele necesare în Ungaria, iar singura soluţie a fost să notific CEDO. (…) De altfel, CEDO a şi constatat întârzieri repetate în transmiterea de corespondenţă imputabile autorităţilor române, ca urmare a procedurilor care au durat cel puţin şapte ani şi jumătate. Numai după solicitări repetate din partea solicitantului, Guvernul român s-a interesat de soarta cererii de exequatur (aprobare a unui stat de a se executa pe teritoriul său o hotărâre judecătorească pronunţată de un tribunal străin – n.r.) şi astfel au fost informaţi că aceasta nu a ajuns niciodată la autorităţile maghiare. Curtea notează (…) că au existat repetate deficienţe care au dus la întârzieri în transmiterea de documente între autorităţile naţionale şi cele maghiare şi concluzionează că statul român, prin organismele sale specializate, nu a depus toate eforturile necesare pentru a sprijini executarea rapidă a unei hotărâri judecătoreşti”, a explicat Aurel Agache.

Aceasta este a doua sentinţă pronunţată de CEDO în favoarea familiei Agache. În 2009, CEDO a obligat statul român la plata unei daune morale de 25.000 de euro către familia maiorului, constatând lipsa de eficienţă a anchetei penale şi tergiversarea cazului.

Aurel Dionisie Agache susţine că cele două sentinţe „taxează indolenţa şi nesimţirea sistemului juridic din România”.

Colonelul post-mortem Aurel Agache a fost linşat în stradă în timpul Revoluţiei din decembrie 1989 de o mulţime dezlănţuită, care i-a profanat cadavrul. În urma cercetărilor au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la închisoare Reiner Anton, Octavian Paizs, Hejja Dezideriu Konrad Ioan şi Filip Orban Daniela Kamilla, dar aceştia şi-au susţinut în permanenţă nevinovăţia.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail