Anul 2015 este un an special pentru veteranii de război, cu o dublă semnificaţie: se împlinesc 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial şi 25 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război. În semn de respect faţă de cei care ne-au lăsat o ţară liberă şi independentă, anul 2015 a fost declarat, prin Hotărârea Guvernului nr. 164/2015, Anul Veteranilor de Război.

Încercând să-şi arate  recunoştinţa faţă de aceşti OAMENI  care reprezintă file vii din istoria ţării, Centrul Militar Judeţean Covasna si-a propus să omagieze veteranii de război din judeţul Covasna care împlinesc în acest an 100 de ani. După ce luna trecută, am fost la Întorsura Buzăului alături de domnul slt. (rtr) Ioan ŞEITAN la aniversarea unui secol de existenţă, pe data de 16 iulie 2015, reprezentanţi ai Centrului Militar Judeţean Covasna, ai Primăriei Sita Buzăului şi ai Filialei judeţene Covasna a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război,  se vor afla alături de veteranul de război Lt. (rtr.) Alexandru BANCIU, la aniversarea venerabilei vârste de 100 de ani.

Încercăm ca prin aceste activităţi simbolice să facem cunoscut faptul că în România există, din păcate în număr din ce în ce mai mic, veterani de război care în demnitate şi tăcere îşi trăiesc ultima parte a vieţii.

Activitatea se va desfăşura începând cu ora 12.00 la domiciliul veteranului de război din localitatea Sita Buzăului. Cu această ocazie vor fi prezenţi membrii de familie ai veteranului, alţi veterani de război precum şi reprezentanţi ai  autorităţilor publice judeţene şi ai presei.

Domnul Lt. (rtr.) Alexandru BANCIU . . s-a născut la data de 16 iulie 1915. A participat în cel de-al Doilea Război Mondial la campania de la Cotul Donului, alături de Regimentul 91 Infanterie. În timpul înaintării frontului către Cotul Donului a fost rănit la braţul drept. A leşinat căzând pe câmpul de luptă, alături de alţi camarazi ucişi în schimbul de focuri cu inamicul.   În cele din urmă a fost găsit, fără a da semne de viaţă. A fost aruncat într-o căruţă cu care erau transportaţi morţii către gropile comune. Zdruncinăturile căruţei mergând prin hârtoape în drumul spre „eternitate”, i-au semnat un certificat de întoarcere în realitatea cruntă. Gemetele de durere au atras atenţia însoţitorilor transportului, care l-au scos de sub cadavre şi l-au dus la Spitalul de Campanie, unde i s-au acordat îngrijirile necesare.

  Pentru participarea la acţiunile de luptă din timpul războiului a fost decorat cu medaliile „DREPTATE ŞI CREDINŢĂ cu spade cls. a III-a”şi VIRTUTEA MILITARĂ”. Tot ca o recunoaştere a meritelor, venerabilul veteran de război a fost trecut în corpul ofiţerilor. În cadrul acţiunilor aniversare va fi înmânat mesajul de felicitare din partea Ministrului Apărării Naţionale precum si unele daruri simbolice, diplome si plachete aniversare din partea Centrului Militar Judeţean Covasna şi a celorlalte oficialităţi participante.

„Acum, la zi aniversară, militarii covăsneni alături de membrii comunităţii, salută cu deosebit respect si apreciere pe veteranul de război, Lt. (rtr.) Alexandru BANCIU si îi urează  – LA MULŢI ANI şi multă sănătate!”, precizează comandantul Centrului Militar Judeţean Covasna, domnul Colonel Gheorghe LUPU.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail