Corul „ Plai Intorsurean” este compus din aproximativ 40 de membri. Au vârste și profesii diferite, însă pasiunea pentru muzică, pentru cântul coral, îi aduce laolaltă. Atunci când cântă, vocile și trăirile lor se contopesc, își fac drum către sufletele spectatorilor și transmit lumină și bucurie.
În cadrul unui interviu acordat ziarului „Mesagerul de Covasna”, doamna prof. dirijor Tatiana Teacă a vorbit despre Corul „Plai Întorsurean”, dar și despre pasiunea dânsei pentru muzică, despre planuri, despre realizări și nu numai.
– Stimată doamnă Tatiana Teacă, pentru început, vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre tradiția muzicii corale în Zona Buzaielor şi să ne oferiţi câteva repere despre istoria Corului „Plai Întorsurean”.
– Îmi amintesc cum părinții mei povesteau că prin anii 1960, 1970 erau membri ai unui cor condus de dirijorul Benone Damian, un muzician renumit, care ulterior a părăsit zona noastră. Apoi mai știu că la Sita Buzăului a activat timp de câțiva ani (anii 1980) un cor format în majoritate de cadre didactice și condus de dirijori din Brașov sau Sfântu Gheorghe. Cam atât știu despre tradiția muzicii corale din zonă.
Corul nostru,”Plai întorsurean”, continuă tradiția muzicii corale începând din anul 1990, când avea forma unui grup vocal. Ulterior și-a îmbogățit componența și repertoriul, ajungând la pretențiile unui cor mixt pe patru voci.
– Ce ne puteţi spune despre repertoriul Corului ?
– Repertoriul se compune din muzică laică și religioasă, românească și internațională. Cel mai mult se axează pe prelucrări folclorice românești pentru că acest gen muzical ni se potrivește cel mai bine și ne simțim autentici interpretând astfel de piese. Ne-am atașat de piese scrise de compozitori ca: Ioan D. Chirescu, G. D. Kiriac, Gheorghe Cucu, Gheorghe Danga, Alexandru Pleșca (mi-a încredințat personal câteva piese), Dimitrie Bortneanschi, Vladislav Pretori, Ioan Vidu, Simeon Niculescu, Florin Comișel, Timotei Popovici, Nicolae Lungu, Augustin Bena, Constantin Catrina (profesorul meu de teorie muzicală), Gottfried Wolters, Lowel Maria.
– Câţi membri are Corul în prezent, ce vârste şi ce ocupaţii au aceştia?
– Numărul coriștilor oscilează, dar cu aproximație suntem patruzeci de membri cu vârste cuprinse în intervalul de vârstă 14-65 ani. Ocupațiile sunt diverse: elevi, studenți, cadre didactice, cadre sanitare, muncitori, agricultori, economiști, contabili, juriști. Această varietate de profesii și ocupații dispare atunci când cântăm. Vocile și trăirile noastre se omogenizează până la contopire, uneori.
– Se pot alătura Corului „Plai Întorsurean” noi membri? Ce calităţi trebuie să aibă persoanele care doresc să facă parte din Corul “Plai Întorsurean”?
– Oricând primim noi membri fără să le testăm veleitățile muzicale. Nouă ni se alătură doar oameni care iubesc muzica și mai ales oameni de calitate morală. Cei care nu au avut același nivel vibrațional cu noi nu au rezistat în timp alături de noi. S-au autoexclus în mod natural și au rămas doar cei care merită să se poarte numele Corului „Plai Întorsurean”. Simțim mândria apartenenței la un astfel de grup pentru că sunt din ce în ce mai puține coruri în țara noastră și nici nu e de mirare: un cor se constituie și se menține cu mult efort și dăruire.
– Unde se desfăşoară repetițiile Corului şi cât timp durează acestea? În cât timp învăţaţi o lucrare?
– Repetițiile se desfășoară în sala Casei de Cultură Întorsura Buzăului o dată pe săptămână, timp de două ore. Înaintea unui concert s-a întâmplat ca repetițiile să aibă o frecvență mai mare. În legătură cu timpul de însușire a unei lucrări muzicale, se poate spune că variază în funcție de gradul de dificultate. Sunt piese pe care le învățăm pe parcursul a trei, patru repetiții, altele însă, au avut nevoie de o perioadă mult mai mare. Pentru a se ajunge la o interpretare bună, o piesă muzicală nu are nevoie doar de învățare, ci și de înțelegere profundă și de așezare. Toate aceste lucruri au nevoie de timp și muncă.
Ce vestimentație poartă membrii Corului „Plai Întorsurean”, la spectacole?
– Cel mai bine ne simțim îmbrăcați în costume naționale. Publicul apreciază această ținută și admiră autenticitatea și frumusețea portului românesc. Avem și o ținută specifică grupurilor corale, ținută elegantă și distinsă.
Greutăți…
– Cu ce greutăţi se confruntă Corul „Plai Întorsurean”?
– Din păcate, întâmpinăm multe greutăți legate de aspectul financiar. La fiecare invitație de participare la festivaluri de muzică corală avem nevoie de transport, autocar pentru aproximativ 40 de persoane. Este costisitor și ne bazăm, în mare parte, pe autofinanțare. Am primit sprijin și din partea Consiliului Local Întorsura Buzăului și al Consiliului Județean Covasna sub forma unor proiecte pe care Asociația Culturală „Plai Întorsurean” le-a depus. Aceste fonduri sunt însă insuficiente pentru a răspunde tuturor invitațiilor pe care le primim. Am fost nevoiți de multe ori să refuzăm invitații din străinătate, iar în țară nu ne permitem decât participarea la un singur festival pe an, festival care se desfășoară într-un oraș mai îndepărtat.
De-a lungul anilor de activitate a corului nostru am avut onoarea și bucuria de a participa la festivaluri de talie internațională: festivalul „Ioan D. Chirescu” de la Cernavodă, festivalul „D. G. Kiriac” din Curtea de Argeș, festivalul coral din orașul Topoloveni, festivalul de muzică sacră organizat de Patriarhia Română București, festivalul internațional desfășurat la Focșani. Ani la rând am fost invitați în Ungaria la Tapoca, un orășel cochet și primitor, pe malul lacului Balaton. Brașovul ne invită de două ori pe an la Casa Armatei să concertăm în sala coloanelor. Fundația „Mihai Viteazul” ne invită cu ocazia tuturor activităților pe care le organizează. La prima ediție a festivalului coral „George Sbârcea” desfășurat în Sfantu Gheorghe am obținut trofeul festivalului.
Preotul Comșa ne invită de câțiva ani la Ghimbav la festivalul „O, ce veste minunată”, iar la manifestările culturale care se desfășoară în zona noastră suntem nelipsiți: la Căminul Cultural Sita Buzăului, la Zilele orașului Întorsura Buzăului, Zilele comunei Barcani, ale comunei Vama Buzăului.
Pasiune pentru muzică și pentru cântul coral
– Mi-ar plăcea să ne spuneţi mai multe despre dumneavoastră. Cum şi când v-aţi descoperit pasiunea pentru muzică şi pentru cântul coral?
– Pasiunea pentru muzică o moștenesc din familia tatălui meu care este descendentul marelui tenor Petre Ștefănescu Goangă. Această pasiune am cultivat-o urmând cursuri de canto cu maestrul compozitor Edmond Deda în cadrul Școlii Populare de Artă din Brașov. În paralel, am urmat timp de patru ani și cursuri de dirijorat.
– Cum aţi ajuns dirijorul Corului „Plai Întorsurean”?
– Am fost solicitată de regretată doamna doctor Voinea să coordonez un grup vocal mixt în programele artistice pe care dumneaei le organiza acum mulți ani, cam prin anul 1983. Ulterior, Casa de Cultură Întorsura Buzăului a preferat o colaborare cu mine în calitate de dirijor, grupul vocal îmbogățindu-se cu noi membri și devenind în timp un cor. Comuna Sita Buzăului beneficiază de un grup vocal feminin cu care am lucrat adesea. Mare parte din componentele acestui grup s-au alăturat corului „Plai Întorsurean”, îmbogățind corul și calitatea interpretativă.
Amintiri de la pupitru…
– Care este cea mai plăcută amintire de la pupitru?
– Amintiri plăcute sunt foarte multe. Aproape fiecare apariție pe scenă îmi dă emoții și satisfacții. Îmi amintesc de prima participare la festivalul de muzică corală sacră de la Patriarhia Română când în sală se aflau compozitori de muzică corală și chiar dirijorul Corului „Preludiu”, maestrul Voicu Enăchescu care este și președintele Asociației Naționale a Corurilor din România, asociație ai căror membri suntem și noi. Ascultând corurile profesioniste care se perindau pe scenă am fost copleșită. Aveam emoții extraordinare pentru prestația corului nostru. Am reprezentat în final surpriza festivalului. Sala întreagă s-a ridicat în picioare să ne aplaude. Maestrul Enăchescu ne-a căutat în culise să ne felicite și s-a exprimat: „Ați electrizat sala!” Un mai mare compliment nu mai primisem până atunci. Compozitorul Alexandru Pleșca a fost invitat de onoare al acestui festival, și după ce ne-a ascultat a venit personal să-mi dăruiască o carte cu piese corale compuse de dumnealui. M-am simțit flatată, onorată.
Și dacă mă gândesc, pot aminti și un alt moment impresionant. Participând la un festival internațional la Focșani am fost premiată de însuși maestrul Marin Constantin, întemeietorul și dirijorul corului „Madrigal”. Un astfel de moment nu se poate uita de către un dirijor.
– Ce reprezintă pentru dumneavoastră Corul „Plai Întorsurean”?
– O parte frumoasă din viața mea, porția săptămânală de meloterapie, prietenii mei, ceva ce întregește sensul vieții mele.
„Imense sunt beneficiile muzicii. Devenim mai umani, mai buni, mai altruiști, mai veseli, mai plini de viață!”
– Sunteţi şi psiholog. Ce impact are muzica asupra comportamentului oamenilor, asupra sufletului acestora?
– Muzica are un impact major asupra noastră, ca oameni. Putem și caracteriza oamenii în funcție de muzica pe care o preferă. Ritmul ne energizează, atinge latura noastră instinctuală. Linia melodică atinge latura afectivă. Noi, în general ne utilizăm alternativ emisferele cerebrale Muzica cultă este cea care integrează funcționarea emisferelor cerebrale, adică le determină să funcționeze simultan, deci mult mai eficient. Muzica corală este muzica cultă. Creierul uman funcționează mai bine ascultând, dar mai ales interpretând astfel de muzică, inima bate într-un ritm adecvat, se calmează, respirația este mai profundă și astfel capacitatea toracică se îmbunătățește. Imense sunt beneficiile muzicii. Devenim mai umani, mai buni, mai altruiști, mai veseli, mai plini de viață.
– Ce muzică ascultaţi în timpul liber?
– Îmi place muzica de calitate din toate genurile muzicale: muzică populară autentică, de la Maria Tănase până la Grigore Leșe, îmi plac și baladele rock, jazz-ul, muzica corală, dar cel mai mult mă emoționează muzica barocă și muzica bizantină.
Realizări…
– Care este cea mai frumoasă împlinire din plan profesional, şi dacă doriţi să ne spuneţi, şi din plan personal?
– Calitatea de profesor logoped îmi oferă mari satisfacții, dar rolul de psihoterapeut mă solicită foarte mult. Școala de Psihoterapie Experiențială pe care am urmat-o mi-a întregit formația ca psiholog.
În plan personal, familia mea este realizarea supremă: soțul meu, cele două fiice și cei cinci nepoți. Ei sunt totul!
– Revenind la Corul „Plai Întorsurean”, aş dori să ne spuneţi câteva cuvinte despre realizările din acest an…
– În anul acesta am organizat două evenimente corale importante. Unul cu prietenii din Republica Moldova, iar cel de-ai doilea a fost festivalul de muzică corală „La poalele Ciucașului de Sfanta Mărie”. Acest festival pe care l-a organizat conducerea Asociației Culturale „Plai Întorsurean” s-a aflat la prima sa ediție și a avut ca invitat de onoare corul „Voci Transilvane” din Cluj, un cor cu un palmares impresionant și cu o experientă de peste o sută de ani. Președintele Asociației, domnul Zărnescu Gheorghe, a fost promotorul acestei manifestări și a reușit să coopteze mai mulți coriști în organizare. Când munca se desfășoară în echipă, rezultatele sunt pe măsură. A fost o activitate foarte reușită.
Pe scene din Republica Moldova, zilele următoare
– Dacă ştiu bine, Corul va participa la un eveniment, în Republica Moldova. Vă rog să ne spuneţi despre ce eveniment este vorba şi ce program pregătiţi.
– Da, în perioada 23-25 octombrie vom merge în Republica Moldova, la invitația unui cor din raionul Orhei, un cor de care ne leagă o prietenie de peste zece ani. Repertoriul pe care l-am pregătit este foarte variat. Ne așteaptă trei concerte pe diferite scene din orașele Biești, Orhei, Chișinău.
– Până la finalul acestui an, pe ce scene vă vom mai putea vedea?
– Conform tradiției, vom participa la concertele de colinde de la Casa Armatei Brașov, de la Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Vama Buzăului, iar daca bugetul ne va permite, vom onora și invitația celor de la Cernavodă.
Planuri…
– Ce planuri aveţi în ceea ce priveşte activitatea Corului?
– Pe lângă înregistrările pe care deja le-am făcut la televiziunea TVS – Brașov, televiziune care ne-a transmis în repetate rânduri la cererea telespectatorilor cu un program de o oră, ne-am dori să continuăm seria înregistrărilor și la alte televiziuni. Planurile noastre urmăresc și înregistrarea unui compact disc cu muzică religioasă, noi avand deja un compact disc cu prelucrări folclorice pe patru voci și unul cu colinde.
. . Mesaj pentru cititori: „Să le fie viața un cântec, un cântec frumos!”
– În final, dacă aveţi un mesaj pentru cititori…
– Mulțumesc cititorilor care au avut răbdare să citească gândurile mele legate de corul „Plai Întorsurean” și le doresc să aibă cât mai des starea sufletească de a asculta muzică de calitate. Și dacă încearcă să înțeleagă și muzica corală, cu atât mai bine. Vor avea o bucurie în plus. Și le mai doresc ceva: să le fie viața un cântec, un cântec frumos!
Ana Alina Costache