Tamas Sandor şi consilierii judeţeni ai UDMR acuzaţi de discriminare.

După ce săptămâna trecută nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru “a trece”,  proiectul de hotărâre cu privire la repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a cotei de 20% din sumele defalcate ale Taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru echilibrarea bugetelor locale, şi din cota de 21% din impozitul pe venit pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, în vederea elaborării proiectelor de buget pe anul 2012 şi a estimărilor pentru anii 2013-2015, a fost aprobat de către consilieri în şedinţa extraordi­nară a Consiliului Judeţean care a avut loc ieri.

Încă din cursul săptămânii trecute primarul oraşului Baraolt, Nagy Istvan şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la sumele propuse a  fi repartizate oraşului Baraolt, pentru anul 2012 şi pentru perioada 2013-2015, precizând că “pentru anul 2012, potrivit proiectului de hotărâre iniţiat în acest sens, din punct de vedere al oraşului Baraolt (…) este unilateral, subiectiv şi ne­drept”.

Printr-o adresă transmisă şi redacţiei noastre, dar care era destinată consilierilor judeţeni şi preşedintelui CJ Covasna, primarul Baraoltului face cunoscut faptul că, deşi prin Hotărârea nr. 136/2010 a CJ Covasna s-a aprobat previziunea repartizării pe anul 2011 a sumelor defalcate din cotele de  TVA şi din impozitul pe venit, conform căreia pentru oraşul Baraolt a fost prevăzută în total suma de 269 mii lei, prin Hotărârea CJ Covasna nr. 2/2011 “se şterg” peste 210 mii lei,  şi rămân doar 50 mii lei “pentru susţinerea programelor de dezvoltatre locală, pentru proiecte de infrastructură care necesită co­finanţare locală”. Primarul Nagy Istvan consideră că măsura diminuării acestei sume este mult prea drastică, în condiţiile în care, faţă de previziunile aprobate anul trecut, aproape toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Covasna s-au ales cu sume mai mari. Având în vedere faptul că pentru sumele repartizate prin Hotărâre a Consiliului Judeţean nu există criterii de repartizare, primarul Baraoltului cere preşedintelui Tamas Sandor  ”să fundamenteze pe baza căror indicatori s-au prevăzut pentru oraşul Baraolt sumele cuprinse în proiectul de hotărâre”.

Şi asta, în condiţiile în care, în decursul acestui an în oraşul Baraolt sunt în derulare investiţii locale, parte dintre ele necesitând cofinanţare. Printre acestea sunt amintite finalizarea construcţiei Casei de Cultură Micloşoara – 340 mii lei; închiderea rampei de gunoi – 30 mii lei; cofinanţare la programul de reabilitatre a sistemului de apă şi canalizare – 358 mii lei; modernizare împrejmuire cimitir – 20 mii lei; cofinanţare izolare termică bloc – 142 mii lei. Primarul oraşului Baraolt susţine că situaţia proiectelor, care conţine 12+3 proiecte locale,  a fost depusă la începutul lunii ianuarie a.c., şi totuşi, pe anul 2011 CJ Covasna alocă sume de opt ori mai mici, în comparaţie cu cele alocate comunelor învecinate.

Nagy Istvan, primarul oraşului Baraolt

În adresa mai sus amintită, primarul Nagy Istvan precizează: “Locuitorii oraşului Baraolt doresc o împărţire echitabilă a acestor sume, pe măsura altor localităţi asemănătoare. …Avem dreptul la resurse proprii, suficiente, de care putem dispune în mod liber în exercitarea atribuţiilor noastre. Resursele financiare ale autorităţilor administraţiei publice locale trebuie să fie proporţionale cu competenţele prevăzute de Constituţie sau de lege. Dorim să se respecte cu adevărat Constituţia şi legile ţării! Acordaţi şanse egale de dezvoltare pentru toate unităţile administrativ-teritoriale, fără discriminări”.

Contactat telefonic, acesta ne-a mai declarat: “Oricum nu am ce să împart, mai bine nu-mi dădeau nimic. Cu cei 50 mii lei, alocaţi unui oraş în care 96-97% din populaţie este de etnie maghiară, consilierii judeţeni în frunte cu preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor,  au arătat că nu le pasă de soarta locuitorilor de aici. Prin ceea ce fac ei cred că dau în mine, în Nagy Istvan, dar nu se gândesc că cei care suferă, din cauza subfinanţării, sunt locuitorii Baraoltului, maghiari şi români laolaltă. Eu pot să plec, dar nu le fac jocul celor de la UDMR!  Dacă prin prognozarea unor sume mai mari pentru perioada 2013-2015 UDMR crede că va câştiga alegerile la Baraolt, se înşeală. Acest vot de joi a arătat clar că UDMR nu are câştig de cauză în mandatul viitor. Electoratul care are de suferit, acum, nu mai crede în promisiunile viitoare, făcute de reprezentanţii UDMR”.

Nagy Andras, preşedintele executiv PCM Covasna

Prezent la sedinţa extraordinară de ieri, Nagy Andras, preşedinte executiv al PCM Covasna şi consilier judeţean din partea acestei formaţiuni politice, ne-a spus că acest proiect de hotărâre a fost votat ieri ca urmare a faptului că “la cererea PCM s-au modificat sumele pentru perioada 2013-2015, astfel că pentru aceşti trei ani, sumele alocate oraşului Baraolt au crescut cu peste 100 mii lei pe fiecare an”.  Totuşi, consilierul PCM nu este ferm convins de faptul că votarea acestor sume va garanta primirea lor, la momentul respectiv, în condiţiile în care, potrivit acestuia “şi în anul 2010 am votat sume mult mai mari pentru Baraolt (269 mii lei – n.red.) şi acum au primit doar 50 mii lei”. Nagy Andras  şi-a manifestat mirarea cu privire la “minunea” prin care unele unităţi administrativ-teritoriale care nu aveau depuse proiecte care să necesite cofinanţare, au obţinut sume de câteva ori mai mari decât cele preconizate şi aprobate prin Hotărârea nr. 136/2010 a CJ Covasna.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail