„Activitățile extrașcolare și non – formale, reprezintă, cred eu, <<sarea și piperul>> învățământului”, spune directorul Palatului Copiilor Sfântu Gheorghe, profesorul Kerekes Jenő.

 În cadrul unui interviu, acesta a prezentat un scurt istoric al instituției pe care o conduce, a prezentat detalii privind înscrierile la cercurile din cadrul Palatului și al Cluburilor Copiillor din județ,  despre oferta educațională și despre activitățile pregătite pentru an școlar.

 

–                     Stimate domnule director, aș dori să începem acest interviu rugându-vă să ne spuneți, în câteva cuvinte, povestea Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe și să ne spuneți ce oportunități oferă această instituție, cursanților!

–                     Palatul Copiilor, fosta Casă a Pionierilor a început activitatea la Sfântu Gheorghe, în 1954, cu trei cercuri. După câțiva ani, s-a dezvoltat în așa fel încât, în anii 1980 – 1990, aveam vreo 60 de cercuri. Din păcate, acum 4-5 ani, numărul cercurilor a fost redus la 34, la nivel de județ (…). Cluburile erau de sine stătătoare, fiecare club era personalitate juridică, avea angajați, avea personal. Acum, din păcate, avem cluburi unde, avem, de exemplu și doar trei cadre didactice, ceea ce este foarte puțin, dar suntem optimiști și mergem mai departe. În ceea ce privește oportunitățile oferite copiilor, pot să spun că în toată Europa, ceea ce e bine pentru România, a rămas această oportunitate a activităților extrașcolare, ce sunt, încă, finanțate de Ministerul Educației, ceea ce, eu zic că așa trebuie să rămână, pentru că activitățile extrașcolare și non – formale, reprezintă, cred eu, ”sarea și piperul” învățământului nostru. Acum, avem, cum am spus, 34 de cercuri, la nivel de județ, adică în Întorsura, Târgu Secuiesc, Baraolt, Covasna și Sfântu Gheorghe, fiecare, cu specificul său (…).

–                     Spuneați că aveți secții în care aveți puțini profesori. Care este situația în ceea ce privește numărul acestora?

–                     În momentul de față, avem 34 de profesori, în tot județul…putem spune că avem un deficit, însă posturile disponibile sunt postate online, și, de exemplu, la cercul de foto – video, nu au fost doritori (…). Important este că profesorii care lucrează aici, trebuie să lucreze cu pasiune, să fie pasionați și dedicați și eu zic că, în prezent, profesorii, instructorii noștri sunt pasionați, dedicați muncii lor (…).

–                     În ceea ce privește numărul copiilor care frecventează cercurile, ce ne puteți spune? Anul trecut, câte persoane au frecventat cercurile Palatului Copiilor?

–                     Anul trecut, 3.742 de copii au frecventat cercurile, la nivel de județ. Cam aici oscilăm, fiindcă nu avem mai mulți profesori. Am avut și  5.000 de copii, dar atunci aveam 54 de catedre, deci, în jur de 30% din populația școlară participă la activitățile Palatului Copiilor.

–                      Pentru că se apropie deschiderea unui nou an școlar, vă rog să ne spuneți când debutează înscrierile la cercurile din cadrul Palatului Copiilor și cum se realizează acestea?

–                     În fiecare an, înscrierile încep odată cu sunetul „primului clopoțel”, deci, anul acesta vor începe din 14 septembrie (a.c.) și se vor desfășura pe o perioadă de două săptămâni, la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe și la Cluburile Copiilor din județ, în funcție de opțiunile copiilor și ale părinților, iar activitățile din cadrul cercurilor vor începe din 1 octombrie (a.c.). Aceste activități sunt gratuite, ceea ce este o oportunitate foarte mare (…), iar noi sperăm să oferim activități  care să nu se regăsească în oferta organizațiilor nonguvernamentale, cum ar fi cele din cadrul cercului de modelism, electronica etc. Înscrierile se realizează prin completarea unei fișe de înscriere tipizată, disponibilă la sediul instituției și al Cluburilor (…). Un copil poate să vină la două – trei cercuri, în funcție de timpul său liber. Avem o ofertă variată de cercuri (…), însă, din păcate,  cercurile tehnice nu mai sunt atât de căutate ca altădată, deși formarea competențelor în acest sens este un lucru foarte bun (…) și un alt aspect în ceea ce privește cercurile tehnice este că participanții doresc să învețe totul într-o oră, și, de exemplu, pentru un model de avion este nevoie de două – trei luni ca să poată fi terminat.

–                     Cine se poate înscrie la aceste activități? Există o limită de vârstă a cursanților?

–                     Cercurile sunt deschise tuturor elevilor, preșcolarilor din județ. În ceea ce privește limita de vârstă a cursanților, aceasta depinde de cercurile la care doresc să se înscrie (…), deci vârsta depinde de specificul cercurilor. De exemplu, la cercurile de dans, avem, în tot județul, copilași de trei – patru ani, care vin cu părinții. Deci, copiii mici, au oportunitatea de a veni și de a dansa cu părinții, în cadrul cercurilor.  Ne bucură faptul că avem foarte mulți tineri care revin la Palatul Copiilor, după finalizarea studiilor, nu pentru a se înscrie, ci vin să mai participe la activități, să mai fie conectați cu aceste activități, vin cu întrebări, ceea ce este un feedback foarte bun pentru profesori și pentru noi.

–                     Există un examen pe care trebuie să îl susțină copiii care doresc să se înscrie la cercurile Palatului Copiilor?

–                     Nu există un examen. Întotdeauna, la înscriere sunt foarte mulți, se înscriu peste limita posibilă, dar apoi, în decursul a două luni, când copiii văd că aici trebuie să și lucreze, să exerseze, unii renunță sau merg la alte cercuri. Sunt și copii care încearcă și alte cercuri, se transferă de la un cerc la altul, iar noi nu putem să fim rigizi. La nivel județean, în jur de 30% din totalul copiilor, frecventează cercurile Palatului, ceea ce este un lucru bun (…).

–                     Vă rog să ne spuneți mai multe despre oferta Palatului Copiilor pentru anul școlar următor. Care sunt cercurile care vor funcționa, în cadrul fiecărei secții de la nivelul județului?

–                     La Întorsura Buzăului, vor fi cercurile de: dans popular – dans modern, informatică, orientare turistică – cu ski și muzică ușoară. La Târgu Secuiesc avem cerc de dans modern, axat mai mult pe majorete, cerc de orchestră și fanfară, design și modelism, aerobic și electronică. Aerobicul, modelismul și electronica formează o catedră. La Covasna avem modelism, dans modern și popular, eco-turism, sculptură – e singurul loc în care avem sculptură și domnul profesor chiar acum, în august, a participat la un concurs la Sibiu, unde a luat locurile 1-2 – și avem și cerc de informatică. La Baraolt avem cerc de dans modern – cerc care ocupă locurile fruntașe la concursurile naționale la care participă; design și informatică și din anul acesta, încercăm să introducem și balet cu aerobic. La Sfântu Gheorghe avem dans modern – dans popular, muzică ușoară, protecția mediului, modelism, karting, electronică, informatică, sperăm să avem și anul acesta și cercul de foto – video, avem cercul de fantezie (n.r – atelier creativ), tenis de masă, ziaristică, șah, înot și schi, etnografie (…); eco –turism, pictură pe lemn și pe sticlă, șah și ornitologie. Aceste cercuri, mai ales la nivelul orașului Sfântu Gheorghe, dar și la nivel județean, au fost alese pe baza unui sondaj efectuat în rândul copiilor. Anul trecut, împreună cu CJRAE, am făcut un sondaj de opinie, și acestea au fost cercurile cele mai solicitate.

–                     Chiar urma să vă întreb, care sunt cercurile care sunt, în general, cele mai căutate de copii, de părinții acestora…

–                     Cele mai căutate sunt dansurile, atelierul de fantezie (…). Eu am o mare stimă pentru părinți – și eu am copilaș – și văd faptul că părinții doresc ca, în primii ani, copiii să facă ceea ce n-au făcut ei, sau ce au făcut ei. Deci, văd, de exemplu, că la modelism vin foarte mulți copii ai căror părinți au fost la modelism. Noi încercăm, la nivel județean, chiar am făcut formări, facem tot felul de excursii, vrem să formăm o familie și cu profesorii, îndrumătorii chiar suntem ca într-o familie. Deci, dacă se ivește ceva și de rău și de bine, încercăm să fim ca în familie, să fim uniți. Avem foarte multe schimburi de experiență, mergem unii la alții și avem și foarte multe concursuri.

–                     Chiar urma să vă rog să ne spuneți mai multe despre concursurile organizate de Palatul Copiilor lu despre realizările recente obținute de copii?

–                     Fără modestie, pot să zic că, deși suntem un județ foarte mic, am avut, anul acesta, nouă concursuri naționale, organizate de noi, iar cel de-al zecelea – ”Concursul de educație rutieră” – a fost în organizare comună cu Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna. Efectiv,  noi am fost gazda și ne-a ajutat foarte mult și IPJ și ISJ Covasna, Primăria, Consiliul Județean și a fost un concurs foarte reușit (…).  Concursul ”Pui de brad” este un alt concurs organizat de 37 de ani, la Întorsura Buzăului, ce rămâne în topul concursurilor de turism și orientare turistică; concursul ”Cupa Baraoltului” – la care anul acesta au participat aproximativ 500 de copii din toată țara (…); avem concursul de karting, care este singurul concurs la nivel național, care se desfășoară pe pista de karting și care are inclusă și componenta de educație rutieră – mai sunt concursuri de karting la nivel național, dar acesta este singurul care cuprinde și educația rutieră (…). La Clubul din Covasna se organizează un concurs de folclor, național, la care vin participanți mai ales din zona Moldovei, dar și din București; avem concursul de majorete și de fanfară de la Târgu Secuiesc, concurs care este chiar internațional, deoarece participă și din țări învecinate; iar Clubul din Întorsura mai are concursul de muzică ușoară – care va începe săptămâna viitoare- „Împreună, formații pentru viitor”, unul dintre puținele concursuri de muzică ușoară în care se cântă live, timp de o săptămână, ceea ce este un lucru îmbucurător. Mai avem și diverse concursuri interjudețene și simpozioane; protecția mediului este o componentă pe care punem foarte mult accent (…) și, pot să zic că aproape toți profesorii participă cu copiii la concursuri naționale și sunt foarte multe concursuri în Calendarul Activității Educative Naționale (CAEN) și participăm aproape la fiecare concurs și pot să zic că la concursurile la care participăm, aproape întotdeauna obținem locuri fruntașe (…) și cred că aceste concursuri reprezintă o oportunitate pentru copii. Sunt foarte mulți copii care la aceste concursuri excelează și au, astfel, o motivare, o satisfacție (…). Pentru copii, acest lucru contează foarte mult. În unele domenii, chiar avem copii care sunt campioni naționali (…). Acești copii sunt campionii noștri și campionii unităților de învățământ! Noi încercăm de ani de zile, și anul acesta vom pune mai mult aport pe acest lucru: vrem ca la sfârșit de an, acești copii să fie premiați și la nivelul școlilor, măcar cu o diplomă, să fie scoși în față (…).

Și aș adăuga că eu consider că activitățile formale trebuie să facă punct comun cu activitățile non – formale (…), iar noi nu suntem concurenții unităților de învățământ, ci dorim să ne completăm (…). . .

–                     Și, pentru că ați atins acest aspect, ce ne puteți spune despre relația Palatului Copiilor cu unitățile de învățământ din județ?

–                     Consider că avem o relație foarte bună! Relația noastră cu școlile, pot să zic că e de nota zece (…)! Când organizăm concursuri sau diverse activități, școlile ne ajută, ne sprijină cu cazare, masă. Cu toate școlile din județ avem o relație de colaborare frumoasă.

–                     Dar despre relația, colaborarea cu părinții copiilor, ce ne puteți spune?

–                     Părinții sunt, pentru noi, cel mai mare sprijin. Și noi avem încredere în ei, dar și ei au încredere în noi, ceea ce este un lucru extraordinar. Deci, colaborarea este foarte, foarte bună.

–                     Spuneați că, în cadrul instituției, au fost organizate și activități la care au participat, alături de copii, părinții. Și anul acesta vor avea loc astfel de activități?

–                     Da, am avut și anul trecut și aproape fiecare cerc pregătește activități comune – pentru copii și părinți. De exemplu, se fac excursii, iar la cercul de dans modern și popular, părinții sunt incluși efectiv, în activitate, deci pot dansa, alături de copii, dacă doresc (…). Părinții pot să vină să participe la activități, să vadă cum se lucrează cu copiii și să participe la activități, alături de aceștia.

–                     La capitolul „dotări”, cum stă Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe?

–                     Bine. Stăm bine… singurul domeniu unde avem baza învechită este informatica, deci acolo ar trebui reînnoite calculatoarele, dar e nevoie de mulți bani. La restul, ne descurcăm, nu avem probleme. Avem și foarte mulți părinți care ne ajută cu diverse materiale, dotări. Totodată, pentru cercul foto, ne-ar trebui bani, dar nu pot să zic…nici la foto, nici la informatică nu stăm foarte rău (…).

–                     Ce planuri aveți, ce vă doriţi, ca director al Palatului Copiilor, pentru anul școlar 2015-2016?

–                     Îmi doresc să avem un an nou liniștit, cu foarte mulți copii, cu foarte multe chipuri zâmbitoare, copii bucuroși după ce ies de la cercuri, cu părinți care sunt mulțumiți de munca noastră, cu comunitatea care să fie mulțumită de munca noastră, un an cu foarte multe concursuri și foarte multe excursii (…), voie bună, sănătate. Doresc tuturor colegilor mei din județ, și nu numai din județ, un an nou școlar cu mulți copii, cu multe satisfacții și realizări.

–                     Aveți un mesaj pentru părinții care ar putea să își înscrie copiii?

–          Noi așteptăm cu brațele deschise pe toată lumea, pe copii, pe părinți și vrem ca activitățile noastre să ofere un plus copiilor, atât pe plan educațional, cât și psihologic și să aibă satisfacția că au venit la Palat și la Cluburi și că au învățat foarte, foarte multe lucruri!

 

A consemnat Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail