Românii apreciază că sunt obligaţi să plece la muncă în străinătate pentru că şi-au pierdut locurile de muncă ori li s-au diminuat semnificativ veniturile.

De asemenea, România este considerată „săracă, mizeră, coruptă, prost condusă şi lipsită de oportunităţi”, se arată într-un studiu recent, citat de Mediafax. „Aproape toate aceste persoane împărtăşesc opinia că oamenii sunt forţaţi să plece la muncă în străinătate pentru că şi-au pierdut locurile de muncă şi/sau li s-au diminuat semnificativ veniturile, iar şanse reale sunt doar peste hotare, România fiind ‘saracă’, ‘mizeră’, ‘coruptă’, ‘prost condusă’ şi ‘lipsită de oportunităţi'”, se arătă în studiul «Impactul crizei economice asupra migraţiei forţei de muncă româneşti», prezentat marţi de Friedrich Ebert Stiftung.

Migraţia „contribuie la dezvoltarea României” şi „ajută persoanele care pleacă să vadă cum se trăieşte în alte ţări”, dar „migraţia destramă familiile”, „face ca oamenii să fie interesaţi doar de bani” şi accentuează inegalităţile sociale între săraci şi bogaţi, se mai arăta în studiu.

Românii, indiferent de educaţie, vârsta ori sex, pleacă pentru a câştiga mai bine, argumentând că „aici nu poţi câştiga un ban decent” şi „nu-ţi poţi face un viitor”. „Migranţii reveniţi consideră că trăiesc ‘mai prost’ sau ‘mult mai prost’ în România decât în străinătate, pentru că veniturile sunt insuficiente, situaţia generală din România este caracterizată de ‘sărăcie’, ‘corupţie’, ‘legi proaste’, ‘lipsă de oportunităţi’ şi lipsa locurilor de muncă. Foarte puţini ‘trăiesc mai bine’ şi asta pentru că ‘sunt acasă, cu familia'”, se mai arăta în studiul efectuat în 2010 în 71 de comune şi 30 de municipii şi oraşe din judeţele Braşov, Călăraşi, Dolj, Maramureş, Neamţ şi Vaslui. (Ziare.com)

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail