„Ar fi foarte important să reuşim să rezolvăm problema sediului Teatrului Andrei Mureşanu”, afirmă preşedintele Comisiei de Tineret şi Sport din cadrul Consiliului local Sfântu Gheorghe.
Încă din cursul anului trecut, Consiliul Local Sfântu Gheorghe, la iniţiativa consilierilor locali români, „a oferit” clădirea fostului Cinematograf „Arta”, ca sediu pentru Teatrul Andrei Mureşanu, în momentul în care ar fi intrat în posesia Primăriei. De atunci, lucrurile nu au avansat în favoarea teatrului românesc, care încă aşteaptă să aibă un sediu.
După de săptămâna trecută evacuarea chiriaşului care ocupă clădirea fostului Cinematofgraf Arta „a eşuat” (vezi Evacuarea nu a mai avut loc – n.red.), iar Primăria Sfântu Gheorghe nu a reuşit să intre în posesia acestui imobil, nici chiar cu sprijinul executorului judecătoresc angajat în acest sens, consilierul local Mădălin Guruianu şi-a manifestat nemulţumirea faţă de modul în care a decurs procesul de executare silită.
„La acea dată, noi ştiam că acest lucru va dura foarte puţin. Trebuie să declar că sunt profund nemulţumit de modalitatea de rezolvare a chestiunilor juridice. Nu ştiu cine este de vină, dar nu vreau să caut o vină şi nu vreau să intru într-un conflict pe care, în momentul de faţă, îl consider a fi în zona judiciară. Însă, nici nu aş vrea să trecem foarte uşor peste acest lucru, şi să credem că ne spălăm pe mâini, doar pentru că am dat un sediu către Teatrul Andrei Mureşanu, în care nu o să intre niciodată”, a spus preşedintele Comisiei de Tineret şi Sport din cadrul Consiliului local Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu.
Acesta susţine că, în momentul de faţă, presiunea trebuie să fie la fel de mare şi pe instituţia primăriei şi pe juriştii acesteia, pentru a rezolva problema legată de clădirea fostului Cinema Arta, care a părut la un moment dat că este foarte, foarte aproape de rezolvare. „Ultimele detalii m-au îngrijorat puţin şi m-au făcut să îmi dau seama că s-ar putea să dureze un timp mult mai mare, şi nu mi-ar plăcea să se întâmple aşa ceva”.
„Pentru tragerea aceasta de timp, chiar aş vrea, dacă se poate, ca cineva să plătească”.
Reprezentanţii Teatrului „Andrei Mureşanu”, dar şi oameni de cultură români şi maghiari deopotrivă, nu au sta cu mâinile în sân, şi chiar au organizat o petiţie online intitulată “Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe are nevoie de un sediu propriu şi de sprijin financiar din partea autorităţilor de la Bucureşti!”, la sfârşitul lunii mai (a.c.). Până în momentul de faţă s-au strâns aproximativ 1.000 de semnături.
„Este o petiţie pe care am semnat-o foarte repede. Este o petiţie a mai multor locuitori, în primul rând a celor din teatru, iar eu am susţinut-o încă din primul moment şi am popularizat-o cât am putut de mult. Până la urmă, ar fi foarte important să reuşim să rezolvăm această problemă a sediului teatrului Andrei Mureşanu (…) Cred că toată populaţia maghiară este alături de noi, în acest demers, pentru că este o situaţie de câştig reciproc extraordinar. E acea situaţie perfectă de win-win situation, când ambele comunităţi câştigă. A lăsa o scenă foarte mare, foarte frumoasă, în centrul oraşului, în exclusivitate pentru „Tamasi Aron”, eventual plus Studio M, iar teatrul românesc să aibă altă scenă, eu cred că fiecare va avea de câştigat”, şi-a explicat puncrul de vedere preşedintele Comisiei de Tineret şi Sport din cadrul CL Sfântu Gheorghe.
În prezent, Teatrul „Andrei Mureşanu” împarte scena cu Teatrul „Tamasi Aron”, din această cauză întâmpinându-se dificultăţi în desfăşurarea activităţii ambelor teatre.
Ana Alina Costache