Interviu cu directorul Casei Corpului Didactic „Csutak Vilmos” (CCD) a județului Covasna, Botos Erika-Erzsébet
Casele Corpului Didactic (CCD) au fost înființate în urmă cu peste 45 de ani, iar oferirea unor forme de perfecționare, dar și posibilitatea de documentare a cadrelor didactice, de îndrumare a cercetării efectuate de dascăli, oferirea unui centru de consultanță pentru cadrele didactice, toate acestea făceau parte, încă de pe vremea aceea, din obiectul muncii al acestor instituții, ne-a explicat directorul CCD Covasna, Botos Erika-Erzsébet.
Despre oportunitățile pe care această instituție le oferă cadrelor didactice din județ, despre oferta de programe și despre gândurile cu care a pornit în noul an școlar, doamna director al Casei Corpului Didactic „Csutak Vilmos” a județului Covasna, ne-a spus mai multe, în cadrul unui interviu.
– Stimată doamnă director, aș dori să începem acest interviu rugându-vă să ne spuneți, în câteva cuvinte, istoricul Casei Corpului Didactic a Județului Covasna, dar și în ce constă activitatea instituției pe care o conduceți!
– Casele Corpului Didactic au fost înființate în anul 1969 printr-un Ordin al Ministerului Învățământului de atunci și au fost constituite cu scopul de a oferi programe de formare pentru profesori. Și în perioada aceea, era obligatoriu ca la cinci ani să se parcurgă cursuri de perfecționare, dar gradele didactice erau valabile și atunci. Pregătirea pentru examenele de grad și perfecționarea obligatori erau în atribuțiile universităților, dar se dorea oferirea unor forme de perfecționare, dar și posibilitatea de documentare a cadrelor didactice, de îndrumare a cercetării efectuate de acestea, de oferire a unui centru de consultanță pentru cadrele didactice și la nivel local – așa s-au înființat instiuțiile de profil în teritoriu: Casele Corpului Didactic. În anul 1986, printr-o notificare de la Minister, au fost anunțate Inspectoratele Școlare Județene că aceste Case ale Corpului Didactic își încetează activitatea. De pe o zi e alta, s-a terminat tot. Ne-am reînființat în anul 1991, din dorința de a oferi programe de formare și de a ne alinia la tendințele europene în educație și de atunci funcționăm, iar în anul 2012 CCD Covasna a primit denumirea actuală (n.r. – „Csutak Vilmos”). Demersurile pentru atribuirea denumirii au fost făcute prima data încă din anul 2006, dar, datorită unor tergiversări birocratice abia din anul școlar 2012 – 2013, CCD poartă denumirea ”Csutak Vilmos” și s-a ales această denumire, având în vedere că Csutak Vilmos a fost un om de vază în localitate. Csutak Vilmos a fost directorul actualului Liceu „Szekely Miko” și i s-a dat în administrare fondul de bunuri ale Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, deci, dânsul a fost cel care a administrat colecțiile Muzeului și a reușit să dea drumul demersurilor privind construcția sediului actual al Muzeului și ne-am gândit că, fiind o personalitate multilaterală, preocupată și de dezvoltarea resurselor umane, ar fi potrivit să avem această denumire pentru CCD Covasna.
– Și fiindcă ne-ați vorbit despre istoricul acestei instituții și scopul fixat la înființarea ei, vă rog să ne spuneți ce oportunități oferă, astăzi, această instituție, cadrelor didactice din județul Covasna?
– Actualmente suntem în plină evoluție, deși, după cum se poate vedea, noi nu avem personal administrativ. În anul 2010, printr-o măsură de austeritate financiară, aceste posturi au fost desființate și, din cauza aceasta ne este foarte greu, pentru că trebuie să ne ocupăm și de aspectele ce țin de partea administrativă. Avem trei posturi de profesor metodist – profesori care se ocupă de organizarea și derularea programelor și, pe lângă aceasta, avem un bibliotecar și un informatician.
În ceea ce privește oportunitățile, trebuie să spun că în fiecare an întocmim oferta de programe, în care includem cursuri acreditate de către Ministerul Educației – nu sunt cursurile noastre proprii, ci de la alți furnizori, dar pentru că există cerință, necesitate în acest domeniu, atunci căutăm acești furnizori și avem relații foarte bune cu multe astfel de instituții și organizații. Oferta de anul acesta este în curs de elaborare; am finalizat forma oficială și am transmis-o la Minister, pentru avizare. Precizez că, pe lângă programele acreditate, avem și programe proprii, propuse de instituția noastră și pentru aceste programe avem formatorii noștri locali. Lucrează la noi foarte multe ore de formare inspectorii școlari, avem directori de școli, care ne ajută, cadre didactice din sistem, care ne ajută, dar problema este că noi nu putem plăti aceste ore lucrate, deci ei lucrează în sistem de voluntariat.
Anul trecut am derulat un program foarte complex, pentru o populație foarte mare, pe tema anticorupției; s-a elaborat Strategia Anticorupție în educație, o componentă a strategiei naționale și pentru a familiariza profesorii cu acest document și pentru a le atrage atenția asupra existenței acestui document și, bineînțeles asupra acelor activități pe care ar trebui să le desfășoare în spiritul acestui document, am derulat o formare pentru aproximativ 650 de cadre didactice care sunt predau la liceu. Având în vedere multiplele cazuri de corupție legate de admiterea în licee și bacalaureat despre care vuiește media, am considerat ca oportună informarea și formarea acestei categorii de cadre cât mai curând. Anul acesta dorim să continuăm formarea, cu o cifră de 600 de cadre didactice, de la gimnaziu și personalul auxiliar. Deci, același curs, pe tema anticorupției, ne-am propus să îl oferim acum unui alt grup țintă.
Mai avem colaboratori, organizații din județ, care se ocupă de formare și care ne vin în sprijin; avem mulți psihologi care se ocupă de probleme punctuale și foarte specifice legate de disfuncționalități, dislexii, discalculii, de probleme care ating o populație mică, dar care sunt de interes major și atunci este binevenit ajutorul lor; de asemenea, avem la Târgu Secuiesc o colaborare cu Asociația ”Bobita”, care se ocupă de pedagogia experiențială, un domeniu mai nou, mai puțin utilizat în școli și este un foarte mare interes pentru cursurile acestei asociații, mai ales în rândul educatoarelor și învățătorilor.
OFERTA PROGRAMELOR DE FORMARE PENTRU ANUL ȘCOLAR 2015 – 2016
– Programele de formare sunt gratuite pentru cadrele didactice din județ?
– Programele noastre, oferite de CCD Covasna, unele sunt gratuite, cele oarecum obligatorii, cum ar fi și programul de formare pe tema anticorupției – organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar, cursurile pentru directorii unităților de învățământ, pentru responsabilii cu dezvoltarea profesională continua, responsabilii de proiecte, metodiști ai IȘJ Covasna, pregătirea pentru examenul de definitivare, pregătirile pentru debutanți la diferite specialități. Pentru programele acreditate și cele oferite de alți furnizori însă aceștia percep taxe de participare, și cu toate că ele nu sunt sume exagerat de mari, există o reținere din partea colegilor din sistem, în ceea ce privește accesarea acestor programe.
– Ce alte activități mai pregătiți anul acesta?
– La capitolul acesta stăm un pic mai rău, fiind foarte puțini și fiind foarte ocupați cu toate cele menționate. În această perioadă se desfășoară echivalarea unor forme de perfecționare, în puncte de credite. Din anul 2001, există obligativitatea obținerii, odată la cinci ani, a 90 de credite profesionale. Acest sistem de credite se calculează, se administrează de către acei responsabili pentru dezvoltarea profesională continuă din școli și normal ar fi ca, toată lumea să se preocupe ca odată la cinci ani să participe la programe de formare și să obțină aceste 90 de credite, iar programele acreditate se oferă exact în acest sens. Unele au mai multe credite, altele mai puține. S-au derulat în perioada 2010 – 2015, foarte multe proiecte finanțate din bani comunitari, care au vizat formarea cadrelor didactice și care au oferit foarte multe credite profesionale. Revenind, pentru această echivalare, este o perioadă foarte scurtă în care trebuie să facem față la multiple solicitări, pentru că metodologia prevede că echivalarea se desfășoară în școli, deci în unitățile de învățământ își depun cadrele didactice documentele și fiecare școală trebuie să solicite un metodist de la Casa Corpului Didactic, aceștia deplasându-se la fața locului pentru întrunirea Comisiei de Echivalare, deci este o perioadă foarte aglomerată.
În această perioadă lucrăm la elaborarea caietului de ofertă o publicație bilingvă, în care apar denumirile și descrierile pe scurt ale programelor de formare oferite în acest an școlar. Publicația noastră ajunge în toate unitățile de învățământ din județ și cadrele didactice pot să o consulte. Toate datele din caietul de ofertă ajung și pe site-ul nostru, unde pot fi consultate și înscrierile se pot face direct pe site sau prin depunerea cererii de înscriere prezentată în caietul de ofertă.
– Când preconizați că va fi lansat caietul de ofertă?
– Dacă lucrurile merg bine, pentru că depinde și de alți factori, până în mijlocul lunii octombrie, sper că vor fi gata caietele și le putem distribui la școli prin responsabili.
– Spuneați că oferta pentru anul școlar 2015 – 2016 este în lucru în momentul de față, dar câteva exemple de programe de formare care ar putea fi incluse în caiet și organizate în acest an de către CCD Covasna, ne puteți oferi?
– Sigur! Avem prevăzute 72 de programe de formare pentru anul acesta, din care 14 acreditate de MECȘ (Ministerul Educației și Cercetării Științifice) și 3 de către ANC (Agenția Națională pentru Calificări). O noutate anul acesta este programul de metodist, pentru că până acum făceam pregătirea metodiștilor printr-un program propriu, cu ajutorul inspectorilor școlari, dar acum am achiziționat un program pentru metodiștii inspectoratului, deoarece ei sunt trimiși în inspecții școlare, să discute cu cadrele didactice, să le urmărească activitatea și atunci pregătirea lor s-a făcut cu ajutorul inspectorilor școlari de specialitate. Acum, anul acesta am inclus în oferta noastră un program acreditat oferit de o asociație din Târgu Mureș, o pregătire specifică pentru această categorie – pentru metodiști, cu 15 credite. Pentru programul de mentorat deja avem două grupe înscrise, chiar înainte de lansare, pentru că au fost solicitări. Programul de mentorat, de formatori și de manageri proiect sunt programe acreditate de Ministerul Muncii, prin Agenția Națională a Calificărilor și sunt deschise și altor categorii de persoane cu studii superioare, chiar din afara sistemului de învățământ. Aceste programe au fost organizate și anul trecut, dar le-am inclus și în oferta din acest an, pentru că există cerere. Am păstrat, de asemenea, două dintre programele Universității din Suceava, în ideea sustenabilității proiectului, programe cu tema „Dezvoltarea gândirii critice și gândirii empatice” și „Limbaj și realitate”, două programe foarte agreate de cadrele didactice din județ. Avem o foarte bună colaborare cu Asociația „Egomundi” din Călărași, care ne oferă un program de formare pentru manageri școlari, management în educație și cu care deja de trei ani derulăm activități de formare, iar dintre programele noastre specifice, anul acesta dorim să derulăm în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean prin inspectorul responsabil pentru management instituțional un program pentru directorii școlilor din județ, având în vedere că sunt foarte multe noutăți, transformări în sistem. La propunerea domnului inspector școlar general am propus spre acreditare un program de formare pentru cadrele didactice care predau la clase simultane.
PESTE 40.000 DE VOLUME ADĂPOSTITE ÎN BIBLIOTECA INSTITUȚIEI
– Ați amintit despre existența Bibliotecii CCD. Ce fel de volume adăpostește și care este numărul acestora?
– Biblioteca are un fond de carte de peste 43.000 de volume. Avem cititori destul de mulți și constanți. Avem foarte multe publicații de specialitate și în principal din domeniul educației: pedagogie, psihologie, metodică, didactici, dar și publicații pe specialități în limba română și în limba maghiară. Bineînțeles există și un fond de literatură beletristică în ambele limbi, deci putem veni și în sprijinul elevilor care se pregătesc pentru ore, examene.
. .
– Cine are acces la această Bibliotecă și cum se realizează accesul? Există anumite condiții?
– Biblioteca este frecventată de cadrele didactice, în primul rând, dar avem și studenți care se orientează spre cariera didactică și primim și alte categorii de persoane. Suntem deschiși către comunitate. Accesul se face pe baza unei taxe de înscriere – o sumă minimală, în urma căreia se face un permis de acces în bibliotecă, la volumele care sunt în mai multe exemplare. Avem și sală de lectură, însă biblioteca funcționează, având în vedere că este o singură persoană care gestionează tot fondul de carte, doar într-un singur schimb, între orele 08.00 – 16.00.
GÂNDURI LA ÎNCEPUT DE AN ȘCOLAR…
– Ce vă doriţi, ca director al CCD Covasna, pentru noul an școlar?
– Va fi un an foarte zbuciumat… deja semnele ni s-au arătat. Noi dorim să avem puterea să ne îndeplinim misiunea, dorim să fim solicitați de cât mai multe instituții de învățământ din județ pentru consultanță, pentru că avem posibilitatea să le oferim informații foarte utile, în diverse domenii; dorim să avem un parteneriat mai strâns cu școlile și să ducem la bun sfârșit tot ce ne-am propus!
– În final, dacă aveți un mesaj pentru cadrele didactice din județ…
– Le transmit să înceapă cu un elan proaspăt anul școlar și să își păstreze acest elan, să nu se lase compleșiți de probleme, să persevereze și să nu-și piardă cumpătul!
A consemnat Ana Alina Costache