Scurt interviu cu profesorul universitar dr. Sorin Mitu, despre piedicile din calea înţelegerii interetnice

Sorin Mitu este un tip puţin neconvenţional, dar cu o rigoare ştiinţifică extremă”, îl descrie colegul acestuia din Sfântu Gheorghe, profesorul universitar Cziprián Loránd.

Dr. Sorin Mitu este autorul a 32 volume publicate, dintre care 4 la edituri din străinătate, printre care „Transilvania mea”, carte care a fost vândută în peste 100 de exemplare în Sfântu Gheorghe. La invitaţia colegilor din Extensia Universitară a UBB din Sfântu Gheorghe, domnul Mitu a vorbit în cadrul celei de-a patra ediţie a clubului de dezbateri civice „Vox Populi”, despre multiculturalitate şi înţelegerea interetnică. Un subiect delicat, putem spune, dar care pare că a căpătat un alt context în ultima vreme. Înainte de a intra în dezbatere, am stat de vorbă cu domnul profesor despre venirea dumnealui în Sfântu Gheorghe şi despre ceea ce doreşte să transmită prin cărţile sale.

De ce aţi acceptat invitaţia şi de ce consideraţi că este important să le vorbiţi celor din Sfântu Gheorghe despre multiculturalitate şi înţelegerea interetnică? Credeţi că oamenii din Sfântu Gheorghe sunt deschişi la astfel de iniţiative?

Sigur că îmi face plăcere să vin aici, la Sfântu Gheorghe, ca peste tot în Ardeal, în primul rând. Avem relaţii foarte bune, aici fiind  Extensia Universităţii noastre. Sunt în relaţii bune cu foşti studenţi, colegi, colaboratori, şi, subiectele pe care le abordez eu – problematica Transilvaniei, a multiculturalismului – aici au rezonanţă. Nu surprinde acest lucru. Cei cu care m-am întâlnit până acum, mi-au confirmat deschidere, interesul pentru subiectele acestea.

Ştiu că faceţi parte dintr-o familie „protestantă”, în sensul că nici dumneavoastră şi nici soţia dumneavoastră nu sunteţi naţionalişti extremişti, să spunem aşa. A fi „protestant” este o poziţie, sau acesta este un mod de gândire?

Aici este loc pentru toate poziţiile. Sigur că, maghiarii – voi începe cu ei, pentru că sunt român – ţin la identitatea lor şi vor să şi-o dezvolte şi să şi-o conserve. Sigur că românii doresc acelaşi lucru, şi nu aş numi acest lucru cu termenul de naţionalism. Sigur că există şi alte opţiuni. Aspectele identitare pot uneori să degenereze şi în conflicte pentru că eu ţin cu ai mei, tu ţii cu ai tăi, şi uneori când avem ceva de „împărţit” acest lucru poate să ducă la un conflict, şi atunci putem foarte bine, dacă acesta este termenul, să „protestăm”, adică să luăm o distanţă faţă de ai noştri şi să vedem lucrurile şi din afară, ca să-i înţelegem pe ceilalţi. Tot ce am scris eu, în sensul acesta am încercat să scriu, şi o idee importantă despre care o să vorbesc şi astăzi (n.red.-marţi 26 mai) este una foarte simplă: să încercăm să nu mai trăim doar separat, ci şi împreună, menţinându-ne identitatea şi felul de a fi. Dar totul împreună.

Care este cheia succesului în a convieţui împreună, dar a nu ne absorbi unul pe altul şi a ne păstra identitatea?  Cred că ne puteţi oferi un sfat bun de urmat, având în vedere că familia dumneavoastră este o familie multiculturală.

Grea întrebare. Nu există o reţeta a succesului, asta o descoperă fiecare pe cont propriu, mai reuşit, mai puţin reuşit. A-l înţelege pe celălalt şi a depăşi conflictele, nu ar trebui să fie atât de complicat. Ne complicăm noi. Multe lucruri vin din istorie, şi pentru asta nu suntem noi de vină. Altele vin din prezent, din zona politicului, altele vin din vina noastră, fiecare avem partea noastră de responsabilitate din punctul acesta de vedere. O reţetă nu pot să ofer, dar o perspectivă în acest sens, eu cred că se poate, fără îndoială. Cred că se poate să convieţuim împreună, în pofida dificultăţilor pe care le sugeraţi. Cred că dumneavoastră ştiţi mai bine cum se convieţuieşte cu bune şi cu rele, aici în Sfântu Gheorghe. Este mai interesant de descoperit decât în alte părţi.

Aceste sfaturi pe care le promovaţi le găsim şi în cartea dumneavoastră „Transilvania mea”?

Sigur. Asta m-am străduit să transmit.

Volumele editate de către profesorul universitar au beneficiat de peste 50 de recenzii, dintre care aproape jumătate au apărut în reviste din străinătate precum “American Historical Review”, “Slavic Review”, “The Slavonic and East European Review”, “Nations and Nationalism”, “Nationalities Papers”, “Millenium”, “Zeitschrift für Siebenbürgische Landeskunde” şi altele, potrivit informaţiilor oferite pe site-ul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

. .

Pe lângă cele 32 volume publicate (14 cărţi de specialitate, 6 manuale universitare şi şcolare, 11 volume colective coordonate), Sorin Mitu este autorul a 80 de studii, articole, note şi recenzii, publicate în România, Germania şi Ungaria, dar şi a unui volum de versuri.

În momentul de faţă Sorin Mitu este directorul Departamentului de istorie modernă (din 2011) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, conducător de lucrări de licenţă, dizertaţii de masterat şi teze de doctorat, titularul cursului general de Istorie modernă universală la UBB încă din anul 1997,  autor de filme didactice, manuale universitare şi liceale, suporturi de curs pentru învăţământul la distanţă şi susţine cursuri pentru programele de masterat şi studii aprofundate (din anul 1996).

Volumele „Transilvania mea” şi „Românii văzuţi de maghiari” pot fi citite la Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail