Aproape toate produsele petroliere vor ajunge până la sfârşitul anului la un preţ de peste 6 lei/litru, iar în 2012, benzina şi motorina ar putea ajunge la 7 lei/litru. Declaraţiile aparţin preşedintelui Asociaţiei bezinarilor Independenţi Ion Tache şi a fost făcută la postul de Radio Europa FM.

La sfârşitul anului, am putea vedea un preţ de 6 lei pe litru la aproape toate produsele petroliere, iar în cursul anului viitor, preţul carburanţilor ar putea ajunge la 7 lei pentru un litru”, a declarat la Europa FM Ion Tache, preşedintele Asociaţiei Benzinarilor Independenţi.

Accizele vor fi calculate anul viitor la un curs de 4,3001 lei/euro, anunţat luni de Banca Centrală Europeană (BCE), rata de schimb fiind cu 0,8% mai mare faţă de cea utilizată în acest an, de 4,2655 lei/euro.

Nivelul accizei în lei este stabilit, potrivit Codului Fiscal, prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar anunţat de BCE pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent.

Cursul de schimb anunţat la 1 octombrie 2010 a fost cu numai 0,07% mai mic faţă de cel folosit la calculul accizelor pentru anul trecut.

Accizele sunt plătite în prezent pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice şi cafea.

Pentru anul viitor, Guvernul mizează pe venituri din accize de 21,75 miliarde de lei, cu 8% peste estimarea din acest an. La acest nivel, creşterea cursului echivalează cu încasări suplimentare de circa 175 milioane de lei la buget. (Money.ro)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail