Primăria Sfântu Gheorghe va amenaja un muzeu cinegetic într-o clădire monument istoric din centrul municipiului, pentru a contribui la promovarea potenţialului natural şi turistic al judeţului Covasna.
Pentru acest proiect autorităţile locale au reuşit să atragă o finanţare în valoare totală de aproape 2,3 milioane de lei din fonduri europene, din care circa 600.000 de lei reprezintă contribuţia Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Contractul de finanţare a fost semnat vineri la Sfântu Gheorghe în prezenţa ministrului Elena Udrea. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 36 de luni.
Muzeul va funcţiona în Casa Bene, care a găzduit în ultimii ani Centrul de transfuzie sanguină Covasna şi care va fi consolidată din temelii şi refuncţionalizată. Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că mai mulţi vânători din judeţ şi-au manifestat disponibilitatea de a oferi gratuit trofee cinegetice, printre aceştia numărându-se şi Sarkany Arpad, patronul uneia dintre cele mai mari firme din ţară profilate pe turism cinegetic.
De altfel, Sarkany Arpad a precizat, pentru AGERPRES, că muzeul va avea şi un rol educativ, deoarece îşi propune să prezinte, pe lângă trofee, şi informaţii despre animalele care vieţuiesc în această zonă, cu scopul de a dezvolta interesul şi dragostea publicului, în special a copiilor, pentru necuvântătoare, dar şi pentru natură în general.
Judeţul Covasna este unul dintre cele mai bogate din ţară în vânat mare, iar goana după trofee a atras de-a lungul timpului în zonă foarte mulţi oameni de vază, printre care s-a numărat şi regele Juan Carlos al Spaniei. La Comandău, spre exemplu, a fost vânat cu ani în urmă unul dintre cei mai mari urşi bruni din lume, iar luna aceasta a fost doborât un cerb de aproximativ 14 – 15 ani, cotat de specialişti cu 263 de puncte.
În judeţul Covasna există şi foarte mulţi vânători, care conform tradiţiei se adună anual la un festival pentru a se lăuda cu trofeele dobândite, dar şi pentru a depăna poveşti vânătoreşti. După ce ani la rând s-au întrecut în a aduce cele mai mari trofee, la ultimele ediţii aceştia s-au străduit să le aducă pe cele mai bizare, recoltate de la animale cu malformaţii genetice sau dobândite.