Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe are încă nevoie de ajutor
În urmă cu câteva luni am prezentat pe larg, în paginile ziarului nostru, situaţia în care se află Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, care are nevoie urgentă de lucrări de reparaţii, prioritare fiind cele de la acoperiş dar şi altele precum repararea turlelor, a soclurilor, a deteriorărilor cauzate de infiltrarea apei.
Preotul paroh Cristian Groza ne spunea atunci că speră ca din această toamnă, chiar din 1 septembrie (a.c) lucrările să poată fi începute, măcar cu câte materiale aveau, însă, din lipsa banilor, acest lucru nu a fost posibil. Potrivit preotului paroh, pentru reparaţii sunt necesari aproximativ 500.000 de lei.
Ieri, părintele Cristian Groza ne-a spus că până în acest moment s-au strâns doar 65.000 de lei, dintre aceştia 5.000 de lei fiind alocaţi de către Primăria Municipiului şi 40.000 lei de Consiliul Judeţean.
„Avem nevoie de cel puţin un miliard şi jumătate de lei vechi ca să ne apucăm de lucru, dar în total este nevoie de peste 4 miliarde de lei vechi. Ideea e că fisurile care sunt, rămân, şi produc în continuare pagube (…) Ce să zic, mai apelăm pe la firme, mai apelăm pe la sponsori şi la bunăvoinţa enoriaşilor”, a spus preotul Cristian Groza.
Acesta nu a putut să ne spună când crede că vor putea începe lucrările: „M-aş apuca şi mâine, sau şi astăzi, dar dacă nu am bani, nu pot să mă apuc de lucrare”.
Săptămâna trecută, preoţii Catedralei au fost nevoiţi să meargă din casă în casă pentru a cere ajutor, şi totodată, pentru a-i atenţiona pe oameni că nimeni nu va fi trimis de preoţi pentru a strânge bani. Toţi banii se strâng exclusiv la Catedrală, pe bază de chitanţă. „Săptămâna trecută a fost pentru prima şi ultima oară când am fost, cu ceilalţi preoţi, la uşile oamenilor, dar am fost ca să nu apară probleme, să nu strângă cineva bani în numele Catedralei. Şi ca să nu mergem doar să batem la uşă şi atât, am şi sfinţit casele şi cu ocazia asta am rugat oamenii să ne ajute.
Preotul paroh Cristian Groza: „Cu regret am constatat că cei mai mulţi dintre enoriaşi nici nu ştiau de faptul că trebuie să reparăm acoperişul, şi asta datorită faptului că nu vin la biserică”.
Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe are o istorie zbuciumată. Piatra de temelie a clădirii a fost pusă în anul 1939, iar la declararea Dictatului de la Viena, în 1940, când construcţia bisericii ajunsese până la cupolă, lucrările au fost sistate. Materialul de pe şantierul Catedralei a fost împărţit la cetăţeni pentru a-şi construi locuinţe, iar mare parte din el a fost furat. În subsolul Catedralei, armata maghiară a amenajat un adăpost antiaerian.
După terminarea celui de al doilea război mondial şi reintegrarea Ardealului de Nord în hotarele fireşti ale României, pentru salvarea Catedralei ortodoxe, reprezentanţii comunităţii româneşti locale au făcut numeroase demersuri la forurile ecleziastice şi laice. Ani de zile, autorităţile locale comuniste au făcut tot posibilul să împiedice reluarea lucrărilor de construcţie a Catedralei.
În toată această perioadă s-a încercat demolarea sfântului lăcaş sau transformarea sa în sală de concerte, iar pentru că aceste proiecte nu s-au materializat, s-a recurs la construirea blocurilor din imediata vecinătate, pentru îngrădirea impunătorului monument. Lucrările de construcţie ale Catedralei au fost reluate în 1972, iar în anul 1983 s-a reuşit finalizarea lor şi sfinţirea acesteia.
Ana Alina Costache