Interviu cu directorul Școlii Populare de Artă și Meserii din Sfântu Gheorghe, Gáj Nándor

 

Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, ce funcționează în prezent în subordinea Consiliului Județean Covasna, şi-a deschis porţile în 1968. Încă un an de activitate, cel de-al 47-lea stă să se încheie în curând; un an, în care, instituția a funcționat, prin secțiile sale, în peste 20 de localități, oferind copiilor, tinerilor, adulților indiferent de pregătire, posibilitatea să își descopere talentul, să își hrănească pasiunile, să se dezvolte și să își încarce sufletul cu frumos.

 

Despre realizările cursanților și ale echipei din cadrul instituției, despre activitățile programate pentru următoarea perioadă, despre planurile de viitor, directorul Școlii Populare de Artă și Meserii din Sfântu Gheorghe, Gáj Nándor, ne-a spus ieri mai multe, în cadrul unui interviu.

 

Stimate domnule director, vă rog să ne spuneți ce gânduri vă încearcă acum, la finalul anului școlar? Cum a fost acest an pentru Școala Populară de Artă și Meserii?

–          Fiind manager la Școala Populară de Artă și Meserii din 2013, pot spune că eu cred că am pornit pe un drum bun și încercăm să mergem pe acest drum. (…). Sunt și puncte forte, dar sunt și obiective pe care ne-am fi dorit să le realizăm, dar încă nu am reușit, din diferite motive. Ceea ce mi se pare pozitiv este faptul că anul trecut am fost prezenți în 16 localități din județul Covasna, iar anul acesta suntem deja prezenți în peste 20 de localități, ceea ce este și destul de dificil, din motive ce țin de personal, deoarece avem un stat de funcții care nu este atât de flexibil (…). Am început o discuție, dar nu am reușit să o finalizăm, cu privire la demararea unui curs de educație permanentă culturală în Zona Buzaielor. Acesta era unul dintre obiectvele neîndeplinite până în prezent, însă eu sper să începem și acolo. Sper ca din septembrie- octombrie să începem acolo un curs de canto popular și taraf  (…).  Reîntorcându-mă la punctele forte, doresc să precizez că anul acesta, am pornit secția de taraf – vioară, violoncel și contrabas popular – ce nu mai există în județ. Aceste cursuri se derulează în mai multe localități: în Sfântu Gheorghe, Aita Mare, Covasna, Herculian. A existat cerere, iar acum, trei profesori susțin aceste cursuri, și ceea ce este interesant este  faptul că la care încercăm să cuprindem și tineri romi din Orko (…). Un un pas foarte important consider că este acela că, de anul trecut, Luiza Zan este profesoară de canto la noi, iar Kerezsi Csongor, care este basist la trupa ”Taxi”, predă aici contrabas și chitară bas și eu sper ca de anul viitor să vină în echipă și mai multe personalități din domeniu. (…) Un lucru bun și destul de greu a fost să pornim proiectele privind educația adulților. Deci, pe lângă proiectele de educație culturală, avem și proiecte de formare profesională dedicate adulților și momentan avem patru programe de formare acreditate, printre care cele de: croitor, animator socio-educațional, managementul proiectelor, cursuri acreditate, ce se finalizează cu o diplomă autorizată, recunoscută nu numai în țară,  dar și în alte țări din Uniunea Europeană.

–          Ce activități sunt planificate pentru a marca finalul anului școlar?

Avem un șir de audiții, ce a debutat pe data de 4 iunie. Fiecare profesor organizează fie aici, la sediu, fie în locațiile în care se mai desfășoară activități, audiții. La acestea sunt invitați părinții, prietenii cursanților, care vor putea să vadă ce au învățat aceștia pe parcursul anului. Noi sperăm ca, spre sfârșitul acestei luni să avem un concert mai mare, în cadrul căruia vor evolua cei mai buni cursanți ai instituției. În plus, joia trecută, la Casa cu Arcade am deschis o expoziție de arte meșteșugărești, care poate fi vizitată timp de două săptămâni, iar din data de 19 iunie (a.c) se va deschide un vernisaj al cursanților de la secția ”pictură”, tot la Casa cu Arcade. Între timp,  am expus și în incinta Consiliului Județean Covasna un set de mobilier pictat, ce reprezintă lucrarea de diplomă a celor care au frecventat și frecventează cursul de pictură pe lemn.

–          În momentul de față, câte persoane sunt înscrise la Școala Populară de Arte și Meserii?

–          Avem 509 persoane înscrise, momentan.

–          Vă rog să ne spuneți care sunt realizările recente ale cursanților, ale echipei Școlii Populare de Artă și Meserii.

–          Anul acesta, au fost două momente interesante. Un moment a constat în participarea  noastră la concursul de pop- rock, la Cluj – Napoca, unde tinerii și profesorul din cadrul formației ”Evolve” din Covasna au câștigat premiul I. Un alt eveniment important a avut loc chiar vinerea trecută, când am fost cu copiii la Valea Boroș, la un concurs la care au participat concurenți din țări precum România, Ungaria, Slovacia. Trupa de dans popular din Vârghiș s-a prezentat la eveniment și eu zic că a avut succes! Rămâne să vedem ce va decide juriul.

Încercăm să participăm la cât mai multe evenimente, pentru că și pentru cursanți este benefic să fie pe scenă, să arate ce au învățat, dar și pentru Școală. În ceea ce privește activitățile și realizările recente, aș aminti faptul că  ne-am prezentat și la ”Zilele Sfântu Gheorghe”.  Cursanții noștri au avut concerte atunci, iar cei care sunt la secția de artă populară au participat la expoziție și la târgul organizat cu acea ocazie. Pe data de 9 mai, ne-am prezentat la Festivalul Colacului Secuiesc, organizat de Consiliul Județean Covasna; am fost organizatori, împreună cu Asociația de la Reci, a ”Întâlnirii Fanfarelor de Copii”, organizate anual. Deci, încercăm să fim prezenți acolo unde sunt tineri care pot să se implice. În plus, aș dori să amintesc  că anul acesta am avut un proiect, ce se va finaliza în curând, ce a constat în promovarea și sprijinirea teatrului de amatori, proiect realizat împreună cu Trupa ”Osono” și managerul său, Fazakas Misi. Colegii noștri din trupă au susținut peste zece traininguri în cadrul acestui proiect, traininguri adresate celor care joacă și celor care conduc astfel de teatre de amatori. În  weekend  am avut Întâlnirea Teatrelor de Amatori și au fost aici prietenii noștri de la Cluj – Napoca, Pitești și Galați, dar și formații din județ. Anul acesta, proiectul a fost unul pilot. Teatrul de amatori a fost, nu numai în județ, dar și în alte județe, un hobby al tinerilor, dar și al adulților. Acum vom analiza acest proiect și vom încerca anul viitor să ne implicăm mai mult în acest sens, să realizăm un proiect mai amplu, prin care să implicăm cât mai mulți tineri și adulți din județ și din comunele județului, în promovarea teatrului de amatori.

–          Fiindcă ați adus aminte de ”Întâlnirea fanfarelor de copii”, organizată anual în această perioadă, ce ne puteți spune despre acest eveniment? Va fi organizat și anul acesta?

–          În Sfântu Gheorghe sunt foarte multe proiecte culturale, însă, din păcate, nu putem să zicem același lucru și despre mediul rural. De aceea, în afară de evenimentele care sunt organizate în municipiul reședință de județ, încercăm să punem mai mult accent și să ne implicăm în activități, proiecte, programe culturale din mediul rural. Astfel, am decis ca, anul acesta, ”Întâlnirea fanfarelor de copii”, să aibă loc la Zagon. Având în vedere că fanfara din Zagon împlinește zece ani, am decis să ne implicăm acolo în organizare, în derularea și finanțarea evenimentului. Acesta va avea loc între 25-26 iulie și vor veni fanfare din toată țara, și, din câte am înțeles, și dintr-o localitate din Ungaria, înfrățită cu Zagon. . .

 

Centru de formare a adulților, la Arcuș

–          Ne-ați spus despre noutățile din acest an, iar printre acestea se numără și aceea că instituția a fuzionat cu Centrul de Studii Europene de la Arcuș. Cum influențează această fuziune activitatea Școlii Populare de Artă și Meserii Sfântu Gheorghe?

–          Ce trebuie să se înțeleagă este faptul că Școala Populară de Arte și Meserii a funcționat în special pe partea de proiecte culturale. Noi, fiind o școală nu doar de arte, dar și de meserii, trebuie să dezvoltăm și această axă – de meserii. Ceea ce a fost în domeniul artei și educației artistice va rămâne la fel;  sunt proiecte  foarte bune, e nevoie în tot județul de educație artistică, dar tot ceea ce înseamnă partea de meserii sau programe de formare a adulților, va fi la Centrul de Studii Europene de la Arcuș. Dorim să dezvoltăm acolo un complex de educație a adulților. Sincer,  avem atât de mulți cursanți pe partea de educație artistică, încât nu am fi putut să organizăm partea de formare profesională a adulților tot în acest spațiu și de aceea este binevenit faptul că am fuzionat.

Tabere tematice, la Zăbala

–          Se apropie vacanța și deci, sezonul taberelor. Ce activități sunt programate pentru această vară, la Centrul de agrement din localitatea Zăbala, administrat de Şcoala de Arte şi meserii din Sfântu Gheorghe?

–          Ideea taberei este concepută în așa fel încât, în primul rând, cursanții noștri să aibă acces la programele derulate acolo. Se vor organiza tabere cu diverse tematici, chiar începând din data de 24 iunie (a.c.). Aproape în fiecare săptămână vor fi tabere organizate acolo de noi. Vor fi tabere de dramaturgie, tabără ”Minisnaps” – dedicată celor care fac parte din grupul ”Minisnaps”, tabără de chitară, de formații artistice, de balet, etc. Profesorul care crede în ideea de tabără și își dorește ca în cinci – șapte zile să ofere cât mai mult cursanților, are posibilitatea de a organiza programe pentru tabără. Desigur, în anumite tabere pot veni și persoane care nu sunt înscrise la Școala Populară de Artă. O tabără oferă posibilitatea ca participanții să vadă dacă au anumite talente, să vadă dacă le place un anumit instrument sau o anumită activitate. Vara aceasta am introdus, ca noutate, trei tabere tematice: tabăra de dogari, tabăra de pictură pe lemn și cea de pâslărit, care sunt deschise oricui. Înscrierile au început deja. Pentru înscrieri poate fi accesat site-ul: www.artecovasna.ro, sau pot afla informații venind la sediul nostru.

 

Ateliere de pregătire cu personalități din fiecare domeniu, printre planurile pentru anul viitor

–          Ați amintit anterior despre câteva dintre obiectivele pe care le aveți fixate pentru anul școlar viitor. Aș dori să revenim puțin și să ne spuneți mai pe larg, care sunt planurile dumneavoastră pentru anul școlar viitor, în ceea ce privește activitatea instituției pe care o conduceți!

–          Anul viitor se va schimba puțin sistemul…încercăm să îl îmbunătățim în fiecare an câte puțin. Până în anul 2013, accentul era pus în special pe educația artistică permanentă. De anul trecut, am introdus taberele, iar de anul școlar viitor, adică din octombrie vom introduce workshopuri culturale, ceea ce înseamnă că în fiecare lună se va ține un workshop. Noi încercăm să invităm persoane cu renume, personalități din fiecare domeniu  (…). Când vor începe înscrierile pentru noul an, vom avea o listă cu taberele, dar și cu numele personalităților invitate să susțină atelierele, cu un CV al acestora și cu perioada în care atelierele vor avea loc. Astfel, persoanele interesate, care vor veni să se înscrie la cursurile Școlii Populare de Artă și Meserii vor putea alege încă de la înscriere dacă și la ce ateliere doresc să participe. În fiecare lună, va veni câte o personalitate din fiecare domeniu, pentru a susține workshopurile. Ideea este că ne propunem să oferim cât mai multe posibilități celor care vor veni aici să învețe. Tabăra, atelierele nu vor fi obligatorii. Pentru fiecare atelier va trebui achitată de către cursanți o mică sumă, separată. Nu este o sumă mare…15 lei va fi taxa de participare pentru fiecare atelier… . Eu am și un vis. Mi-aș dori ca artiștii care vor veni să susțină concerte la ”Zilele Sfântu Gheorghe”, să vină să petreacă timp și cu cursanții noștri.

De asemenea, avem un plan care sperăm să se realizeze: reconstruirea centrului de agrement de la Comandău; am spus acest lucru și anul trecut, repet și acum, pentru că nu am știut că va fi atât de greu și sper să putem să începem anul acesta.

Și în ceea ce privește educația adulților, avem proiecte noi. Dorim să acredităm cursurile de bucătar, chelner, administrator de pensiune turistică. Avem o relație foarte bună cu cei din Asociația ”SVESZ” (Asociaţia unităţilor hoteliere şi de alimentaţie publică) și dorim să dezvoltăm această relație în tot județul Covasna, deci aceste cursuri să nu fie doar la Sfântu Gheorghe, ci și la Covasna, unde chiar există un potențial turistic, la Târgu Secuiesc, la Baraolt.

În luna august demarează înscrierile pentru noul an școlar

–          Când sunt programate înscrierile pentru anul școlar 2015-2016?

–          Înscrierile vor debuta în luna august. Nu există limită de vârstă. Oricine dorește să își descopere talentul, să își dezvolte abilitățile, este binevenit. Ca și în anii precedenți, cei interesați să se înscrie vor trebui să depună câteva documente și să susțină un mic examen. Eu cred că fiecare trebuie și are posibilitatea să-și descopere și să-și dezvolte talentul.

–          Ce ne puteți spune despre taxa de înscriere? Va rămâne la nivelul de până acum?

Taxa de înscriere se va mări puțin, fiind vorba despre o necesitate impusă de lege. Taxa de înscriere va fi 65 de lei, în loc de 60 de lei, cum era acum. Taxa și perioada de școlarizare diferă de la specializare la specializare.

–          În final, aţi dori să le transmiteţi un mesaj cititorilor noştri?

–          Doresc să transmit faptul că, în opinia mea, ceea ce trebuie să schimbăm în județul Covasna și în toată țara,  este viziunea asupra învățării. Multe persoane consideră că după ce au terminat un ciclu de învățare, liceul, facultatea sau orice școală, știu deja foarte multe lucruri. Eu cred că această perspectivă trebuie schimbată urgent! Un proces de învățare care se derulează pe tot parcursul vieții nu presupune doar să acumulăm abilități, competențe, cunoștințe, pentru a ne putea schimba locul de muncă la un moment dat, ci ține mintea proaspătă, trează. Este important să înveți în fiecare an ceva! Învățarea permanentă, pe tot parcursul vieții este foarte importantă!

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail