După Unirea Principatelor, odată cu moderizarea și dezvoltarea armatei, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a simțit nevoia de a crea organisme militare specializate pentru realizarea cazărmilor și domeniilor militare.

 

Activitatea de domenii și construcții militare s-a desfășurat de-a lungul timpului sub diferite denumiri și structuri, iar toate rezultatele și realizările au fost și sunt consemnate în cărțile de specialitate, în ordinele de zi ale unităților militare și pot fi văzute în diferite locuri din țară.

După terminarea primului război mondial și înfăptuirea României Mari, evoluția armatei a fost în creștere. A crescut numărul comandamentelor, al corpurilor de trupă, a instituțiilor militare și formațiunilor logistice, care aveau nevoie de cazărmi, terenuri și construcții adecvate.

Datorită acestor necesități, ministrul de război a înaintat raportul nr. 9944 din 18.06.1920 prin care a propus înființarea unei direcții superioare specializate. Prin Înaltul Decret Regal nr. 2645 din 18.06.1920 s-a dispus înființarea Direcției a-XII-a de chestiuni privitoare la construcții, cazarmament și domenii militare.

În baza O.G 39 / 14.09.1995 a Ministerului Apărării au luat ființă 9 Centre de Reparații Construcții și Domenii Militare.

Centrele de Reparații Construcții și Domenii Militare au ca misiuni asigurarea patrimoniului M.Ap.N. din zona de responsabilitate cu toate utilitățile necesare, efectuarea reparațiilor curente și întreținerea cazărmilor, dar și de a oferi confortul ambiental militarilor din garnizoanele pe care le administrează. Centrele au în proiect achiziționarea unor utilaje moderne și cu un randament ridicat în centralele termice care deservesc unitățile, de a le asigura combustibilul solid și lichid necesar funcționării precum și de a organiza și fundamenta cazărmi moderne, dotate corespunzător cu utilități la nivelul U.E. și a cerințelor care sunt în NATO.

Ziua constructorilor militari constituie 95 de ani de tradiție și merită să acordăm o atenție deosebită faptului că orice armată, are și va avea nevoie de constructori și de construcții.

La împlinirea a 95 ani de la naşterea specialităţii construcţii militare, urăm tuturor colegilor un sincer

. . LA MULŢI ANI!

Prim-vicepreședinte A.N.C.M.R.R. „Gl. Grigore Bălan” – Filiala Covasna

Mr. (r)

           Robert – Tiberiu RUSZNAK

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail