Prefectul Gyorgy Ervin a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că mai mulţi primari din judeţ s-au plâns de intensificarea furturilor după reorganizarea Poliţiei rurale.

Prefectul a menţionat că va solicita conducerii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna să facă o analiză a situaţiei şi să mărească numărul patrulelor de control în localităţile vulnerabile.

„Primarul din Breţcu şi încă doi-trei primari m-au contactat să-mi spună că, după restructurarea Poliţiei rurale, a crescut numărul furturilor şi am să cer chestorului-şef Ioan Aron să găsească soluţii pentru a stopa acest fenomen”, a spus prefectul Gyorgy Ervin, concluzionând că pentru rezolvarea problemei e nevoie nu doar de logistică, respectiv de maşini de patrulare şi de benzină, ci şi de o bună organizare.

Prefectul Gyorgy Ervin

În opinia sa, amplificarea acestui fenomen doar în anumite zone ale judeţului developează localităţile în care poliţiştii nu au reuşit să se impună şi să se facă respectaţi de comunitatea locală. „Acum se vede care poliţist este apreciat şi respectat în comună şi dacă e apropiat de cetăţeni. Ştiu că e dur ceea ce spun (…) Poate că au dreptate cei care spun că nu sunt suficiente maşini de patrulare sau benzină – o să verificăm şi acest lucru – dar contează foarte mult şi atitudinea poliţistului şi felul în care conlucrează cu comunitatea locală”, a mai spus prefectul.

Viceprimarul comunei Breţcu, Kocsis Benedek, a declarat pentru AGERPRES că în ultima perioadă s-au înmulţit furturile atât de pe terenurile agricole, din păduri, cât şi din gospodării, în special din cele locuite de persoane bătrâne ori singure.

Reorganizarea Poliţiei rurale din judeţul Covasna a avut loc în urmă cu aproximativ o lună, când 38 din cele 40 de posturi comunale au fost comasate în cinci secţii rurale concentrate în jurul oraşelor Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt, Covasna şi Întorsura Buzăului. În aria de responsabilitate a secţiilor Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc au intrat câte 13 localităţi, la Baraolt 5, la Întorsura Buzăului 4 şi la Covasna 3.

Din considerente obiective, a fost menţinut postul de Poliţie de la Vâlcele, unde trăieşte cea mai mare comunitate de romi din judeţ, precum şi cel de la Comandău, o localitate izolată în munţi, aflată la o altitudine de 1.177 de metri.

La fostele posturi comunale a rămas doar câte un singur poliţist, ceilalţi fiind transferaţi la cele cinci secţii rurale cu misiunea de a patrula în trei schimburi în toate localităţile arondate. Măsurile de reorganizare au fost propuse la solicitarea Ministerului Administraţiei şi Internelor în scopul creşterii calităţii şi eficienţei serviciului poliţienesc în mediul rural.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail